Hjälp Ukrainas flyktingar i jul - ge din gåva nu

Rädda julen för en människa på flykt

Kriget i Ukraina har pågått i mer än 1 000 dagar nu. Över en miljon bostäder har förstörts. 10 miljoner människor befinner sig på flykt. 90 procent av de flyende är kvinnor och barn. Mer än 80 000 ukrainska makar, pappor och söner har dödats.

Krig är hemskt. Och siffror kan vara svåra att ta in. Men bakom varje siffra ryms människor. Som Valentyn och hans mamma.

Sedan kriget startade har Frälsningsarmén hjälpt hundratusentals ukrainska flyktingar. Vi finns på plats i Ukraina, men även i de omkringliggande länderna. 

De materiella behoven är fortsatt stora. Mat, kläder, vatten, filtar, blöjor, hygienartiklar och skolutrustning. Just nu oroar sig många inför vintern och kylan. 1 000 dagar av krig har dessutom skapat svåra trauman. Här kan vi bistå med psykologsamtal och traumabearbetning. 

I år firar många ukrainska mammor och barn en tredje jul utan sina män och pappor. Oron och ovissheten är enorm. Mitt i allt detta bjuder Frälsningsarmén in till julfiranden och varm gemenskap på kårer och hjälpcenter.Allt för att lindra smärtan och sprida lite hopp. För det barn som saknar sin pappa kan något så enkelt som en nallebjörn betyda mycket.

Nu behöver vi din hjälp. Låt oss sprida hopp, glädje och värme till våra ukrainska medmänniskor så här i juletid. Din gåva gör stor skillnad för utsatta mammor och barn.

Varmt tack för din gåva och Gud välsigne dig!

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Ett andra hem för hopp och gemenskap

Frälsningsarméns flyktingcenter i Riga började som en plats för att dela ut mat och hygienartiklar till ukrainska flyktingar. Men behovet av mer än materiellt stöd blev snart tydligt. Här föddes konceptet ”Home away from home” – en trygg oas där flyktingar kan känna sig hemma.

Anzjelika Kryvenko, själv flykting från Ukraina, gick från att söka hjälp till att bli volontär och är nu chef för centret. Hon beskriver det som en plats där människor kan mötas, få stöd och bygga gemenskap.

– När en man satte sig ner här och sa att det kändes som hemma, då visste jag att vi hade lyckats, berättar hon.

I dag erbjuder centret aktiviteter som hantverk, psykologstöd och information om rättigheter i Lettland. Besökarna kan även engagera sig som volontärer, vilket stärker deras känsla av tillhörighet.

– Genom att skapa en plats där människor känner sig sedda och omhändertagna, kan vi hjälpa dem att hitta tillbaka till livet, säger Anzjelika. Här får de en ny chans att bygga upp sitt hopp och sin framtid.

 

Visste du att:

Frälsningsarmén har 46 projekt i gång som stöttar ukrainska flyktingar i hela Europa med mat, hygienartiklar och psykologhjälp.

I Riga hjälper de 20–30 familjer med presentkort och håller 50–60 psykologsamtal varje månad.

Genom center nära fronten och samhällsaktiviteter sprider de hopp och gemenskap.

Stöd för flyktingar från Ukraina

Att fly sitt land är bland det svåraste en människa kan uppleva. Frälsningsarmén hjälper ukrainska flyktingar i flera europeiska länder, med fokus på både akut och långsiktigt stöd. Måltider, kläder och boende har erbjudits sedan kriget började, och traumastöd är fortsatt en prioritet.
Eduard Lebedev, regionchef för Frälsningsarmén i Bulgarien, beskriver hur Frälsningsarmén inte bara möter behov utan även räddar liv.

– Mödrar i förtvivlan har funnit hopp genom vårt stöd, berättar han. 

I många länder ges också presentkort för mat och skolpaket för att hjälpa familjer klara vardagen.

Barnens behov är centrala. I Georgien erbjuds ukrainska barn extra lektioner och säkra miljöer medan föräldrarna arbetar. Många deltar i aktiviteter som scouter och teaterprojekt.

Trots utmaningar fortsätter Frälsningsarmén sitt arbete med tro och medmänsklighet.

– Det vi gör är unikt och livsviktigt. Vi är här för att ge hopp i hopplösheten," avslutar Eduard.

Frälsningsarmén intensifierar hjälpen i Ukraina och Östeuropa

Frälsningsarmén utökar sitt arbete i Ukraina och Östeuropa med fokus på nödhjälp och långsiktigt stöd. Matpaket, hygienartiklar och kläder delas ut samtidigt som traumastöd erbjuds genom samtal och gruppterapi. I länder som Georgien, Bulgarien och Moldavien har stödet till barn i utsatta områden stärkts.

Situationen försvåras av vintern och manliga medarbetare som kallats in för militärtjänst.

– Kvinnliga medarbetare bär nu ett större ansvar, säger Christian Lerne, ansvarig för Frälsningsarméns internationella bistånd från Sverige.

I Ukraina arbetar Frälsningsarmén nära fronten där behovet av nödhjälp är stort.

– Här skapas hopp i en annars osäker situation, avslutar Christian.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete