Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Kollon och sommarläger för ungdomar och barn

Varje sommar satsar Frälsningsarmén på aktiviteter för barn och unga. Allt ifrån stora nationella läger till lokala satsningar på kårerna. Målet är att alla barn oavsett livets omständigheter ska få en sommar att minnas för livet.

– Jag tror att en hel del familjer kommer ha det extra svårt ekonomiskt och att sommaren blir annorlunda för många barn och unga. Våra kollon och familjeutflykter är kanske de enda aktiviteter de kommer iväg på så jag tror att det vi erbjuder i år är viktigare än någonsin. Det säger Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Barnläger som väcker kreativitet

Årets nationella barnläger heter ”Skapad” och är ett läger för åldrarna sju till tolv år. Temat, skapad, syftar både på att varje barn är unikt skapad och även att de har unika gåvor att själva ”skapa” med. Önskan är att barnen ska få hitta det de är bra på och få hjälp att kunna använda det för att välsigna andra oavsett vilken intresse det handlar om.

– Vi vill att det ska finnas plats i kyrkan att göra det som människor gillar att göra. Lärjungarna var med Jesus, hängde, grillade vid stranden och hade gemenskap. Vi hoppas att barnen ska känna att det som de tycker är kul kan de också få göra i sin kyrka, säger Sara Högdahl, nationell barn- och ungdomskonsulent på Frälsningsarmén.

På lägret finns även chans för unga att få utveckla ledarförmågor och man lägger stor vikt vid att hjälpa ledarna att växa och hitta sin plats i en tid då det kanske inte finns så många jämnåriga på kåren.

– På barnläger har vi ledarspår för dem som är för gamla för att vara deltagare på lägret. Jag vet själv hur viktigt det är att få förtroendet att vara ledare när man är ung. Jag blev tidigt hjälpledare inom Frälsningsarmén och det har gett mig viktiga verktyg som jag fortfarande har användning av, säger Sara Högdahl.

Läs mer och anmäl dig till barnlägret Skapad här

Ungdomslägret Summercamp på ny plats

I år kommer Frälsningsarméns ungdomsläger att hållas på Torpkonferensen tillsammans med EFK. Under midsommarveckans första dagar välkomnas unga i åldern 13 till 19 år till Summercamp på Torp utanför Örebro. Deltagarna kommer bo i tält på campingområdet. Avgiften för mat och logi blir inte högre än 1100 kronor per person tack vare bidragsgivare. Men skulle någon trots detta inte ha råd med den kostnaden får man höra av sig antingen till den lokala kåren eller till UNG-Teamet. Enligt Jennie Gallardo, ska inte det rådande ekonomiska läget få ta ifrån någon möjligheten att åka på läger.

Man räknar med omkring 30 deltagare som får njuta av gemenskap, roliga aktiviteter, seminarier och andakter.

– Vi önskar att de ska få känna glädjen av att vara i ett större sammanhang, med många unga människor som har kul, lovsjunger och ber tillsammans och lär sig mer om hur viktigt det är att ha Jesus i centrum i sitt liv. Vi hoppas också att de ska få många nya vänner från andra städer och kyrkor, säger Jennie Gallardo.

För att alla ska kunna vara med under Summercamp, inklusive de med exempelvis NFP-diagnoser, kommer det vara extra många vuxna på plats. Viktigt är även att var och en får komma som den är med sina frågor och tvivel. Jennie ser framemot att få ge de unga lite värme, glädje, uppmuntran och framtidstro.

– Vi vill se deltagarna, lyssna på dem och visa att vi förstår och accepterar dem, säger hon.

Konfirmationsskola

Den som går i åttan eller nian och som är intresserad av att fördjupa sig i kristen tro kan gå på Frälsningsarméns konfirmationsskola. Den kommer att vara i på Ågesta folkhögskola utanför Stockholm den 29 juni-6 juli

– Konfirmationsskolan är inte som våra andra läger utan meningen är att deltagarna förutom att få vänner för livet och goda vuxna föredömen ska få fördjupa sig i sin kristna tro, säger Jennie Gallardo.

Läs mer om konfirmationsskolan här

Bild på Julia Adolfsson och Gabriel Thshidimu som ingår i Frälsningsarméns ledarteam för barn och unga.
Julia Adolfsson och Gabriel Thshidimu som ingår i Frälsningsarméns ledarteam för barn och unga.

Dagkollon från norr till söder

Förutom de nationella lägren har många av Frälsningsarméns kårer runt om i landet egna satsningar för barn i närområdet.

I stadsdelen Järva i nordvästra Stockholm anordnas Sommarkul för femte året i rad. Under tre veckor får barnen i åldern 9-12 år delta i gratis dagkollo i Husby. Intresset har ökat stort för varje gång och nytt för i år är att två veckor vigs åt en ungdomsgrupp.

– Det är häftigt att vi har fått följa dessa barn som nu blivit tonåringar. Många av dem träffar vi varje vecka så vi känner dem på ett helt annat sätt nu och vet vad de behöver, säger projektansvarige Julia Adolfsson med värme i rösten.

– De har frågat efter detta ända sedan november och de kallar all vår verksamhet för Sommarkul så vi förstår att kollot har fått en speciell plats i deras hjärtan, fortsätter hon och skrattar.

”Middag istället för mackor”

Varje vecka möter hon och kollegorna omkring 80-90 tjejer och killar i olika grupper och det händer att barn knackar på och undrar om de får hänga där då de inte har något att göra. Julia påpekar att barnfattigdomen i området ligger på 23 procent och att den siffran antagligen är högre bland dem som kommer till Frälsningsarméns verksamhet. För dem är inflationen än mer kännbar och inom kårplanteringen i Järva blir det många fikatillfällen. En del barn vill gärna ha med sig mat och annat hem.

– Förut bjöd vi mest på mackor men vi har märkt att barnen är så pass hungriga att de behöver middag när de kommer, säger Julia.

– Vi får också allt fler mail från familjer som vill ha matkassar fastän vi aldrig har delat ut det hos oss så det är tydligt att människor söker sig till Frälsningsarmén för det behovet, fortsätter hon.

Festlig mat och glass i lass

Under sommarkulveckorna bjuds det varje dag på lunch och två fikor och då man inte har något kök i lokalen för egen tillagning brukar det serveras kebab i bröd och pizzaslice och vid något tillfälle lyxar man till det med restaurangbesök.

– För den som har det tight ekonomiskt betyder det ju jättemycket att under en vecka få äta så pass fin mat, och glass kan det bli både en, två och tre gånger under kolloveckan, säger Julia.

Barn med ensamstående föräldrar och inga syskon kan bli ganska isolerade men på kollot kan ensamma barn hitta varandra. Ett viktigt inslag är att ta med deltagarna på utflykter till, för dem, nya delar av Stockholm. Då blir det fina tillfällen för samtal.

– Relationsbyggandet är så värdefullt och dessa veckor blir en riktig boost på det planet. Vi får vara en trygg plats med goda förebilder som ser och bekräftar barnen, säger Julia.

– Jag hoppas vi kommer nå dem som behöver detta allra mest och att det blir mycket glädje, kärlek, vänskap, skratt och skoj, fortsätter hon.

Gabriel sitter vid ett bord, där håller upp sin docka Åsskar och tittar leendes in i kameran. På bordet står det en dator.
Gabriel med sin docka Åsskar.

Gabriel och Åsskar – barnens vänner på nätet

På nätet finns också barnpodden Kylskåpsradion som sällskap. Under juni och juli sänds två avsnitt i veckan och i augusti ett per vecka.

– Vi ser det som positivt att kunna fortsätta sända som vanligt när många andra aktiviteter för barnen tar sommarledigt. Podden är en trygg punkt och en digital gemenskap som kan motverka en del av den ensamhet som sommarlovet kan innebära, säger Gabriel Wahl, projektledare för Kylskåpsradion. 

En sandstrand och en brygga som går ut i vattnet.
En badbrygga vid ett av Frälsningsarméns kollon.

Ett axplock av aktiviteter för barn och unga runt om i landet

  • Tranås - Dagkollo för barn födda 2012-2016. 17-20 juni och 24-27 juni

  • Malmö - Familjeutflykter varje söndag i juni

  • Halmstad - Sommarkollo för 40 barn, bland annat från flyktingboendet

  • Helsingborg - Dagkollo för mellanstadiebarn 11-12 juni

  • Kiruna - Samarbete med EFS och OAS rörelsens Youngsters. Youngsters o vi kommer att vara en del av Kiruna sommarfestival, med uppträdande på stadsscenen o aktiviteter på kåren.

  • Haparanda - Midsommarfest 21 juni, Helgkollo 29-30 juni

  • Sundsvall - Parklek en gång per vecka i maj och juni

  • Hällnäs - Barnens stora 100års kalas på Frälsningsarmén i Hällnäs 1/6 Sommarläger för barn och ungdomar 8-10 augusti

  • Nässjö - Kollo 24-25 juni. Familjeresa till Skara sommarland 26 juni. Scoutläger i Skuggebo

  • Arvika - FFA utomhusträning och matcher i den lokala klubben, Jössefors FK.
    En tvådagarsutflykt till Linköping och bland annat spela en fotbollsmatch med ett annat FFA-lag.
    Tredagarsworkshop för unga ledare från FFA

  • Skövde och Kristinehamn: kollo 1-2 veckor

  • Trollhättan - Dagkollo under v.28 för barn mellan 7-13 år på kåren med olika utflykter och lek och skoj runt i närområdet i Trollhättan.

  • Göteborg - Östra kåren, Satsningar i Bergsjön, Hönö - Dagkollo/samlingar/utflykter som är lite utspridda under sommaren

  • Alingsås - Dagkollo för barn 7-12 år, den 17-19 juni på sommarhemmet i Hjälmared plus utflykt till Borås djurpark.

  • Stockholm - Sommarkul dagkollo i Husby - Vecka 25, 26, 31, 32, Första två veckorna barn 9-12 år, andra två veckorna 13-15 år.

  • Nyköping - Dagkollo vecka 26 vid Ängstugan

  • Uppsala - Sommarlovskul i Gränbyparken 9 och 16 juni samt 18 augusti med lekar, tävlingar och en liten andakt. Vi serverar korv med bröd och glass till barnen. Kaffe/te och bulle till de vuxna.
    En eller två utflykter till Furuviksparken, tåg tur och retur och har en heldag i parken där alla bjuds på mat.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805