Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Samuel levde i missbruk och hemlöshet – nu hjälper han ungdomar i riskzonen

Sexuella övergrepp, depressioner, självmordsförsök, missbruk och hemlöshet. Samuels liv har varit allt annat än enkelt. Men i mötet med Frälsningsarmén och genom tron på Jesus fick han hjälp att komma på rätt kurs. Nu är Samuel drogfri och har en egen lägenhet. Och han hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett i livet. – Frälsningsarmén har haft en otrolig betydelse i mitt liv, berättar han.

Samuels uppväxt var stökig. Som liten utsattes han för flera sexuella övergrepp, vilket satte djupa spår och ledde honom in i en djup depression.

– Jag stod verkligen inte ut med livet när det var som värst, berättar han.

Självmordsförsök, droger och sex

Vid flera tillfällen har Samuel försökt att ta sitt liv.

– Vid ett tillfälle bestämde jag mig för att blunda bakom ratten när jag körde bil i 140 kilometer i timmen utan bilbälte, berättar han.

Ett antal ”misslyckade” självmordsförsök, i kombination med en tilltagande ångest, gjorde att Samuel flydde in i droger och sex. Vid två tillfällen, inom loppet av ett år, försökte han ta sitt liv genom överdoser. Men han överlevde – mirakulöst nog.

– Jag tog väldigt stora doser, så att jag överlevde är verkligen ett mirakel, säger han med eftertryck.

Direkt efter överdoserna blev Samuel irriterad över att vara kvar i livet. Men i dag är han tacksam. För efter en lång resa mår han äntligen bra.

”Jag blev hemlös och hade tvåhundra spänn på fickan”

När Samuel kom till Frälsningsarmén för första gången mådde han däremot inte alls bra. Den gången ramlade han in på Sociala centret vid Hornstull i Stockholm, eftersom han var frusen och hungrig.

– Jag var hemlös, bodde på gatan och livet var en total misär, berättar han.

Några månader tidigare hade Samuels lägenhet på Södermalm i Stockholm brunnit ner. Han hade precis tänkt flytta till Indien, och hade därför sagt upp hemförsäkringen. Allt Samuel ägde försvann i branden. Efter att ha bott hos en kvinnlig vän under en kortare period tvingades han ut i hemlöshet när hon flyttade till Gotland.

– När jag hamnade på gatan hade jag tvåhundra spänn på fickan, berättar han.

Social hjälp och respektfullt bemötande

På Frälsningsarméns sociala center fick Samuel hjälp att klara vintern. Varma kläder och mat att äta till exempel.

– Jag fick hjälp med grundläggande behov. Jackan, strumporna, mössan och de andra kläderna gjorde att jag slapp frysa, säger han.

Samuel har särskilt tydliga minnen från julafton 2020, då han var med vid julbordet på Frälsningsarméns härbärge i Midsommarkransen. Som hemlös var Samuel van vid att människor såg ner på honom och tittade på honom med förakt i blicken. Men på Frälsningsarmén mötte han något annat.

– Jag vet att jag frågade en kille i personalen varför de var så annorlunda, och mötte oss hemlösa med en helt annan respekt. Han svarade att det kanske berodde på att de var kristna, berättar Samuel.

Det respektfulla bemötandet gjorde att Samuel blev mer nyfiken på den kristna tron.

”Det är inte jag själv som har tagit mig ur drogmissbruk och hemlöshet. Utan Jesus och människorna på Frälsningsarmén hade det inte varit möjligt.”

- Samuel

”Jag sade till mamma att hon fick komma på min begravning”

Men ångesten och depressionen fortsatte gnaga i Samuel. I januari 2021 tog han sin första överdos, vilket gjorde att han hamnade på ett stödboende.

– Det var en ständig kamp för att försöka hålla mig nykter. Men oavsett om jag var nykter eller inte, så var jag enormt olycklig. Jag förstod inte vitsen med livet, förklarar han.

I november 2021 hade Samuel bestämt sig. När nästa utbetalning kom i slutet av månaden skulle han köpa droger och ta sitt liv. Hans mamma skulle egentligen hälsa på i början av december, men Samuel försökte stoppa henne.

– Jag sa till mamma att om hon kommer då, så får hon komma till min begravning. Jag hade bestämt mig och tänkte att nu får det räcka, berättar han.

När Samuels mamma kom till Stockholm i början av december låg Samuel på Huddinge sjukhus med brutet bröstben och fem brutna revben, efter att ha överlevt en andra överdos.

”Jesus och Frälsningsarmén hjälpte mig”

Strax därefter blev Samuel medbjuden till en gudstjänst. Redan efter andra gudstjänsten märkte Samuel att han inte mådde dåligt längre, även om han inte förstod riktigt varför. Efter ett tag bestämde sig Samuel för att ta emot Jesus och bli en kristen.

– Tidigare var jag kliniskt deprimerad, men sedan jag blev kristen har jag inte mått dåligt en enda dag, förklarar Samuel.

Och det var inte bara måendet som förbättrades när Samuel blev en kristen. Intresset för – och behovet av – droger och alkohol försvann dessutom.

– I mitt tidigare liv hjälpte drogerna mig att domna bort och glömma jobbiga saker. Nu ville jag inte längre ta droger, eftersom de skulle förstöra mitt lyckliga liv, berättar Samuel.

Både tron på Gud och hjälpen från andra människor har varit viktiga komponenter för att Samuel ska kunna komma på fötter och må bra igen.

– Det är inte jag själv som har tagit mig ur drogmissbruk och hemlöshet. Utan Jesus och människorna på Frälsningsarmén hade det inte varit möjligt. Hade jag inte mött Jesus hade jag förmodligen tagit livet av mig eftersom jag var så olycklig, säger Samuel.

Fri från missbruk, egen lägenhet och en meningsfull uppgift

Mycket har hänt på knappt två år. I dag är Samuel drogfri och bor i en träningslägenhet i Stockholm. Han har fått hjälp av Frälsningsarmén att inreda lägenheten med möbler från Frälsningsarméns klädkedja Myrorna.

– Den känns verkligen som ett hem och jag är så tacksam för att jag får ha en egen lägenhet, säger Samuel.

Nu använder Samuel sina erfarenheter i det utsatta området Vårby gård, där han hjälper ungdomar i riskzonen. Genom fritidsverksamhet och satsningar på fotbollsskolor försöker Frälsningsarmén i Vårby gård förhindra att unga människor ska behöva göra liknande erfarenheter som Samuel.

– Vi arbetar proaktivt för att de inte ska hamna i trubbel. Vi försöker vara viktiga förebilder i deras liv och hjälper dem att komma rätt, säger Samuel.

Text: Lukas Berggren
Foto: Julia Adolfsson