Rekvisition till Myrorna – ungefär som ett presentkort
Det görs alltid en utredning kring den hjälpsökandes ekonomi och ibland kan den som anses ha behov få en rekvisition till Frälsningsarméns secondhandbutik Myrorna. Den fungerar ungefär som ett presentkort som används vid köp av exempelvis kläder, möbler eller husgeråd. Utfärdaren fyller i en specifik summa och vad personen beviljas köpa, såsom en vinterjacka eller bokhylla exempelvis. Rekvisitionen är personlig och tidsbegränsad och vid köp krävs legitimation. I en del städer har Myrorna flera butiker och personen bestämmer själv vilken butik han/hon vill handla i.
Behovet av främst kläder har ökat
På en del kårer och i sociala verksamheter finns även klädutdelning och detta samt rekvisitioner till Myrorna för Frälsningsarmén statistik över. Förra året var summan av rekvisitioner nästan dubbelt så hög jämfört med år 2015.
– I och med den stora invandringen så har behovet av rekvisitioner ökat och främst gäller det kläder, menar Ywonne Eklund.
Utdelning av skänkta kläder i Hornstull
Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull i Stockholm kommer dagligen omkring 100-150 gäster. Många av dem lever i någon form av hemlöshet och/eller har det tufft ekonomiskt och en del lider av psykisk sjukdom eller missbruk. Där finns även en garderob med skänkta kläder som behövande kan få även om det finns begränsningar. Underkläder finns att få varje dag men den som får exempelvis en jacka måste vänta ett antal månader innan den kan få en ny.
– Varje dag får 20-25 personer med sig ett par skor eller något klädesplagg. Men det är inte alltid att vi har rätt storlekar så då kan vi ge dem en rekvisition till Myrorna istället, säger Maria Emanuelsson, kurator på centret.
– De är jätteglada och tacksamma för det, fortsätter hon.
Summorna varierar. Gäller det ett par skor beror det exempelvis på vilken årstid det är då vinterskor ofta är dyrare.
Avser "Diverse inredning till försökslägenhet"
Till centret kommer också de som brutit med ett gammalt leverne som kanske innefattat missbruk men som nu tilldelats en så kallad försökslägenhet som är till för dem som är i behov av extra stöd. De lägenheterna brukar vara omöblerade och man kan då ansöka om rekvisition på Sociala centret för att kunna handla möbler och heminredning på Myrorna.
På rekvisitionen kan det stå att den avser "diverse inredning till försökslägenhet", eller att någon specifik sak såsom en säng eller lampa ska inhandlas. Hela rekvisitionen måste användas vid ett och samma tillfälle så därför vill en del ha flera mindre istället.
– Då har de möjlighet att besöka flera butiker för att hitta saker de verkligen gillar, säger Maria Emanuelsson.
Ofta är det flera faktorer som ligger bakom
Det är inte helt ovanligt att äldre med låg pension och som är inskrivna hos Socialtjänsten söker hjälp där. En del av dem har gamla skulder som har lett till skuldsanering och vissa är änkor vars män är de som varit dem som arbetat och dragit in pengar till hushållet.
– Men ofta är det flera faktorer som ligger bakom den ekonomiska situationen, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller demens, säger Maria Emanuelsson.
Bekostas av gåvor och testamenten till Frälsningsarmén
Rekvisitionerna bekostas av socialt öronmärkta pengar som Frälsningsarméns högkvarter förfogar över, tillgångar som kommer från gåvor och testamenterade tillgångar bland annat. Butikerna skickar rekvisitionerna i kassarapporterna till Myrornas huvudkontor/ekonomiavdelning. Därifrån får Frälsningsarmén kvartalsvis en samlingsfaktura där beloppen är specificerade per kår.
Text: Teresia Jansson
Värde, utfärdade rekvisitioner
- År 2017: 1 616 000 kr
- År 2016: 1 422 000 kr
- År 2015: 873 000 kr
- År 2014: Ingen siffra