Hjälp personer i utsatthet i Tranås – ge din julgåva

Tranås kårs historia

Hur började egentligen Frälsningsarméns verksamhet i Tranås?

Kåren i Tranås startade år 1888
Tranås kårmedlemmar vid starten år 1888
Kårens medlemmar år 1918
Kårens medlemmar 1918
Strängmusikkåren Tranås 1921
Strängmusikkåren 1921
Tranås kårs strängmusik 1980-talet
Tranås kårs strängmusik 1980-talet
Kårens nya lokal år 1921 på Nygatan
Kårens nya lokal 1921 på Nygatan

Tusentals gitarrer 1994

Frälsningsarméns strängmusikkår i Tranås gjorde sången ”Tusentals gitarrer” känd och omtyckt. Det var en historisk händelse när de i januari 1994 kom med på Svensktoppen och var kvar där i 10 veckor.


Allt vad som hände kring detta har också en annan förklaring. Radio- och TV-mannen Lennart Hyland var en varm vän till Frälsningsarmén och när han gästade sin hemstad Tranås sågs han ofta lyssna till friluftsmötet eller i lokalen. På Lennart Hylands begravning i Säby kyrka, Tranås, spelade Stig Unér och utanför kyrkan spelade hela Frälsningsarméns musikkår. Många av de närvarande blev gripna även skivbolagsdirektören Bert Karlsson.


Då föddes tanken hos honom att göra en inspelning med Frälsningsarmén. Denna idé utformades tillsammans med sångaren Göran Lindberg, sträng-musikkårens ledare Miriam Kratz och Bert Karlsson. Inspelningen gjordes på skivbolaget Mariann i Skara.

Ballongfest i Tranås 1992

Frälsningsarmén i Tranås genomförde 1992 ett ganska spektakulärt evenemang där man samlade in medel till behövande genom att sälja 1000 stycken heliumfyllda ballonger för 20 kronor styck.

Höjdpunkten nåddes sedan när den stora publiken på torget fick bevittna när alla dessa ballonger samtidigt steg till väders glädjefullt ackompanjerade av musikkåren. I varje ballong fanns det även instoppat en hälsning från Frälsningsarmén och det glada budskapet fick på så sätt spridas vida omkring i trakten runt Tranås.

Valborgsmässofirande på Sännevadet 1989

På 1980-talet hade Frälsningsarmén i Tranås mycket populära Valborgsfirande i grusgropen på Sännevadet med Hornmusik, valborgsbål och vårtal. Ibland så kunde mer är 1000 personer samlas för att tillsammans ta del av dessa evenemang.