Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Kärleksbombning och kvalitetstid är ledord inför dagkollot

Viktigt med igenkänning, bra förebilder och hur man talar till barnen. Det poängterar några av ledarna när Frälsningsarmén i Husby bjuder in till dagkollot Sommarkul. Anställda, feriearbetare och volontärer är betydelsefulla dessa veckor och några av dem har egna fina barndomsminnen från Frälsningsarmén i Järva.

Två veckor med Frälsningsarméns dagkollo Sommarkul i Husby har passerat. Dagarna i Järvaområdet i Stockholm har varit fyllda med bad, lek, utflykter, mat och nya vänner. I augusti väntar lika roliga veckor för de lite äldre barnen.

Kärlek och kvalitetstid

Till förfogande finns sex medarbetare som är anställda av Frälsningsarmén, lika många är feriearbetare via kommunen och två som gör volontärinsatser. Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig, peppar kollegorna inför deltagarnas ankomst:

– Kärleksbomba dem och ge dem kvalitetstid! Idag kommer ganska många nya.

Amanda är anställd och har varit medlem i Kår 393 sedan barnsben. Hon hjälper annars till när ”Djärva Tjejer” träffas i Husby under veckorna.

-Det ger mig energi, glädje och mening. Jag tror också att det är viktigt med igenkänning, att en ledare och förebild som ser ut som barnen själva, kan visa vilka möjligheter det finns för dem, säger hon.

En ung kvinnlig lägerledare sitter bredvid två små flickor på en bänk och har armen över deras axlar.
Ledarrollen ger Amanda energi, glädje och mening. Det är även viktigt att förebilder, som ser ut som barnen själva, kan visa vilka möjligheter det finns för dem, tror hon.

”Jätteroligt sommarjobb och bra gemenskap”

Linos är 16 år och sommarjobbar på kollot.

– Det är jätteroligt och mina vänner är avundsjuka på mig. Här har alla varit så välkomnande och redan andra dagen kändes det som om vi hade kommit nära varandra. Vi sitter inte med våra telefoner utan pratar och umgås med varandra, säger han och ler.

– Jag hoppas att barnen har kul och att jag får bidra till att göra deras sommar lite roligare. Men i början ska man nog vara lite sträng så att de lyssnar på en och vet ledarens gränser, så kan man slappna av mer sedan, säger han och sparkar en boll till 17-åriga kollegan Anwar.

– Jag trodde det skulle vara långtråkigt här men det är hur kul som helst. Det finns mycket att göra och det är bra gemenskap mellan vuxna och barn och vi samarbetar bra, påpekar Anwar och nickar tillbaka bollen till Linos.

En ung vuxen man skrattar och pratar med några ungdomar som står framför honom.
Ledaren Dan kan tigrinja och har bott i Husby hela sitt liv. "Jag har gått i deras skor och kan relatera till dem", påpekar han.

”Jag har gått i deras skor och kan relatera till dem”

26-åriga vikarien Dan är kusin med en av huvudledarna. Han har arbetat i en skola i sju år och tror det är en fördel att han kan prata tigrinja med tanke på många av de barn som är med på kollot. Dessutom har han bott i Husby hela sitt liv.

– Jag har gått i deras skor och varit där de har varit så jag kan relatera till dem. Det bästa är att se barnens glada miner och hur taggade de är när de kommer på morgonen. De vill inte gå hem och frågar vad vi ska göra nästa dag, så det är kul att vi gör skillnad, säger Dan.

– Jag minns ”Ann-Kickan” (Ann-Christine Holten) som var på Frälsningsarméns Kvinnocenter när jag var barn. Vi är många som har fina minnen från den tiden och det är kul att traditionen fortsätter, tillägger han varmt.

”Det är så viktigt hur ledare är och talar till barnen”

Vikarien, Meron, som bor i Husby är i full färd med att skruva ihop ett rangligt bord. Han deltog också i Frälsningsarméns aktiviteter i Akalla när han som barn bodde där. Han uppskattade badutflykterna och annat de gjorde tillsammans.

– Det var en fett häftig grej! Alla var så trevliga och en äldre ledare minns jag särskilt, säger han.

Meron påpekar att det är en hög press på unga idag, i skolan exempelvis, och att även barn drabbas av panikångest och annat.

– Det är så viktigt hur en ledare är och hur den talar till barnen, det kan påverka måendet så mycket, menar han på.

Text och foto: Teresia Jansson

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805