Ett varmt mål mat och en kopp nybryggt kaffe. En renbäddad säng för natten. En varm dusch och ett par torra strumpor. En stadig frukost och en stunds gemenskap. Ett samtal i ögonhöjd med någon som bryr sig. En kort andningspaus från det hårda livet. 

Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Men för den som lever i akut hemlöshet kan det lilla betyda mycket. Som för Nils. Hjälpen gör att han orkar lite till.

Frälsningsarmén möter dagligen människor i hemlöshet. Vi lindrar den akuta nöden och hjälper till en mer varaktig förändring. 

Nu mobiliserar vi inför vintern. För vi vet vad som väntar för Nisse och hans kompisar. Kylan är verkligen hemsk för den som inte har ett hem. Din gåva gör att vi kan hjälpa fler in i värmen. Och se till att de överlever vintern. 

Kan du hjälpa en medmänniska i hemlöshet att klara vintern? 

Tack för din gåva och Gud välsigne dig!

Hjälp en person i hemlöshet

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”Vi har anställda som tidigare har levt i missbruk och hemlöshet. De har fattat ett beslut för länge sedan att förändra sin livssituation totalt. Nu är de med och hjälper andra att fatta samma beslut. ”

Ingela Sagman, verksamhetschef för Frälsningsarméns vårdkedja i Göteborg

Mickes liv blev förvandlat på Klippangården i Sundsvall – efter år av missbruk

Micke har levt i missbruk sedan tonåren. Han har aldrig haft ett jobb och är nu i 50-årsåldern. När han kom till härbärget på Klippangården i Sundsvall för knappt två år sedan var han trött på livet han levde. Där och då bestämde han sig för att ta tag i sina problem.

– Den förvandling som har skett i Mickes liv de senaste 21 månaderna är helt enorm, berättar Anders Fagerblom, biträdande verksamhetschef på Klippangården.

Men resan mot ett upprättat liv har inte varit enkel för Micke. Från härbärget gick flytten till det intilliggande stödboendet, där upprättelsen påbörjades på allvar. I början kom saker från Mickes förflutna ifatt, som till exempel brott han hade begått. Han dömdes till samhällstjänst och har nu avtjänat sitt straff.

– Micke har hanterat alla sina problem som drogfri, vilket är imponerande. Snart ska han flytta ut i en egen lägenhet och Arbetsmarknadstorget i Sundsvall ska hjälpa honom att komma i sysselsättning, så det är väldigt roligt, berättar Anders Fagerblom.

Till råga på allt har Micke fått kontakt med sina barn igen, efter många år av missbruk och frånvaro.

– Det är fint när relationer upprättas, och inte minst mellan föräldrar och barn. Det har varit fantastiskt att följa Mickes resa, konstaterar Anders Fagerblom.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”Människors liv hänger på att de på blir sedda och får nödvändig hjälp”

På senare tid har Frälsningsarmén i Södertälje mött allt fler akut hemlösa. Missbruk och psykiska problem är vanliga orsaker till att personer hamnar i hemlöshet. Men det kan lika gärna handla om olyckliga omständigheter.

– Det kan handla om sjukskrivning, utförsäkring, hyresskulder. Ibland spelar det ingen roll hur skötsam, präktig och duktig man är, det kan faktiskt krascha för vem som helst, berättar Leif Öberg för Länstidningen i Södertälje.

För den som inte har psykiska problem eller lever i missbruk är det ofta svårare att få hjälp. De kan få höra av kommunen att de måste klara sig själva, enligt Leif Öberg.

– Det är sällan någon i den situationen blir hjälpt av att höra det, konstaterar han.

Arbetet mot akut hemlöshet i Södertälje är på liv och död, berättar Leif Öberg i Länstidningen. Ibland har människors hopplösa situationer fått tragiska konsekvenser.

– Det finns personer som tagit sitt liv. Jag skulle kunna namnge fler. Vi ser de som inte klarat av att leva i sin situation. Människors liv hänger på att bli sedda och lyssnade på när de är i kris och att de får nödvändig hjälp. Så det vi gör som möter dessa människor, kan handla om liv eller död.

17 procent fler barnvräkningar på ett år

Under 2023 genomförde Kronofogden 2768 vräkningar. Bara på ett år har antalet vräkningar ökat med tio procent. Barnvräkningarna har ökat med hela 17 procent på ett år. Under förra året var 674 barn med om att hela deras familj eller en av deras föräldrar blev vräkta.

– Ökningen visar att allt fler har svårt att klara sig i de tuffare ekonomiska tiderna. En vräkning har stora konsekvenser för den som är med om det, inte minst för familjer med barn, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Källa: Kronofogden