Frågor och svar om skyddat boende
Kan man jobba om man bor på skyddat boende? Får man ha telefon och hur länge får man bo i där? Vilka regler gäller? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring skyddat boende.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö
För att få tillgång till skyddat boende behövs kontakt och placering från socialtjänsten eller en ideell organisation. De bedömer din situation, skyddsbehov och ska erbjuda ett lämpligt boende.
Människor (främst kvinnor och barn) har rätt till skyddat boende när de är i särskilt utsatta situationer, till exempel vid hot, våld, människohandel eller annan form av brott/hot från förövare. Det är en temporär möjlighet för att ge akut skydd och stöd.
Ja, det är möjligt att arbeta även om man bor på skyddat boende. Många personer på skyddat boende har arbete, söker arbete eller genomgår en rehabiliteringsplan med möjligheter till arbetsträning eller praktik.
Efter skyddat boende är målet att hitta en mer långsiktig lösning, såsom en egen bostad. Socialtjänsten eller internationella organisationer, såsom Frälsningsarmén kan bistå vid övergången och stödja individen med en individuell plan.
Kostnaden för skyddat boende täcks oftast av kommunen eller med särskilda statliga medel beroende på målgruppen. Det är en del av socialtjänstens ansvar att erbjuda stöd till vuxna och barn i utsatta situationer.
Ja, det är vanligt att man får ha en telefon på skyddat boende. Det är viktigt för kommunikation och kontakt med myndigheter däremot vidtas ofta olika åtgärder för att stänga av gps-funktionen för att inte röja platsen.
Skyddade boenden varierar, men de erbjuder oftast enskilda rum eller mindre lägenheter och grundläggande bekvämligheter. Oftast delas kök och andra gemensamma utrymmen och det finns personal som bistår med stöd och dagliga rehabiliterande aktiviteter.
Det är svårt att exakt kvantifiera, men det är främst kvinnor och medföljande barn som bor på skyddat boende. Det är en oas där de kan få skydd från våld och hot.
Att bo på skyddat boende innebär att man har tillgång till en fredad zon med tak över huvudet, mat, och socialt stöd från personal. Det är en temporär lösning för personer i utsatta situationer.
Kostnaden varierar beroende på plats, kommun eller organisation. Oftast behöver personerna själva stå för övriga levnadskostnader.
Tiden för att bo på skyddat boende varierar. Det kan vara från några dagar till flera månader, beroende på individens behov och situation och rättigheter.
Skyddade boenden drivs av olika organisationer inklusive kommuner, välgörenhetsorganisationer, och privata aktörer.
Antalet personer som bor på skyddat boende varierar över tid och plats. Det är en viktig resurs för människor i kris.
Skyddat boende är en trygg plats där människor kan få tak över huvudet och skydd från faror. Det erbjuder ofta enskilda rum eller sovsalar, gemensamma utrymmen, och grundläggande bekvämligheter som dusch och kök. Målet är att ge människor en temporär fristad där de kan återhämta sig och få stöd.
Reglerna på skyddat boende varierar beroende på plats och organisation. Vanligtvis finns det regler för säkerhet, tider, användning av gemensamma utrymmen samt uppförande och drogfrihet. Det är viktigt att respektera dessa regler för att skapa en trygg miljö för alla boende.
Utsatta kvinnor får hjälp och stöd ›
Frälsningsarmén har sedan rörelsen grundades arbetat för människor som har det svårt. I stor utsträckning har fokus varit på de utsatta kvinnorna, något som dessvärre fortfarande är nödvändigt. De utsatta kvinnor vi möter i våra verksamheter idag behöver bemötas och få hjälp på olika sätt.
Det började med fula ord ›
Linda hade varit ihop med mannen i ett år och de bestämde sig för att flytta ihop. Allt verkade bra i början och hon älskade honom. Linda hade då ett barn får ett tidigare förhållande som också flyttade med. ”Jag var tidigare en tjej med skinn på näsan” berättar Linda. ”Men allt det försvann och jag bröts ner mer och mer när de fula orden började komma, som sedan övergick i slag. ”