Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

För den som är hemlös blir julen extra ångestladdad

När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare för den som är hemlös och saknar egen bostad. När julen så kommer blir också ensamheten och hungern större, när andra besöker släkt och vänner och äter sig mätta från överfyllda julbord.

Frälsningsarmén arbetar året runt, på många orter i Sverige, för att hjälpa personer som på olika sätt lever i hemlöshet. Alla vi möter saknar inte tak över huvudet, många har tillfälliga boenden eller får plats på akutboende. Oavsett situation blir otryggheten och känslan av utanförskap större under en sådan högtid som julen. Frälsningsarmén vill därför vara med och ge alla en bättre jul.

Svårt för kvinnor med barn utan en trygg bostad att fira jul

Helena Andersson, numera verksamhetschef Frälsningsarméns skyddade boende för kvinnor, Skogsbo, mötte tidigare när hon arbetade på kår 393 i Stockholm många kvinnor som av olika anledningar saknade en trygg bostad. I en del fall var det kvinnor som utsatts för våld i hemmet som under en tid haft tillfälligt boende, men som inte kan flytta hem igen. En del kvinnor bor tillfälligt på motell och vandrarhem.

– Det vill jag säga klassas som hemlöshet, även om de inte bor direkt på gatan, säger Helena Andersson. För de har inte något eller är i ett mellanläge tills något löst sig. Jag har mött någon mamma som bor i husvagn med sitt barn. En kvinna jag mötte på kåren hade två små barn och hade fått flytta runt mellan olika lägenheter genom Socialtjänsten och även tillbringat en lång tid på motell. Med tre- och fyraåringar, det är tragiskt tycker jag. Det är jobbigt och otryggt vilket tid på året som helst att för en mamma med minderåriga barn behöva bo på ett motell. Men under julen blir det ännu jobbigare. När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare att sakna egen bostad för den som är ensamstående mamma.

Till Skogsbo där Helena arbetar idag kommer många kvinnor, ofta med barn, som varit utsatta för våld i hemmet och är i behov av ett skyddat boende.

Svårare att avhålla sig från droger under julen

Frälsningsarméns Social Center i Hornstull, Stockholm, arbetar Bodil Nilsson som verksamhetschef. Hon berättar att de sett ett ökat missbruk av droger bland de hjälpsökande. Hon uppskattar att andelen besökare på centret med någon form av missbruksproblem är mellan 85 och 90 procent. Det kan då vara alkohol eller någon annan drog. Genomsnittsbesökaren på centret är en man i 55-årsåldern med ett blandmissbruk och som ofta är hemlös.

– En väldigt viktig iakttagelse är att de som missbrukar intar idag större mängder missbruksmedel och är i avsevärt sämre skick än för några år sedan, säger Bodil Nilsson.

– Det flödar av droger i storstäderna, och även i småstäder idag, menar Per-Uno Åslund, metodstöd för Frälsningsarméns sociala institutioner. Det är billigt med heroin, det är lätt att få tag på och heroin är en snabbt beroendeframkallande drog. Även i Göteborg, där det historiskt varit vanligare med amfetamin har heroinmissbruket ökat. De kvinnor vi möter, som är i utsatt situation är även de ofta missbrukare. När nätterna blir långa och kölden sätter in blir det ännu svårare för den som har eller har haft ett missbruk att avhålla sig från droger.