Våld mot kvinnor i hemmet
Hon vill uppmuntra professionella aktörer som möter kvinnor att våga fråga de raka frågorna, som till exempel ”Förekommer det våld hemma hos dig”? Många kvinnor uttrycker att just den frågan hade behövts. Då kanske de hade fått mod att berätta.
— Men lyssnande är lika viktigt. Det finns kvinnor som upplevt att olika professioner faktiskt inte klarar av att höra på det fruktansvärda de genomgått. Istället har de slussats vidare, säger Pauline.
På Vårsol får mammorna verktyg för hur de kan vara en förälder utifrån det som hänt tidigare eller det svåra som sker just nu. Man arbetar bland annat pedagogiskt för att göra det lättare att uttrycka sig och även kunna bemöta sina barns känslor och tankar.
På frågan om varför män slår kvinnor pekar Pauline pekar på en rad olika orsaker.
— Våld i nära relationer grundas bland annat i kontrollbehov, maktövertag, psykisk ohälsa och missbruk, säger hon.
Svårt vara mamma när man mår dåligt
De våldsutsatta kvinnor som samtalscentret möter befinner sig ofta i en splittrad livssituation. Våldet och konsekvenserna av det kan skapa ett ökat stresspåslag och en försämrad psykisk hälsa. Det kan uppfattas som förvirring, koncentrationssvårigheter och samtidigt ett behov av kontroll. I denna situation kan det vara svårt att se till sina barns behov och möta deras reaktioner Hos barnen i sin tur beror måendet på livssituationen: hur det är hemma, i skolan, i relationen med våldsutövaren.
— Barnen brottas med tankar och känslor som skuld, skam, ansvar, ensamhet. Många upplever en lojalitetskonflikt mellan sina föräldrar. Får man till exempel tycka om en förälder som är våldsam eller bli arg på den som utsätts? säger Pauline.
Barnen får ett eget forum
På Vårsol Samtalscenter får barnen ett eget forum för att utrycka alla tankar och känslor, på flera sätt än enbart genom ord. Pedagogiska verktyg och material utformat av bland annat BRIS och Rädda Barnen används i arbetet. På väggarna i de olika rummen på centret finns målade bilder som barn gjort, som till exempel kan handla om hur det känns när föräldrar bråkar.
— Vi arbetar individbaserat utifrån barnets behov men med ett systemteoretiskt tänk. Det betyder att vi utgår från att hela familjen berörs av att någon mår dåligt eftersom hela ”systemet” påverkas, säger Pauline och fortsätter:
— När barnen får uttrycka vad de upplevt kan de börja bearbeta det. Sedan ger vi dem handlingsstrategier för att må bra i livet. Därför är det väldigt viktigt att hela familjen får stöd utifrån den livssituationen de befinner sig i.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö