Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Vi kunde hjälpa till med mat, kläder och skor. Så nu kan både Nathalie och Sixten äta sig mätta. Och Nathalie slipper oroa sig för att Sixten ska frysa under hösten och vintern.

Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Men vi vet att små saker gör stor skillnad för utsatta barnfamiljer. Varje vecka möter vi föräldrar som inte kan ge sina barn det mest grundläggande i livet. Då kan en matkasse, en jacka i rätt storlek, ett paket blöjor eller ett par hela skor betyda väldigt mycket.

Har du möjlighet att hjälpa ett barn som saknar mat, kläder eller blöjor?

Tack för din gåva och Gud välsigne dig!

Hjälp en barnfamilj i utsatthet

”När Alvas cykel gick sönder fick jag hjälp av Frälsningsarmén. Det var någon vänlig själ som hade skänkt en cykel som passade perfekt. ”

Camilla, tacksam mamma till Alva, 11 år

”Det rör alltid hjärtat när barn finns med i bilden”

Många av de familjer som söker hjälp på Frälsningsarmén i Östersund lever på en låg ekonomisk nivå för jämnan. När något händer – att de blir arbetslösa, sjuka, utförsäkrade eller bara får ett glapp mellan olika inkomster – får de snabbt problem. Flera av de hjälpsökande är ensamstående föräldrar.

– De har inga marginaler eller buffertar, utan försöker klara månad för månad. De är väldigt utsatta om något händer, förklarar Inger Silfverdal, som är kåransvarig i Östersund.

Inger märker att utsattheten har förvärrats på senare år. Trots att många nu pratar om en ljusare ekonomi och räntesänkningar ser hon ingen ljusning bland utsatta familjer.

– Nej, jag ser inte att det ljusnar. Det är absolut tuffare nu om vi jämför med för några år sedan, eller om vi bara tittar tillbaka ett år i tiden.

De flesta familjer som Frälsningsarmén i Östersund möter behöver hjälp med mat. Månadens pengar räcker helt enkelt inte för att klara matbehoven. Nu i början på hösten har flera dessutom haft behov av kläder. Och de som har småbarn behöver hjälp med blöjor.

– Det rör alltid hjärtat lite extra när det finns barn med i bilden. Men det är också gripande att se när det lilla vi har kunnat göra blir till verklig hjälp för någon, säger Inger.

Frälsningsarmén strävar alltid efter att vända situationen på lång sikt. Den akuta hjälpen kan ofta vara första steget till en mer varaktig förändring av en livssituation. I Östersund skulle man vilja göra mer för de mest utsatta.

– Vi önskar att vi kunde göra mer, för behoven är stora. Vi skulle behöva fler volontärer, men också fler gåvogivare så att vi kan möta alla behov, avslutar Inger Silfverdal.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Varannan ensamstående förälder orolig över privatekonomin

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Fastighetsbyrån är 23% av svenskarna ganska eller mycket oroade över sin privatekonomi. Men en grupp sticker ut: ensamstående föräldrar med barn. Där är hela 50 procent (!) ganska eller mycket oroade över sin ekonomi.

– Ensamstående med barn är tydligt mer oroade över privatekonomin. Speciellt i storstäderna blir boendekostnaderna en väldigt stor del av den disponibla inkomsten för den gruppen, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i ett pressmeddelande.

Källa: Fastighetsbyrån

Krav på 15-procentiga hyreshöjningar

15,4 procent högre hyror från och med den 1 januari nästa år. Det kräver Fastighetsägarna i Stockholm inför kommande hyresförhandlingar. Något som lär slå hårt mot utsatta familjer.

– Det är totalt sanslöst och verklighetsfrånvänt. Det här är siffror som inte går att ta in. Man får ont i magen av sådana krav. Hur ska en ensamstående mamma med låg lön klara av en sådan höjning?”, frågar sig Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, i tidningen Hem & Hyra. 

Källa: Hem & Hyra

”Matpriserna har gjort ett stort hål i plånboken”

Prisstegringarna på mat bromsade in något under våren. Men under sommaren tog de fart igen. Potatis – som är en basvara för många – steg med 2,8 procent bara i juli.

– Det är många som hör av sig till oss om potatisen. När den går från 15 kronor kilot till 20– 25 kronor på ett år – det märker folk, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen till TT.

Sedan januari 2022 har matpriserna stigit med hela 24 procent. De höga matpriserna slår hårt mot många, men framför allt mot personer med små marginaler.

– Det har gjort ett stort hål i plånboken för folk, man måste ge ut med 25 procent mer för maten och det är inte alla som har det, säger Ulf Mazur till TT.

Källa: Matpriskollen, TT