Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Här får hemlösa kvinnor ro om natten

Sedan 1 januari driver Frälsningsarmén ett kvinnohärbärge med sex platser i Uppsala. Detta efter att man har sett ett ökat behov av ställen som dessa. ”Det finns många hemlösa kvinnor i Uppsala som behöver lugn och ro om natten”, säger Per Arenlid, verksamhetsansvarig.

Statistiken säger att fler kvinnor numera lever i hemlöshet jämfört med tidigare och det är även något som medarbetare inom Frälsningsarméns sociala verksamheter har noterat. Sedan årsskiftet driver Frälsningsarmén därför natthärbärget Sagahemmet i Uppsala med sex platser för just kvinnor.

Kvinnohärbärget har öppet klockan 19.30-7.30. Där erbjuds sängplats, middag, kvällsfika, frukost och möjlighet till dusch och tv-tittande. Avtalet med kommunen sträcker sig över tre år.

I skrivande stund har beläggningen där varit runt 30 procent sedan uppstarten men det kan bero på att boendet inte har blivit så känt bland klientelet ännu. Därför besöker man diverse dagcenter dit människor i utsatthet kan komma för att få mat och annat stöd. Detta för att informera om det nya härbärget.

”Det här stället kommer betyda jättemycket”

Per Arenlid

- Vi har inte träffat jättemånga kvinnor där än men personal har vittnat om att det finns kvinnor i Uppsala som behöver lugn och ro på natten, säger Per Arenlid.

- Nu är vi i en ”inskolningsperiod” men jag tror att det här stället kommer betyda jättemycket när ryktet om det sprider sig och fler börjar komma hit, fortsätter han.

Frälsningsarméns tidigare härbärge på Sagahemmet som då var för män, i Uppsala hade tillsammans med stadens andra härbärge bara en beläggning på 47 procent år 2017.

- Jag vet inte varför men kanske att vissa hemlösa haft förtur till bostäder och att andra i samma situation kunnat bo hos dem, men det är bara spekulationer från min sida, säger Per Arenlid, verksamhetsansvarig.

På grund av detta lades hemmet ner i sin ursprungliga form. Förutom kvinnohärbärget har Sagahemmet också ett stödboende.

Substansberoende vanligt bland yngre

Förutom att fler kvinnor lever i hemlöshet så har substansberoende, som ofta hör ihop med hemlöshet, även smugit sig ner i åldrarna.

- Missbruket breder ut sig och det finns mycket mer att välja på nu. Droger som fentanyl och GHB är så starka att det är lätt att feldosera, vilket kan leda till dödsfall och det har vi sett några gånger, säger Per Arenlid.

- Hamnar man i fel sällskap vid ett par tillfällen och av en slump testar något så kan det räcka för att bli fast, fortsätter han.

Text: Teresia Jansson