Som volontär får man får känna sig behövd
Birgitta märker att frivilliga söker sig till Frälsningsarméns sociala center av olika anledningar. Man kan vara nyfiken, gå en utbildning inom området och vilja prova på, men även pensionärer som vill göra något betydelsefullt av sin tid hör av sig.
— Alla passar inte ute i kaféet i mötet med personerna i utsatthet. Någon kanske ska vara mer i bakgrunden och packa matkassar. Men vi har plats för alla och vi behöver alltid fler, säger hon.
Pernilla har sett flera pensionärer genom åren som i barngrupperna i Eksjö och på läger fungerat som ”extramormor” och fått betyda mycket.
— När ekonomin inte tillåter en extra anställd kan volontären betyda massor. Och den som hjälper oss får känna sig behövd och uppskattar att komma i funktion, menar hon.
Har glädje inför uppgiften
I stort sett alla uppgifter som utförs av en anställd i Frälsningsarmén kan utföras av en ideell om bara rätt kompetens finns. Och fler utanför Frälsningsarmén skulle kunna involveras. Anki betonar att rätt person på rätt plats är väldigt viktigt. Det bör finnas en uppgift för alla som önskar men det kan behövas hjälp att hamna rätt.
— Ja, vi har haft många volontärer med alla möjliga begränsningar; fysiskt, psykiskt, intellektuellt. Men det går alltid att hitta en funktion där man kan bidra, säger Kjell.
Alla pekar på att den frivillige måste få tydliga riktlinjer och tidsramar. Erfarenhet, engagemang, att personen är pålitlig och ansvarsfull är viktigt, men också att personen har en villighet att lära om det behövs. Och förstås glädjen inför uppgiften.
— Det är viktigt att personen är trevlig mot dem vi möter. De måste kunna ta instruktioner och vara öppna för att arbetsledas, säger Pernilla.
Volontärarbete - erfarenheter och referenser
Även om volontären inte är troende själv är sympatin med Frälsningsarmén och dess värderingar ett måste. Frälsningsarmén ger generellt inte gåvor till frivilliga men uppmuntran och eventuella kurser kan vara en viktig nyckel till att behålla dem länge. Viktigt är också att inte lämna volontären ensam i början utan arbeta tillsammans eller skapa ett team runt personen.
— Man bör inte heller förvänta sig för mycket – en volontär är där minst lika mycket för sin egen skull som för uppdragets, påpekar Kjell.
För att se vilken erfarenhet, kunskap och möjlighet personen har bör alla volontärsamarbeten börja med ett samtal. Sedan startar man på prov en period och följer upp. Birgitta betonar att den ordinarie personalen måste vara beredd att lägga ner både tid och energi på volontärerna.
— Ska man få någon att satsa mer långsiktigt krävs det att man tänker längre än att man fått en snabb extra resurs. Det är inte säkert att alla återkommer, men man måste få pröva. Och ska vi få nya volontärer behöver vi sälja in oss och Frälsningsarmén så bra som möjligt, lyfta det positiva.
Ewa-Marie håller med och pekar på att volontären blir del av något större och får möjlighet att göra skillnad. Frälsningsarmén finns i många länder och världen behöver hopp. För en ung person på väg ut i arbetslivet är uppdraget dessutom en fin möjlighet att få erfarenhet och skaffa sig en bra referens.
Att lämna över ansvar
Hur ska då Frälsningsarmén attrahera fler volontärer för framtiden? Kjell tror att kårledare, verksamhetschefer och liknande främst måste ta på sig ”möjlighets-glasögonen”. Han hänvisar till Jesus, som pekar på att många sysslolösa gärna vill hjälpa till, men aldrig blir lejda – ofta därför att ingen frågat dem eller inte sett potentialen. Ledare kan även uppleva det som enklare att göra saker själva och behålla kontrollen.
— Det finns ledare som tar på sig ansvar i en sorts strävan att bevisa sitt värde och sin duktighet. Att andra gör arbetet lika bra eller bättre kan upplevas som ett hot. Men det är viktigt att träna andra och lämna över ansvar. Så kan man gå vidare, utveckla verksamheten och ta sig an nya utmaningar, säger han.
Elle Theiland, 56 år, Nässjö
— Jag har varit frivillig scoutledare i 40 år här på kåren, privat arbetar jag som datakonsult. Numera är jag även stugfogde för kårens scoutstuga. Scoutgruppen tar fyra timmar plus förberedelse varannan vecka, rollen som fogde kräver runt en helg i månaden. Två veckor av min sommarsemester går dessutom till scoutläger, som jag ser fram emot varje år.
Jag får bra uppbackning och nödvändiga utbildningar av kåren. Den som tar in frivilliga behöver förankra det i övriga gruppen så att rollerna är klara. Just nu finns två föräldrar med oss som medhjälpare – jättekul. Det är en enorm kick att se ungdomar växa och det ger så mycket tillbaka. Dessutom har jag lärt känna väldigt mycket folk i hela landet, både inom och utanför Frälsningsarmén.
Clary Eriksson Bergström, 60 år, Stockholm
— Sedan ett år hjälper jag till på Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull. Jag är fortfarande i arbetslivet men brukar ta ledigt någon dag i månaden för att vara här. Att hjälpa andra i nöd är nog mitt kall, jag blir glad och stolt och känner mig behövd. Jag kommer själv från en missbrukande familj. Centret gör ett fantastiskt jobb och är vänliga och glada, jag får bra instruktioner och hjälp om det behövs.
Som volontär här tycker jag man ska prova på att vara med ett par dagar och känna efter, det kan upplevas tufft med all utsatthet. Var vänlig och hjälpsam, ge människor ett glatt ansikte och ta dig tid att prata en stund med besökaren. Volontäruppdraget har lärt mig att inte ta dagen för given och inse hur bra jag själv har det.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Frälsningsarmén
Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 2 - 2021
Fakta
- Volontär, av franskans volontaire, frivillig. Kan arbeta i Sverige, utomlands, via företag, i exempelvis organisation, förening eller kyrka.
- ”Handbok för volontärer”, Frälsningsarméns riktlinjer för hur man bygger upp och sköter ett frivilligarbete, ger råden: Ta referens, börja på prov och följ upp, var tydlig med uppdraget, med att ingen ersättning utgår, att Frälsningsarmén är en kristen kyrka och med drogpolicy och andra riktlinjer. Begär utdrag ur polisens belastningsregister om personen ska verka bland barn och ungdomar. Ge god introduktion, låt volontären få finnas i ett team.