Utsatthet kan se så olika ut
Han fascineras av den stora bredd hos människorna som besöker centret. Även om han förstås kan bli ledsen av att se ensamhet och utsatthet märker han vilket stort behov Frälsningsarmén fyller. Och långt ifrån alla ser utslagna, smutsiga och trasiga ut, som omvärlden lätt kan tro.
— Jag är glad att med tiden ha lärt känna gästerna lite mer. Jag har fått en bild av vilka de är, varför de kommer hit och vad som hänt i livet. Även i de berättelserna finns en så stor bredd. Någon har alkoholproblem, en annan lider av psykisk sjukdom, någon är äldre och ensam, säger Kristoffer.
Kristoffers vänner nyfikna
För Kristoffers vänkrets är den utsatta miljö han klivit in som volontär i helt obekant. Men alla är väldigt intresserade och ställer många frågor, intygar han.
— De är nyfikna och undrar hur en sådan här verksamhet fungerar. Jag berättar mer än gärna för sociala centret sköts så väldigt bra. Kanske jag pratar om det lite för mycket, säger han och skrattar.
”Vad händer om vi ersätter Netflix med volontärarbete?”
Att vara volontär på Frälsningsarmén är på många sätt en annan värld än den Kristoffer tidigare hade. Han menar att de många exempelvis yngre personer nog har tid men kanske inte vet hur de kan hjälpa till eller vart man kan vända sig. Om alla tog en timme i veckan på att engagera sig socialt, rensa garderoben, lämna in kläder eller volontärarbeta - tror han att väldigt mycket gott skulle kunna ske.
— Vad händer om vi ersätter några timmar framför Netflix med volontärarbete? säger han menande och fortsätter:
— Jag får ju alltid kommentaren: Wow, vad bra! när vännerna hör vad jag gör. Så jag hoppas att fler engagerar sig. Dessutom ger det en så fin känsla inombords att vara här, säger Kristoffer.
Mamma talade gott om Frälsningsarmén
Kristoffers mamma var som barn med i Frälsningsarméns kår i Nyköping. Hon talade ofta om den goda stämningen, musiken och att barnen blev väl omhändertagna. Det gav en positiv grundbild av rörelsen. Men dagens Frälsningsarmén kände han inte till. Själv gick han som barn i Svenska kyrkans förskola, och fick på något sätt en slags tro även om han inte själv är en gudstjänstbesökare. Men när fadern gick bort i cancer 2015 kändes det naturligt att gå till kyrkan för eftertanke och stillhet.
Vill hjälpa även i framtiden
— Så det finns ju någonstans där att man kan finna tröst. Och andakten här idag på centret var fin. Det känns inkluderande, välkomnande och varmt här.
Kristoffer vill gärna fortsätta att hjälpa till på sociala centret även när han jobbar heltid igen. På frågan om varför säger han direkt:
— Varför inte? Jag har alltid haft ett bra, välordnat och privilegierat liv. Så många andra har inte det. Alla kan alltid göra något.
Text och foto: Carina Tyskbo
Vill du också bli volontär hos Frälsningsarmén?
Att vara volontär är roligt och meningsfullt! Du kommer att utföra ett arbete eller tjänst i Frälsningsarméns verksamhet utan lön eller krav på annan kompensation. Uppgifterna kan handla om allt från socialt eller praktiskt till administrativt arbete. Omfattningen kan variera i överenskommelse med platsen du volontärarbetar på och med dig och din tid. Läs mer här och anmäl dig som volontär här
Volontär på Frälsningsarméns sociala center
Frälsningsarméns sociala center behöver volontärer, helst som ett långsiktig åtagande. Är du över 25 år och vill göra en insats för personer i utsatthet?
Välkommen att höra av dig till Birgitta Gustafsson. birgitta.gustafsson@fralsningsarmen.se