Nu behöver vi din hjälp att stödja Ukraina

Välj engångsbelopp

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Kylan drabbar en redan hårt prövad befolkning som dras med skadade bostäder, dåliga kläder, arbetslöshet och för lite mat. Mitt i detta ska människor försöka leva en slags vardagsliv. Familjer lever under hotet från missilangrepp, oro för barnen och ovisshet om framtiden i ett svårt sargat land.

Frälsningsarmén har sedan krigsutbrottet funnits på plats med hjälp inne i Ukraina och i flera av grannländerna. Tiotusentals har fått mat, kläder, tak över huvudet, omsorg för barn, hjälp att ordna identitetshandlingar och söka arbete. Många har fått stöd att etablera sig i ett nytt land och hjälp att så småningom återvända hem.  Just nu är de psykosociala insatserna viktiga. Vuxna och barn ska bearbeta sina krigstrauman och får stöd av professionella psykologer via Frälsningsarmén. 

I krig är det viktigt att försöka bevara människors värdighet. Fram till och med augusti har vi delat ut nära 340 000 presentkort på mat och andra förnödenheter. På så sätt får familjerna själva välja vad de behöver köpa.

Visste du att...

...fler än 1,7 miljoner övernattningar och 3,7 miljoner måltider har erbjudits ukrainska flyktingar hos Frälsningsarmén i Polen, Moldavien, Ungern, Bulgarien, Georgien, Lettland och Ukraina?

120 000 matpaket har distribuerats och fler än 13 500 barn har fått skolmaterial.

Drygt 40 000 broschyrer om risken för trafficking har också delats ut. (t o m 30 augusti)

Så hjälper vi flyktingar från Ukraina

Matkuponger ger julen guldkant

Till Ukrainas grannland Georgien strömmade flyktingar vid krigsutbrottet, och Frälsningsarmén i landet har sedan dess arbetat aktivt med nödhjälp. I staden Tblisi erbjuder man härbärgen och delar ut matpaket, hygien- och babyartiklar och välling. Men även matkuponger till familjer som har barn.

– Med kupongerna kan familjerna handla på stormarknaden. Det ger dem en större värdighet att mitt i utsattheten själva få välja vad de behöver, kanske till och med lite godis till barnen nu till jul, säger Sophia Bakhtadze, officer i Frälsningsarmén.      

I Batumi öppnade Frälsningsarmén ett center för flyktingar med daglig matservering för upp till 200 personer. Här kan ukrainare som saknar kök i lägenheten också laga sin egen mat.  Natalia med lilla sonen Nikolai är en av de 130 personer som den här dagen ätit god soppa, fisk och potatis. Hon arbetar också i centrets kök.

– Vi har haft det väldigt svårt - Nikolai frågar varje dag om vi kan åka hem. Om det inte vore för hjälpen från Frälsningsarmén skulle vi ha gett upp. Här finner vi kraft och hopp, säger Natalia.

Skördefest, julgåva och gymnastik för barn

 Inne i Ukraina lever många krigsdrabbade internflyktingar. Frälsningsarmén, som finns på nio orter, är viktiga samlingsplatser för utdelning av mat och kläder, stöd i vardagen men också läkande gemenskaper i krisen. Här satsar man mycket på barnen, som drabbats svårt av krigets kaotiska tillvaro.

I hårt sönderbombade Charkiv ordnas träffar, skördefest och barnklubb varje lördag. Förra julen bjöds på maskerad ochutdelning av julgåvor. På den bombskadade orten Dnipro har en konstnär lärt barn att teckna och måla, medan andra leder gymnastik och ger praktisk hjälp. Man samlas, äter mat och firar barnens födelsedagar.

- Hjälparbetet och kriget präglar det mesta, men för människors skull försöker Frälsningsarmén upprätthålla ett så vanligt församlingsarbete som möjligt, berättar Marie Willermark, tidigare ledare för Frälsningsarmén i Ukraina och nu regionledare för arbetet i Lettland.

Viktigt psykologstöd och glad julfest i Lettland

Frälsningsarmén i Riga delar varje månad ut ett mat- och hygienpaket värt 25 euro till 1200 ukrainska flyktingfamiljer. På det sociala centret finns också möjlighet att gratis få begagnade kläder, klippa håret och besöka psykologen.

- Det finns ett stort behov av att få professionell hjälp med att hantera de psykologiska trauman som flykten innebär, säger Kathleen Johansson, officer på kåren och ansvarig för arbetet.

Centrets psykolog tar varje vecka emot 10-15 besök. Att fly sitt hemland, byta kultur, seder och språk, att uppleva skuld och ovisshet eller oro för hur det blir att återvända med små barn efter så lång tid – allt sätter djupa spår och behöver bearbetas.

-Men vi möter en stor tacksamhet från alla! I december ordnar vi en härlig julfest för de ukrainare som ställer upp med ideellt arbete. Utan dem och utan gåvorna från alla givare skulle vårt stora hjälparbete inte fungera, betonar Kathleen.

Hjälp familjer i Ukraina!

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805