Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Aldrig stängt för sociala centrets gäster – trots nya rutiner

På Frälsningsarméns sociala center har tiden med corona påverkat vardagen märkbart. Men dörren har hela tiden varit öppen för gästerna i missbruk, psykisk ohälsa eller hemlöshet. ”Och vi ser en ny målgrupp: personer som på grund av pandemin inte fått sina vikariat förlängda och inte kan köpa mat eller betala hyran", säger Bodil Nilsson, verksamhetschef.

Utanför Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm ringlar kön lång innan öppning klockan 09. Runt 130 besökare och frukostgäster kommer hit dagligen, utöver de cirka 200 matkassar som delas ut varje vecka. När corona blev en del av verkligheten förändrades arbetet för verksamhetschef Bodil Nilsson och kurator Maria Emanuelsson.

— Eftersom vi inte får ta in fler än 12 personer åt gången och fem i taget måste fler av oss i personalen finnas bland gästerna, säger Bodil när vi ses på hennes kontor efter stängning.

Dåliga droger i omlopp i coronatider

Hon sneglar på klockan. Dagarna med många gäster är intensiva och kan bitvis bli stökiga. Och nu ökar antalet unga som rör sig där drogerna finns. Eftersom pandemin gjort att flödet av droger från andra länder minskat, cirkulerar enligt Polisen äldre partier med sämre kvalitet.

— Människor utsätter sig för större risker. Det är otroligt mycket tabletter i omlopp och många gäster är i väldigt dåligt skick, säger Bodil.

Förutom personer i missbruk märker personalen en helt ny målgrupp: personer som på grund av coronapandemin inte fått sina vikariat förlängda och inte kan köpa mat eller betala hyran.

— Det händer att mammor med barnvagn kan vilja rulla in här hos oss. Dessa måste vi länka vidare till rätt verksamhet inom Frälsningsarmén, till exempel Templet på Östermalm, säger Bodil.

”Kommer jag att dö nu?”

Kurator Maria Emanuelsson nickar medhåll. I hennes roll ligger bland annat att ta bokade samtal med gäster på kontoret och följa med på vård- och tandläkarbesök. Men på grund av smittorisken vågar inte alla gäster ses inomhus. Ingen har blivit allvarligt sjuk men oro och funderingar om framtiden är påtaglig hos många. Just nu är trycket mycket stort på kuratorerna, människor vill etablera kontakt med socialtjänsten, gå in i behandling, ansöka om matkasse.

— Om man redan har ett skörare psyke är larmrapporterna, ovissheten och farorna extra hotande.”Kommer jag att dö nu?” undrade en del, särskilt i början av utbrottet. Där är sociala centret en stor trygghet, säger Maria.

Maria Emanuelsson som är kurator på sociala centret. Hon står framför centrets entré och ler mot kameran,
Maria Emanuelsson är kurator på sociala centret.

Ses för samtal på promenad eller kafé

Även om tider fortfarande finns att boka hos Maria har hon hittat nya lösningar på hur gästerna kan få stöd, till exempel ute på centret, i telefon eller genom att hålla kontakten med sjukhus och tandläkare.

— Vi kan även ses utomhus, på promenad eller kafé där vi kan samtala om behoven. Idag åt jag frukost med en gäst till exempel. Har vi talats vid innan kan jag ha med mig en påskriven fullmakt för ansökan om bostad eller bidrag. Mängden telefonsamtal har ökat, jag bär telefonen med mig jämt, säger Maria med en blick på sin röda mobiltelefon på bordet.

Kuratorhjälp på trottoaren

På morgnarna turas hon och de andra om att agera entrévärd med handspriten redo ute på Långholmsgatan. Efter signal från personal nere i fikakön släpper hon på några nya gäster i taget och man har spritat bord och stolar så mycket att de blivit förstörda. En löpare ur personalen kilar emellan och kan hämta frukosten eller matkassen till den som inte vill gå in.

— Somliga kurativa ärenden kan jag ta på trottoaren, som att hitta viktiga telefonnummer. I våras hjälpte jag en man att deklarera därute, säger Maria med ett leende.

”Vad skönt att bli väckt på det sättet!”

Trots att många är påverkade av olika substanser är det inte okej att vara stökig på Frälsningsarméns sociala center. Rummet ska vara en plats för vila och andrum. Många somnar över sitt kaffe, men populärast är att få sitta i en av fåtöljerna.

— En man som hade somnat rakt i tallriken väckte vi försiktigt senare. ”Vad skönt att bli väckt på det sättet!”, utbrast han. Våra gäster har sovit på så många olika ställen och är vana att vakna mer brutalt, säger Bodil.

Överlag är gästerna bra på att hålla coronaavstånd och visa hänsyn. Och om någon slarvar sägs det till.

— ”Fattar du inte att de kanske måste stänga om vi inte sköter oss?” kan de läxa upp varandra med. Det tycker jag är fint, säger Maria.

Ensamhet är ett stort problem

De båda kollegorna blir rörda när de berättar hur en återkommande gäst var nära att straffa ut sig från sin efterlängtade egna lägenhet. Men sociala centret fångade upp honom innan det var för sent. Maria hjälpte mannen att ta tag i situationen, kontakta socialtjänstens handläggare och ordna boendetillvaron på ett annat bättre sätt, med fler människor runtom.

— Ensamheten är ett stort problem när man byter liv och kanske lämnar sina gamla missbrukarvänner helt. Man får värme och tak över huvudet men blir i värsta fall helt isolerad. Därför är det bra när en person själv kan uttrycka att en lösning inte fungerar. Då kan vi arbeta vidare utifrån den motivation som ändå finns, säger Maria.

Två kvinnor som hjälper en man in i en av Pelarbacken vårdcentrals bussar.
Pelarbackens vårdcentral har en buss som besöker sociala centret i Hornstull där gästerna kan få gratis vård.

Viktiga samarbeten kommit igång

Efter att allt stått på paus ett halvår har flera samarbeten med andra instanser nu åter kommit igång. Pelarbackens vårdcentral för hemlösa tar upp sina besök på centret för lättare vårdinsatser. Kuratorerna är inkopplade kring personens SIP-möten (Samordnad individuell plan), som upprättas tillsammans med brukare kring socialtjänst, hälso- och sjukvård.

Bodil berättar om konceptet ”Bostad först”, där man istället för att först kräva sysselsättning och tillfrisknande från missbruk börjar från andra hållet, med bostaden.

— Detta är ett evidensbaserat arbete som uppvisar bra resultat och tycks trenda just nu. Flera handläggare som arbetar med ”Bostad först” har hört av sig till oss på Frälsningsarmén. De tipsar sina klienter att komma till oss eftersom vi serverar frukost. På så sätt kan vi hjälpa varandra här i staden, avslutar Bodil Nilsson.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Kerstin Tillenius

Läs mer