Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Svenskträning, lekar och gemenskap i Dalarna

Varje år reser kvinnor från Akalla kvinnocenter på en veckas härligt läger till Rättviks sol och grönska. Tillsammans med de äldre från Frälsningsarmén Vasakåren delar de gemenskapen och övar svenska under sånger, lekar och utflykter. 

I Rättvik får hela världen plats. Åtminstone om man ska se till Frälsningsarméns gemenskapsdagar, dit 15 kvinnor från Akalla kvinnocenter välkomnas under en sommarvecka. Tillsammans med de äldre från Vasakåren i Stockholm är de med på lekar, sångstunder, utflykter, musik och god mat.

Den här dagen, med lätt disig sommarhimmel, spelas kubb för fulla muggar på den vida gräsplanen framför stiftsgårdens matsal. För många är det första gången att försöka välta kungen av trä, och gapskratten och de peppande utropen är många när kastpinnarna viner i luften.

— Kom igen, yes, braa! ropar kvinnorna när Rita, en lite äldre dam från Ukraina, kastar. Alla skrattar, några kramas.

Gemenskap behövs i livskrisen

När man befinner sig i en livskris, har flytt från sitt land, när familjen har splittrats och man har förlorat sina vänner, är det viktigt att få nya gemenskaper. Hos kvinnocentret i Akalla finns de möjligheterna. Under vardagen ses gruppen regelbundet i förorten norr om Stockholm, där Frälsningsarmén under 26 år arbetat med att hjälpa asylsökande kvinnor för att bryta segregationen och stötta dem i att lära sig svenska. Genom språket kan de närma sig arbetslivet och få jobb. 

— Vi har lång erfarenhet av att hjälpa asylsökande i Sverige. Dessutom visar vi kvinnorna hur det är att leva som kvinna i vårt land, säger Jenny Alm, verksamhetsansvarig på Akalla kvinnocenter. 

Två kvinnor som håller i varsin assiett och tittar in i kameran. I bakgrunden syns ett flertal personer.
De flesta kvinnor på Akalla kvinnocenter har aldrig lämnat förorten. I Rättvik njuter de av gemenskap, natur och finfika.

Röra på kroppen skingrar oro

Hon fortsätter:

— Att röra på sig och inte sitta och tänka för mycket är också viktigt för att inte bli deprimerad. Det bästa är att vi dessutom är en kyrka och kan presentera Gud som en trygghet i livet. Vi vill finnas för kvinnorna då de jobbar med anden, själen och kroppen, säger Jenny. 

Under tre års tid har gruppen följt med till Rättvik under Jennys ansvar. Att dela bussresa, upplevelser och måltider med andra som bott i landet i hela sitt liv, är en av nycklarna till att komma in i samhället. Under sångstunder och lekar ser man ofta hur de äldre deltagarna från Frälsningsarmén hjälper kvinnorna att hänga med i texter, föredrag och sånger. Dessutom har alla roligt, något som märks i skratt och skoj under lägrets gång.

Tre kvinnor som sitter och läser ett häfte.
Att dela en veckas läger med de äldre från Frälsningsarmén gör att kvinnorna på ett naturligt sätt får hjälp med språket. I sångstunder och lekar tränas många vardagsord.

Tränar vardagssvenska

Margareta Nordin är volontär och arbetar som svenskalärare för gruppen. Hon tar hand om de kvinnor som precis anlänt.

— Det lättaste sättet är att leka fram språket och att börja med vardagens enkla begrepp. Vi lär oss färger, bakar, spelar spel. Bara att gå till affären är en utmaning; vad heter varorna? Vi gör också utflykter, åker in till Stockholms centrum och talar om svenska rättigheter och skyldigheter, säger hon.

Aldrig lämnat förorten tidigare

På gräsplanen har det ena laget nu lyckats få in en träff med en smäll och kvinnorna jublar med händerna i luften. Siljan, de blå bergen, Nusnäsbjörkarna och den vitputsade kyrkan på udden gör det svårt att tänka sig en mer svensk fond. Glädjen är påtaglig också över skönhet, blommor och frisk luft. De flesta har aldrig lämnat förorten förr.

— Här märks ingen uppgivenhet trots att många har gått och går igenom så svåra saker. Det finns verkligen hopp i gruppen, fortsätter Margareta Nordin rörd.

Ny drivkraft i livet oavsett asylbeslut

Kvinnorna som deltar i undervisningen är på olika kunskaps- och utbildningsnivåer men alla kan vara med i Frälsningsarméns språkträning. Jenny Alm återkommer till språket som en nyckel in i ett nytt samhälle; du lär känna Sverige samtidigt som du lär dig svenska. Får personen uppehållstillstånd är de nya kunskaperna förstås väldigt användbara, men även den som får avslag kan ta med sig de nya lärdomarna till hemlandet. 

— På det här sättet får de grundkunskaper och en ny drivkraft till att försöka förverkliga sina drömmar, här eller någon annanstans. Oavsett om de vill starta ett bageri eller bli lärare, säger hon.

Lär för livet var de än hamnar

— Själva undervisningen är väldigt viktig men våra samtal handlar även om livet. Om att våga tro på sig själv vare sig man är högutbildad eller inte kan läsa eller skriva.

Kampen är avgjord, kubbkungen besegrad. Kvinnorna tackar skrattande varandra för en god match. I en av stiftsgårdens vackra rum väntar ett härligt fika med bakelser, kaffe och kakor, innan bussen avgår mot bildsköna Tällberg och senare en båtutflykt på Siljan. Mobilerna är laddade – det finns ju så mycket vackert att se i Sverige.

Text och foto: Carina Tyskbo