Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

”Åh, nu är julen räddad!”

Julbord och klappar är inga självklarheter i alla svenska hushåll idag. Därför erbjuds julgåva, ofta i form av presentkort, hos en del av Frälsningsarméns kårer. För barnfamiljen i Norrbotten, den utsatta kvinnan i Skåne eller flyktingen i Gästrikland kan detta vara avgörande för att högtiden ska få lite glans.

Inför julen, som brukar medföra extra utgifter, är det kanske extra tufft att få ekonomin att gå ihop om man redan innan behövde räkna slantarna i slutet av månaden. Frälsningsarmén stöttar människor året om över hela landet och på flera kårer och i andra verksamheter kan behövande ansöka om julgåva, ofta i form av presentkort på livsmedelsbutiker.

För att rätt personer ska få hjälp görs en genomgång av ekonomin bland de sökande och de som fått julgåva flera år i rad får lämna plats åt andra. Pengarna som används till detta kommer vanligtvis från den årliga julgryteinsamlingen som görs i december. Då syns Frälsningsarméns medarbetare ute på stan med bössor och ger förbipasserande möjligheten att skänka en slant. Numera används även swish och QR-koder för att ta emot bidrag.

Fler svenskar än tidigare som söker hjälp i Malmö

På kåren nere i Malmö har ett 70-tal ansökningar för julgåva beviljats nu i december och man har fått neka ett ganska stort antal hushåll som fått hjälpen de senaste tre åren.

— Det är fler som har ansökt i år och vi ser överlag i det sociala arbetet att det kommer många nya till oss och bland dem en större andel svenskar jämfört med tidigare, säger Åse Divert, kårledare.

Hon tror det kan bero på uppsägningar under pandemin medan andra inte har fått sin sjukpenning beviljad av Försäkringskassan och då hamnat mellan stolarna. De som ansöker om julgåva är pensionärer, familjer, flyktingar och ensamstående mammor. Då kåren riktar sig till bland annat arabisktalande finns också de representerade bland dem man hjälper.

Presentkort, leksaker och böcker till barnen

Inom Safe Havens, där man stöttar dem som fallit offer för människohandel, möter man kvinnor med barn som är i behov av ekonomiskt stöd. En-personshushållen får presentkort på Willys värda 500 kronor och familjer får utöver det 100 kronor per barn.

— De flesta uttrycker att ”Åh, nu är julen räddad. Nu kan vi köpa lite gott att äta,” säger Åse och nämner att de även delar ut julklappar till barnen.

Företag brukar skänka leksaker och annat inför högtiden och härom året fick kåren barnböcker som räcker även till årets utdelning. De hjälpsökande får också med sig julnumret av Frälsningsarméns tidning Stridsropet och kårens programblad.

— Det känns jätteroligt att kunna göra detta och särskilt för barnen som kan komma tillbaka till skolan och känna att de också har fått fira jul, säger Åse.

— Vi hoppas också att de ska få med sig Guds välsignelse och det är kul om de hittar till vår gemenskap, fortsätter hon.

Barnfamiljer som lever på marginalen i Norrköping

Norrköpings kår brukar förse drygt 100 ortsbor med julgåva, så även i år då cirka 125 ansökningar har inkommit och 110 beviljats. Barnfamiljer prioriteras och värdet på Ica Maxis presentkort varierar beroende på hushållets storlek. I år har kåren via Matbanken fått stora mängder soppa och bröd som också följer med julgåvan. Ica har även sponsrat julutdelningen med 50 ritblock, tuschpennor, 70 pepparkaksburkar och 60 chokladtomtar samt en hel del tvål och schampo. Det blir dessutom utdelning av second hand-kläder och leksaker till barnen.

— Många uttrycker att detta betyder jättemycket för dem. De lever precis på marginalen och har inte råd att köpa julklappar till sina barn eller barnbarn eller att äta något gott i jul. Det säger Christina Bjernhagen, ansvarig för det sociala arbetet vid kåren.

— Det känns väldigt bra att kunna göra detta och det är ett tacksamt jobb då det också blir fina kontakter när vi sitter ner och pratar och fikar med julmusik i bakgrunden. Det är många som uppskattar detta, fortsätter hon.

Hon påpekar att det är flera nya som ansökt om julgåva i år. Den delas ut 7-8 december och vissa kommer bara för att få den, andra har man kontakt med året om. En del av dem är papperslösa och lever utanför samhällets skyddsnät.

Bord fulla med leksaker och böcker.
Leksaker och böcker blir gåvor till barnen i Norrköping.

Presentkort och julklappsträd för familjer i Gävle

I Gävle finns det ett flertal olika aktörer som hjälper människor i utsatthet inför julen men omkring 25 hushåll brukar få del av Frälsningsarméns julgåva. Förutom presentkort på Ica finns det för andra året i rad ett julklappsträd på Åhléns där det hänger änglar med köpanvisningar, såsom ”pojke, tre år, önskar sig lego.”

— Butikskunderna kan ta änglar och handla julklappar på Åhléns och så ser vi till att de kommer till rätt familj, säger Helen Bergh, kårledare.

Ibland skänker företag saker till kåren inför julen och då man har kontakt med många ensamstående föräldrar påpekar Helen att de ska försöka ordna med blöjor till dem. Julgåvan och julklapparna delas ut i mitten av december.

— Många tycker det är skämmigt att be om hjälp men vi kan ju alla hamna där. Fast det är lite tragiskt när vi ser att detta går i arv i flera generationer. Det blir som en ond cirkel som man aldrig tar sig ur, säger Helen.

Vidare nämner hon att en del personer kämpar för att klara sig i december för att sedan dyka upp på kåren i januari med behov av hjälp efter att man vänt på varje öre under storhelgerna.

— Det känns bra att kunna göra någonting även om man önskar att man kunde göra mer. Vi vill inte bara ge en julklapp utan också en hälsning från Gud att de är älskade. Vi brukar fråga om vi får be en kort bön för dem innan de går och de flesta tackar ja och många blir tårögda. Vi får göra vad vi kan så får Gud göra resten, säger Helen.

Jultallrik och julblomma till äldre

Annat som händer på kåren i december är att de som är 75 år och äldre bjuds på jultallrik och får med sig en julblomma. Det är också diverse avslutningar i olika grupper, bland annat för dem som kommer till kåren för språkträning. Helen nämner ”limbofallen”, de som fått ett utvisningsbesked men inte tas emot av sina hemländer där Somalia är ett av dem.

— De kan inte återvända dit men får heller inte jobb, bostad eller pengar här. Det är så bakvänt allting, säger Helen och tillägger att även dessa får stöd av kåren.

Presentkort och julklappar till familjer i Haparanda

I Haparanda i norr samarbetar kåren ekumeniskt året om, inte minst under julen. PMU:s second hand-butik låter kassan från första adventshelgen gå till behövande familjer i stan. De köper presentkort på Ica Maxi till ett värde av 500 kronor styck som Frälsningsarmén delar ut, 1-2 stycken per hushåll. Ett 20-tal familjer får del av dessa i år och enligt Marjo Maikkunen, fältsergeant och kårledare, är det en hel del som söker ekonomisk hjälp även i januari efter att högtiderna kring jul och nyår frestat på.

— Hjälpbehovet är stort och alla ansöker inte om stöttning fastän de skulle behöva det. Kanske känns det skamligt eller så känner man inte till att man kan få det hos oss, säger hon.

Haparandabor och olika företag skänker saker som blir till julklappar för barn i olika åldrar. Det kan vara kläder, skor, böcker, spel, DVD-filmer, nagellack och annat. PMU:s butik bidrar även med, näst intill nya, gosedjur. Den 14 december bjuds föräldrar i utsatta familjer in till jultorget på kåren då de får välja ut två klappar per barn till att börja med. De får shoppingsedlar när de kommer och inga saker är inslagna.

— På så vis får de känslan av att de shoppar själva till sina söner och döttrar, säger Marjo.

— Som förälder vill man så gärna göra en bra jul för sina barn och de är så lyckliga och tacksamma över att få den här hjälpen, fortsätter hon.

Julfest för barnfamiljer och jullunch för vuxna som lever i utsatthet

Alla barnfamiljer i Haparanda välkomnas till julfest 22 december. Musik, lekar och kakbuffé står på programmet. Tidigare samma dag serveras jullunch till vuxna som lever i utsatthet eller inte har någon att fira högtiden tillsammans med. Exempelvis ensamboende, änkor och de som levt ett liv i missbruk. Lunchen och festen har blivit traditioner och 30-40 personer brukar komma.

— Det känns verkligen som att vi tillsammans med Jesus möter dessa människor och vi försöker vara till stöd även praktiskt och genom ett lyssnande öra. Vi får höra många livshistorier om hur tufft en del har det, säger Marjo.

Hon påpekar att ovanligt många personer har deltagit i diverse aktiviteter på kåren den här hösten, något hon tror har att göra med att många känt sig ensamma på grund av de tidigare mer strikta pandemirestriktionerna.

Text: Teresia Jansson