Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Utslussningslägenheter invigda i Sundsvall

I Sundsvall driver Frälsningsarmén Klippangården, ett natthärbärge och stödboende. Nu tillkommer ett utslussningsboende som ett led i processen mot ett självständigt liv för människor som ofta levt i hemlöshet och med missbruk. Enligt kommunen och personalen på Klippangården fyller dessa ett stort behov.

Tiina Svelander som är verksamhetschef för Klippangården i en av utslussningslägenheterna. Tiina visar ett rum med en säng och till vänster om sängen står det en lampa.

På några orter i vårt land driver Frälsningsarmén natthärbärgen för dem som lever i hemlöshet, liksom behandlingshem och stödboenden eftersom målgruppen oftast även kämpar med missbruk av olika substanser. Men att flytta därifrån till en alldeles egen lägenhet och helt på egen hand klara av tillvaron kan vara ett alltför stort steg för många. Dessutom sätter den rådande bostadsbristen käppar i hjulet.

”Utslussningslägenheterna behövs!”

Tiina Svelander

På Klippangården i Sundsvall har man därför byggt om ett förråd på tomten till två så kallade utslussningslägenheter på 25 kvadratmeter vardera. Detta i överenskommelse med kommunen och Svenska stiftelsen för Frälsningsarmén, som äger fastigheterna.

Till vänster: En man med ryggtavlan mot kameran. Han är iklädd mörka kläder och bär på tre soppåsar. Till höger: Porträtt på Tiina Svelander som är verksamhetschef för Klippangården. Hon står vid en vägg och tittar in kameran.
Tiina Svelander, verksamhetschef för Klippangården

− Vi i personalen har pratat i många år om att detta behövs, säger Tiina Svelander, verksamhetschef för Klippangården.

− Och våra klienter har reagerat väldigt positivt. Både de och anställda har hjälpts åt att inreda och skruva ihop möbler, fortsätter hon.

Grundläggande utrustning och möblering finns

Det råder nolltolerans beträffande alkohol och droger och personalen har nycklar för att på eget bevåg kunna komma in och titta till gästerna. Detta för att förvissa sig om att klienterna mår bra men också för att ta utandningsprov med mera och därmed kunna ge stöd där det behövs.

Lägenheterna är försedda med kök, badrum, tvättmaskin och torktumlare och de boende får själva sköta inköp, matlagning, disk, städning och tvätt. Ettorna är enkelt möblerade och har nödvändig köksutrustning, liksom en uppsättning av sängkläder och handdukar. Dessutom är de handikappanpassade. Utöver detta kan man köpa till saker och ting men då på egen bekostnad men som får tas med vid utflytten.

− Då lägenheterna ligger på markplan har de egen ingång och uteplats på baksidan. Det är jättefint!, tycker Tiina Svelander.

Direkt från stödboendet till lägenhet

Inflyttningsdatum var 1 oktober och en av gästerna kom direkt från stödboendet. Hur länge man kan få bo där är individuellt men tanken är att man under vistelsen ska avsätta tid för att söka eget boende.

− Men de kan ha den perioden att referera till och visa att de har skött sig, påpekar Tiina Svelander.

Det i sig kan naturligtvis öka chansen att ta sig in på bostadsmarknaden. Möjligen kan det på sikt bli tal om fler utslussningslägenheter på Klippangården, om de inblandade parterna ger tillstånd och förutsättningar för det. I så fall måste dock nya/fler lokaler byggas.

− Men det är en stor gård så det finns utrymme och behovet är stort, understryker Tiina Svelander.

Måndagen, 23 september klockan 13, ställdes det till med invigningsfest med kaffe, tårta och visning av lägenheterna. Då fanns givetvis personal och boende på Klippangården på plats, men också berörda inom Frälsningsarmén och kommunen.

Text: Teresia Jansson