Hjälp personer i utsatthet i Södertälje – ge din julgåva

En plats för gemenskap, tro och stöd

Varje torsdag öppnar Frälsningsarmén i Södertälje upp sina dörrar till Café Bakfickan. Där kan människor få allt ifrån ekonomisk hjälp med kläder och tandläkarbesök till samtal och gemenskap.

 –  Hej kan jag få hjälpa till idag?

En röst hörs utifrån foajén. Det är Nibal, hon fick höra förra veckan att det fanns möjlighet att få bre smörgåsar till cafét idag så hon vill vara i tid.

–  Javisst, kom in! svarar kårledare Leif Öberg.

Nibal kommer ursprungligen från Iran och är arbetssökande, hon ville gärna få jobb på Frälsningsarmén men då det inte fanns någon ledig position bestämde hon sig för att bli volontär i stället.

 – Jag tycker om den här kyrkan och alltid när jag kan vill jag hjälpa människor. Jag hoppas också att det kanske blir lättare att få ett jobb någonstans om jag varit volontär, säger hon.

Samtalshjälp med drop-in

Det är torsdag och kårledarparet Leif och Agneta Öberg och barn- och ungdomskonsulenten Jeanette Carlesson har satt sig ner för att ta en kort lunch. Men knappt är maten uppäten innan de första gästerna som vill ställa sig i kö till samtalshjälpen droppar in. I samtalshjälpen kan besökarna få tillfällig hjälp i form av presentkort, mat, kläder och mediciner. Andra är mest i behov av samtal och av hjälp att bli lotsade vidare.

– Vårt öppna café är som en tratt in i gudstjänsterna, Alphakursen, bibelsamtalen, familjemiddagarna och den övriga verksamheten som vi har. Vi samarbetar också med andra kyrkor, myndigheter och civilsamhället. Vår dröm är att alla människor i Södertälje ska få att veta att de är älskade. Här bor en hel del tilltufsade människor och vissa som är i, eller riskerar att hamna i, gängkriminalitet. Vi har en tät kontakt med alla som jobbar diakonalt i stan för att se hur vi kan komplettera varandra, socialtjänsten hänvisar ofta människor till oss och vice versa, berättar Leif.

Från hjälpsökande till musiker

På torsdagar är det även andakt så nu har också Dan anlänt med sin gitarr på axeln. Hans första kontakt med Frälsningsarmén i Södertälje var i vintras när han fick hjälp med pengar till vinterskor och mat. När kårledare Leif fick höra att han är musiker frågade han om Dan ville vara med och spela på andakterna, vilket han med glädje tackade ja till.

– Jag har spelat mycket i olika sammanhang, på bröllop, begravningar, och restauranger men jag känner att det här ger mig något mer. Det fyller ett stort tomrum och ger mig lugn, frid och glädje. Jag är så tacksam till Frälsningsarmén att de hjälpte mig i vintras när jag inte hade någon inkomst den månaden. Bara Gud vet vad jag annars hade gjort, säger Dan.

Två damer som hjälper till i serveringen, Silvia och hennes granne. De ser på varandra och ler.
Silvia med grannen som hjäpte till att servera.

Sociala behov i olika former

Besökarna befinner sig i väldigt olika livssituationer. En del söker bara gemenskap, andra hjälp med sociala svårigheter som till exempel akut hemlöshet. Några har blivit utförsäkrade, är arbetssökande eller pensionärer som försöker klara sig på en folkpension men inte får medlen att räcka till. Den som är akut hemlös kan ibland få hjälp med en övernattning och barnfamiljer kan få mat och kläder inför hösten.

– Det finns familjer som knappt har någonting. Barn växer ju, så ofta behöver de nya kläder. Med tanke på att matpriserna har ökat och att många av dem som har det sämst ställt bor i hyresrätter där hyrorna är väldigt höga, har de inga marginaler. Andra har blivit av med jobbet. Vi har också många besökare som behöver hjälp att kunna gå till tandläkaren, berättar Agneta Öberg.

Glädjen i att få hjälpa till

Dan, Leif och Jeanette börjar öva på dagens andaktssånger samtidigt som fler och fler gäster droppar in. Silva från Syrien ska även hon hjälpa till i serveringen idag, hon brukar ta med sin granne till samlingarna.

– Jag tyckte att min granne brukade se så ensam ut så en dag frågade jag om han ville följa med hit. Det ville han och nu har vi gått hit i många år. Jag är pensionär så jag blir också glad över att få hjälpa andra och inte bara sitta hemma. Jag är så tacksam till Sverige och kyrkorna här så nu vill jag ge tillbaka till det svenska samhället genom att vara volontär på Frälsningsarmén, berättar Silva.

Hämtar positiv energi efter långtidscovid

Borden börjar fyllas upp med människor. Många pratar med varandra, andra sitter tysta. Smörgåsarna och bullarna som skänkts från ett närliggande konditori äts med god aptit. Sofia sitter vid ingången sin permobil, det är första gången hon är på Frälsningsarmén. Hon blev tipsad av en väninna att komma till hit då hon är sjukskriven efter en stroke och långtidscovid.

– Jag kände mig så välkommen så fort jag kom innanför dörrarna här nyss. Jag upplever så mycket positiv energi här och har redan känslan av att jag vill komma tillbaka.

Besökare kommer inte bara för sociala behov, utan även för att prata, umgås och för andakten.

Arabisktalande besökare trivs

Hon slår sig ner vid ett bord tillsammans med några arabisktalande besökare. Efter ett tag börjar andakten och många av gästerna stämmer in i sången.

– Besöken toppar alltid när vi har andakt, berättar Leif Öberg. Man kanske kom hit för att få en matkasse och upptäckte att hungern var större än så. Vårt mål är att betjäna våra medmänniskor på alla sätt som går.  En del som kommer för ett samtal har uppenbara andliga behov också och då försöker vi föra in ett helhetsperspektiv i samtalen. Våra besökare är medvetna att Frälsningsarmén är en kristen kyrka, så de vet att de även kan få hjälp med sina andliga behov här. Man kan inte alltid få ekonomisk hjälp hos oss, men man kan alltid komma hit, säger han.

När andakten är slut droppar besökarna av en efter en. Sofia lämnar lokalen med ett stort leende på läpparna. Hon har fått samtal och bön och har redan bestämt sig för att gå på gudstjänsten på söndag, och funderar även på Alphakursen som börjar nästa vecka.

– Det var fantastiskt här, säger hon, jag kommer absolut att komma tillbaka. 

Text: Kiki Broms

Foto: Kerstin Tillenius

Artikeln är publicerad i Stridsropet nr 5, år 2024