Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Oron bland barn i utsatthet växer inför sommarlovet

Sommarlovet närmar sig och många barn räknar ner dagarna till skolavslutningen. Men för barn i utsatthet växer i stället klumpen i magen. En undersökning visar att barn till ensamstående föräldrar i ekonomisk utsatthet är mest oroliga över familjens privatekonomi. ”Frälsningsarmén möter just de här barnen. Nu inför sommaren mobiliserar vi för att göra deras sommarlov så minnesvärt som möjligt”, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Var tredje barnfamilj (34%) är mycket eller ganska orolig över sin privatekonomi. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Länsförsäkringar.

– 34 procent är en hög andel, och motsvarar uppskattningsvis 450 000 hushåll i Sverige, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Störst oro bland ensamstående föräldrar med låg inkomst

Enligt Länsförsäkringars egna beräkningar har en typisk barnfamilj fått cirka 110 000 kronor mer i årskostnader under de två senaste åren.
– De senaste åren har varit tuffa för många familjer. Hög inflation och höga räntor har bidragit till att marginalerna krympt, konstaterar Stefan Westerberg.

Oron är betydligt större bland ensamstående föräldrar. Där är hela 55 procent mycket eller ganska oroliga över privatekonomin. Och bland hushåll med lägre inkomst är oron ännu större. Där oroar sig hela 68 procent för privatekonomin.

– Det stämmer väl med vår erfarenhet. Många av de föräldrar Frälsningsarmén möter tillhör kategorin ensamstående föräldrar med låg inkomst. Vi märker att allt fler är väldigt oroade och pressade över sin privatekonomi, säger Leif Bergström.

Föräldrars oro över privatekonomin smittar på barnen

Att oron spiller över på barnen är också tydligt i undersökningen. Drygt hälften av de familjer som oroas över privatekonomin (51%) tror eller vet att deras barn märker av oron. Och även bland barnen är oron större för den som har en ensamstående förälder (53%) samt bland barn som har föräldrar med lägre inkomst (61%).

– Barn till ensamstående föräldrar i ekonomisk utsatthet har alltså inte bara en sämre levnadsstandard, utan kämpar dessutom med en större oro och psykisk ohälsa, konstaterar Leif Bergström.

Även BRIS – Barnens rätt i samhället – märker av en tilltagande oro bland Sveriges barn och unga. Allt fler barn hör av sig till BRIS på grund av ekonomisk oro, och sedan hösten 2022 har en tydlig förändring skett. Barn oroar sig både för stigande priser och för att föräldrarna bråkar mer om familjens ekonomi.

Hjälp ett barn i utsatthet

”Jag gråter varje natt inför sommaren...”

Inför sommarlovet känner många barn extra stor press i sin ekonomiska utsatthet. Oron kan handla om både ekonomi, mat, föräldrars missbruk, semesterplaner och gängkriminalitet.

Många samtal till BRIS handlar om hur sommaren ska bli ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Varje vår när sommarlovet närmar sig märker vi på BRIS ett tydligt mönster i samtalen. För barn som inte har det så bra hemma, eller inte mår så bra, så är tanken på att rutinerna i vardagen ändras och att viktiga vuxna runt omkring inte kommer finnas där något som bidrar till oro och ångest, konstaterar BRIS generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Ett av barnen som ringt in till BRIS berättar om känslan inför sommarlovet:

Jag känner mig väldigt ensam och är mest bara hemma. Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar. Jag gråter typ varje natt speciellt nu till sommaren då det blir så mycket press.”

Kraftig ökning av barn som oroar sig för gängkriminalitet

Enligt Barnrapporten 2024 från BRIS har barns samtal om kriminalitet ökat med 150 procent sedan 2020. Och hela hälften av dessa samtal handlade under 2023 om gängkriminalitet.

Barn mellan 10 och 15 år rekryteras ofta och berättar enligt rapporten att de är ”livrädda, stressade och ensamma”. Många av barnen berättar om frånvarande föräldrar, fattigdom, trångboddhet och misslyckad skolgång.

”Min familj har det svårt ekonomiskt, vilket har gjort så att jag börjat hålla på med saker jag inte vill göra och fått mig att ha ett dåligt brottsregister. Jag mår så dåligt och har grov ångest över det vilket gör att jag ej kan sova eller äta”, berättar ett barn som ringt till BRIS.

”Frälsningsarmén möter just de här barnen i sommar”

I sommar räknar Frälsningsarmén med att välkomna många barn i utsatthet till läger, kollon och andra sommaraktiviteter. Där får de äta sig mätta, leka med kompisar och njuta av sommarlovet. Och dessutom möta trygga vuxna som kan lyssna och vägleda.

– Frälsningsarmén möter just de här barnen. Både de som växer upp i ekonomisk utsatthet och de som riskerar att falla offer för gängkriminalitet. Nu inför sommaren mobiliserar vi för att göra deras sommarlov så minnesvärt som möjligt, säger Leif Bergström.

I mötet med socialt och ekonomiskt utsatta familjer händer det ofta att Frälsningsarméns medarbetare erbjuder barnen att följa med på ett läger eller kollo. För många barn blir kollot eller lägret sommarens höjdpunkt. En extra bonus är att barnen har något att berätta om för sina kompisar när skolan börjar till hösten.

– Vi vet hur mycket ett kollo eller läger betyder för barn i utsatthet. Det är ofta deras enda chans att få komma iväg på något roligt under sommaren. Tack vare alla våra generösa givare kan vi ge utsatta barn den här möjligheten, säger Leif Bergström.

Text: Lukas Berggren

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805