Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Berättelser kring medberoende

Berättelser från människor som på något sätt haft en relation till en person i missbruk och på så sätt levt i ett medberoende. Hur har det präglat dem och deras liv? 

Livet vid sidan om beroendet

Anettes son, Simon, började ta kokain i slutet av tonåren. Han började sova hemifrån mycket och hon hittade ibland tomhylsor i hans rum när hon städade där.–När man inte har något bevis skjuter man det ifrån sig och det gör man ibland även när man har bevis, för att orka, säger Anette.

Johanna är äntligen fri från sitt medberoende

Johannas dysfunktionella uppväxt med en ständig oro för mamman gav Johanna en medberoende personlighet.

"Jag borde släppt taget för länge sedan"

Berith Holm var under många år gift med en man som var fast i missbruk. På Frälsningsarméns dåvarande behandlingshem Kurön fick både hon och han hjälp och stöd. Att ta sig ur ett medberoende kan vara nästan lika svårt som att bli fri från sitt missbruk, menar Berith.

Var går gränsen mellan medkänsla och medberoende?

Matz Mjörnheim, tidigare verksamhetschef för ett av Frälsningsarméns stödboenden förklarar vad det egentligen innebär att vara medberoende.

Hur tar man sig ur ett missbruk?

Och hur gör man för att hjälpa någon som är missbrukare, utan att bli medberoende? Se och lyssna till Lindas berättelse om hur Marina blev hennes räddande ängel.

Min bror är missbrukare

Maria berättar om hur det var att växa upp med en bror som missbrukade, samt hur det påverkat henne och familjens hela liv.

Hur är det att leva med en missbrukare?

Benita Fager berättar om de dilemman man ställs inför när man lever med någon som missbrukar.

Hur vår missbruksvård startade

"Så länge det finns en drinkare kvar - vill jag kämpa!" Det berömda citatet kommer ifrån Frälsningsarméns grundare William Booth på senare delen av 1800-talet. Detta är berättelsen om Frälsningsarméns missbruksvård genom tiderna.