Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

SAFE - ett bultande hjärta för unga

På Södermalmskåren 393 pågår sedan två månader ett samarbete för att stötta de unga i Stockholm som längtar efter tro och gemenskap. Till SAFE är alla välkomna som de är, men budskapet om en älskande Gud är centralt och förvandlande.

Det är torsdagskväll på Kår 393 på Södermalm i Stockholm. Människor sitter i små grupper i kaféet och samtalar lågmält. Ljusen glimmar på borden. Nybryggt kaffe hälls på termos av kårledaren Thomas Andersson och kadetten Camilla Kenny, medan de välkomnar indroppande personer.

Alldeles strax börjar SAFE, Frälsningsarméns samarbetskvällar med församlingen Ichtus. SAFE startades av rapparen och numera evangelisten Sebastian Stakset, som fick en tydlig vision och ett starkt klappande hjärta för Stockholm.

Viktigt samarbeta över gränserna

-Sebastian såg att skörden är stor men arbetarna få. Vi behöver hjälpas åt över kyrkogränserna för att ta hand om hand om människor som söker sig till oss, säger Mattias Nordenberg, som arbetar som mentorstöd på Frälsningsarméns högkvarter. Han fortsätter:
-Frälsningsarmén hade resurserna och lokalen, Sebastian hade kontakterna med många sökande unga som längtar efter gemenskap och tro. Vi gör det här tillsammans för stadens ungdomar, säger han.

En glad man som ler mot kameran. I bakgrunden hänger det en flagga med ett kors på.
Samuel Jonsson vittnade om sitt liv.
Luis Blas från Ichtus och Thomas Andersson, kårledare Kår 393. De ler och tittar in i kameran.
Luis Blas från Ichtus och Thomas Andersson, kårledare Kår 393.
Två glada kvinnor som tittar in i kameran.
Sandra Alwert, besökare och Camilla Kenny, Frälsningsarmén.

Flera besökare kommer rakt från gatan in till SAFE

Just ikväll är Sebastian ute och reser och besökarna inte lika unga som när han är med. Istället finns här en ganska blandad skara i åldrarna 20-55. Några för allra första gången, flera utan någon kyrklig anknytning.

-Vår dörr står öppen mot gatan hela kvällen, så varje torsdag är det någon ny som kommer. Det är otroligt positivt att uppleva, säger Thomas Andersson.

-Vi vet inte varifrån eller hur de fick reda på SAFE men många av de yngre följer Sebastian på sociala medier och ser hans inbjudningar, menar Mattias Nordenberg.

Delar vittnesbörd om ett upprättat liv

Pastor Luis Blas från församlingen Ichtus går fram och hälsar alla välkomna. Han inleder med en bön, varpå en stunds lovsång tar vid, ledd av Annika Lillqvist som arbetar i församlingen.

Någon står med höjda händer, andra sjunger framåtböjda i bön eller sitter kvar på stolarna. Stämningen präglas av lugn och acceptans. Rodrigo Gomes från Ichtus ställer sig på podiet och börjar dela Guds ord. Han berättar hur han som professionell fotbollsspelare hade ett trassligt och osäkert liv fullt av brister och frestelser.

-Jesus är den enda som kan göra dig fri. Jesus älskar dig som du är men inte bara det, han vill upprätta allt som finns i ditt liv. Dina relationer, hela dig, säger han och slår ut med armarna.
Flera av besökarna ger sitt bifall eller säger "Amen".

Litade på Gud trots att allt verkade omöjligt

Rodrigo berättar vidare om hur han, hans höggravida fru och deras lilla dotter skulle vräkas från sin lägenhet på grund av missförstånd mellan fotbollsklubben och bostadsförmedlaren.

-Allt var totalt kört, värden och socialen bytte ut låset på vårt hem. Men jag kände i mitt hjärta att Gud sade att för honom är inget omöjligt, säger han.

-Samma morgon som vi skulle vräkas ringde en man från förmedlaren och sade att jag hade bortglömda poäng i bostadskön. Plötsligt hade vi ett förstahandskontrakt! Gud är god! utbrister Rodriges.
SAFE-deltagarna uttrycker sin glädje med en spontan applåd.

Lovsång och förbön för den som vill

Flera gånger under bibelstudiet uppmanar Rodriges Gomez dem som inte tagit emot Jesus än i sitt liv att göra det under kvällen.

- Den som Sonen gör fri blir verkligen fri. Han sviker inte. Gud är god, säger han och ler.

Under den följande lovsångsstunden får den som vill förbön av pastorerna. Andra börjar be spontant för varandra där de sitter. Allt under samma lugn och innerlighet som tidigare.
Några män i medelåldern har anlänt senare och ställt sig längs väggen. De blundar och lyssnar, eller ber.

Fri från droger efter många år

En av dem är Samuel Jonsson, en glad, storvuxen islänning som efter en stund kliver fram och vittnar om hur han under många år var helt fast i droger. Men för sex år sedan hände något radikalt.

-Jag hade varit med i kyrkan tidigare men kommit långt bort från Gud. Men tack vare en ny överlåtelse till Jesus vände allt.

-Idag är jag stolt över att ha ett nästan normalt liv. En kille som på grund av droger kunde vara vaken i tio dygn och sova tre, går nu och lägger sig på kvällarna, säger han och skrattar.
-Och jag har en son på 2 år!

Sebastian Stakset fick en vision för de unga

Mötet går mot sitt slut. Besökarna ger sig av ut i den mörknande Stockholms-kvällen. Mattias Nordenberg och Thomas Andersson sätter sig i soffan en stund innan de tillsammans med Ichtus personal ska utvärdera kvällen.

De berättar att namnet SAFE bygger på att man utifrån Sebastians Staksets vision ville skapa en trygg plats för alla att komma till. Man väljer medvetet att sitta i kaféet istället för i kyrkorummet och låta besökarna komma som de är och när de vill.

Flera har mött Jesus under SAFE-kvällarna

Fokus ligger på att ge ungdomar och unga vuxna en säker gemenskap där man får höra evangeliet och bli förvandlad. Flera har överlåtit sina liv till Jesus under de två månader som SAFE-kvällarna ägt rum.

- Vi känner ett ansvar för att stötta dem som blivit kristna hos oss. Så nu kommer vi att göra flyers och samla ihop namn, också på dem som kommer för första gången, berättar Thomas.
Mattias Nordenberg nickar.

-Det som jag slås av här är att kraften i evangeliet så tydlig och tillgänglig. Att Jesus är här och nu, säger han.

Text och foto: Carina Tyskbo