logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Så bekämpar vi ensamhet bland äldre

Sommaren är en jobbig tid för många av våra äldre. En del sitter ensamma i sina lägenheter, andra kämpar dessutom med en ansträngd ekonomi. Vissa hotas med vräkning och hemlöshet. Ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som orsakar ett stort lidande bland våra äldre, därför bjuder vi in äldre till gemenskap – både under sommaren och resten av året.

Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder” lider var fjärde person – alltså 25 procent (!) av alla svenskar – över 60 år av ofrivillig ensamhet. Och i den nationella folkhälsoenkäten som genomfördes år 2022 svarade hela 40 procent av kvinnorna över 85 år att de besvärades av ensamhet och isolering.

Ofrivillig ensamhet lika farligt som 15 cigaretter om dagen

Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning ökar den ofrivilliga ensamheten risken för depression, självmordstankar och att dö. Att ha förlorat en partner, att ha ett begränsat socialt nätverk, att ha en låg nivå av social aktivitet och att ha en dålig hälsa är några av de främsta riskfaktorerna för att äldre ska hamna i ofrivillig ensamhet.

Regeringen har nu, genom socialminister Jakob Forssmed, identifierat ensamhet bland äldre som ett av de stora folkhälsoproblemen. På sin hemsida konstaterar regeringen: ”Ofrivillig ensamhet kan i förlängningen vara lika farligt som att röka femton cigaretter om dagen.”

Att erbjuda äldre gemenskap och sammanhang är därför viktigt för att främja hälsa och välmående i en utsatt grupp.

Träffarna på Frälsningsarmén – veckans höjdpunkt för Solveig

Solveig är ett exempel på hur hälsan kan försämras av ofrivillig ensamhet. Hennes man Lennart dog i sviterna av Covid för tre år sedan. Solveigs liv förändrades över en natt. Aptiten försvann, de gemensamma vännerna slutade ringa och måendet försämrades hastigt.

– Sorgen och saknaden efter Lennart var det svåraste i början. Men hela vår vänkrets bestod dessutom av par, så när Lennart inte fanns med längre blev jag väldigt ensam, säger Solveig.

Men i höstas hände något. På väg till affären såg Solveig en affisch om en träff för äldre på Frälsningsarmén. Hon vågade sig dit en första gång. Nu kommer hon varje vecka.

– Träffarna på Frälsningsarmén är alltid veckans höjdpunkt, berättar Solveig.

”Ekonomin kraschade när Lennart dog”

När Lennart dog kastades dessutom Solveigs ekonomi omkull. Från att ha levt ett ganska normalt liv tvingades Solveig att börja vända på varje krona.

– Vi har aldrig levt i någon flärd, men vi har alltid klarat oss. Lennart var kärnfrisk innan han drabbades av viruset, så när han dog kom allt väldigt plötsligt och livet förändrades hastigt, konstaterar Solveig.

När det har varit som tuffast med ekonomin har Solveig fått med sig några matlådor från Frälsningsarmén. Det har gjort stor skillnad. Men framför allt har hon hittat nya vänner och fått tillbaka livsgnistan efter att hon började komma på äldreträffarna på Frälsningsarmén.

– Jag märker att jag mår mycket bättre sedan jag började gå på träffarna. Under våren åkte vi även på en utflykt. Det betyder mycket att få komma ut lite grand, säger Solveig.

Gemenskap för alla på sommarens äldreläger

Varje sommar anordnar Vasakåren i Stockholm gemenskapsdagar för äldre i Rättvik. Under två olika sommarveckor får äldre möjlighet att njuta av god mat, ta del av fina programinslag och dela gemenskap med såväl gamla vänner som nya bekantskaper.

– Många äldre sitter ensamma under hela sommaren, och har ingen möjlighet att komma ut. Lägret gör att vi kan bryta ensamheten bland äldre lite grand, säger Leif Alm, som ansvarar för programmet under gemenskapsdagarna.

För att alla ska ha möjlighet att följa med på gemenskapsdagarna är avgiften kraftigt subventionerad. Om någon – trots subventionerna – inte har råd med avgiften får de ändå följa med. Ekonomisk utsatthet ska inte dessutom leda till isolering och ensamhet.

– Tidigare år har det varit någon enstaka som inte har haft råd att följa med. Nu är det flera som har hört av sig för att de har det kämpigt med ekonomin, berättar Margit Östman, ansvarig för dagledigträffarna på Vasakåren.

”Telefonen är tyst och det blir många ensamma stunder”

Sonja, 90 år

90-åriga Sonja är en av alla deltagare på sommarens gemenskapsdagar i Rättvik. Hon ser bland annat fram emot att sätta sig vid dukade bord och att äta av den goda maten. Men den fina gemenskapen är det viktigaste skälet till att hon följer med på lägret.

– När man kommer upp i min höga ålder blir det många ensamma stunder. Telefonen är tyst och jag orkar heller inte gå i väg på alla aktiviteter som jag gjorde förr, konstaterar hon.

För Sonja innebär lägret ett viktigt miljöombyte. Att komma ifrån stan och få uppleva den vackra naturen i Dalarna tillsammans med andra gör gott för själen.

– Vi är som en stor familj och det brukar vara trevligt och bra på alla sätt, säger hon.

Det enkla gör stor skillnad för många äldre

Frälsningsarmén erbjuder äldre en god gemenskap. För den som är ekonomiskt utsatt finns det dessutom möjlighet till stöd och hjälp. Men det är ofta de enkla sakerna som betyder mest. En kopp kaffe och lite småprat. En utflykt under sommaren. Kanske några matlådor eller en matkasse om ekonomin är ansträngd. Några uppmuntrande ord och en varm kram. Eller en stunds hjälp med att söka fondmedel till glasögonen, medicinerna eller tandvården.

Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Men vi vet att det enkla gör stor skillnad för många äldre.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805