Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

En läkande gemenskap för utsatta kvinnor i Malmö

Carmencita Bou Ezz är kårledare för Frälsningsarmén i Malmö. I många år har hon hjälpt kvinnor i svår utsatthet. Kvinnor i människohandel, kvinnor som utsatts för våld och kvinnor som lever i isolering och psykisk ohälsa. Mitt i allt mörker har hon fått se hur hopp kan tändas – och hur gemenskapen kan hela.
"Jag får påminna mig själv om alla vi kunnat hjälpa. Det ger kraft att fortsätta hjälpa utsatta kvinnor", säger hon.

Allt fler som söker hjälp hos Frälsningsarmén är kvinnor. Ensamstående mammor, äldre kvinnor och våldsutsatta kvinnor.

Carmencita Bou Ezz är kårledare för Frälsningsarmén i Malmö. I många år har hon arbetat med kvinnor som utsatts för människohandel. Vissa har blivit hennes vänner. Andras berättelser bär hon i sitt hjärta. En del av berättelserna rymmer även kapitel av sorg.

Förtroende byggdes genom hjälp till katterna

En av kvinnorna som Carmencita berättar om kom först till Frälsningsarmén för att få hjälp med mat. Kvinnan var tystlåten. Och hon ville gärna få hjälp med mat till sina katter.

– Katterna var nästan det viktigaste för henne. Hon bar på så mycket sår, men det var i hjälpen till katterna som vi kunde börja bygga förtroende. Så då får man börja där.

Med tiden vågade kvinnan berätta om sin historia. Om hur hon som tonåring fördes från sitt hemland och utnyttjades på olika platser. Våldet hade satt spår i kroppen, men också i själen. Hon levde med en djup rädsla, och kunde inte fungera som andra.

– Vi kände varandra i flera år och jag fick vara ett stöd för henne, berättar Carmencita. 

En sommar kom Carmencita tillbaka från semestern och fick veta att kvinnan hade gått bort.

– Det gjorde väldigt ont. Jag tänkte på kvinnan förstås. Men också på hennes katter, och alla andra små saker som betydde något för henne och skapade mening i hennes liv.

”Jag fick vara den friska kontakten i kvinnornas vardag”

I arbetet med verksamheten Safe Havens har Carmencita fått vara med och bygga upp något helt annat: ett tryggt rum där kvinnor och barn kan få andas. Utifrån det sammanhanget har hon sett vad som kan hända när kvinnor får komma ut i frihet.

– Ofta visste jag inte alls vad de hade varit med om. Men jag visste att de behövde få vara människor. Så vi fikade, skrattade och åkte på läger bland annat. Jag fick vara den friska kontakten i deras vardag, säger hon.

Carmencita ser en tilltagande nöd bland många kvinnor – även i Malmö. Hon har många exempel på den växande utsattheten.

– Vi ser fler kvinnor som faller mellan stolarna – ofta på grund av psykisk ohälsa, språkbarriärer eller bristande stöd från myndigheter, berättar hon.

Malin kom in från kylan – i en tunn kofta

En kall vinterdag för något år sedan dök en kvinna upp på Frälsningsarmén i Malmö. Vi kan kalla henne Malin. Hon hade varit där tidigare, men hon var en person som aldrig brukade be om hjälp.

– När hon erbjöds en matkasse tog hon emot den, men hon brukade oftast hålla sig i bakgrunden, berättar Carmencita.

Den här dagen var allt annorlunda. Frälsningsarméns medarbetare hade sett Malin cykla genom staden. Trots kylan var hon endast klädd i en tunn kofta. Hon hade varken jacka eller vantar.

– Jag minns när hon kom in. Hennes händer var helt röda av kylan, och hon frös, förklarar Carmencita.

Medarbetarna på Frälsningsarmén började leta efter en jacka åt Malin, men ingen i rätt storlek fanns att hitta.

– Det fanns inget som passade. Hon var lite större, och det vi hade i förrådet var för smått. Till slut beställde vi en jacka online, tillsammans med en mössa och ett par vantar, berättar Carmencita.

När Malin fick kläderna syntes en lättnad i hennes ögon. Hon sa inte mycket, men det var tydligt att det betydde något.

– Hon hade aldrig bett om hjälp, inte en enda gång. Men den här gången behövde ingen fråga – det syntes precis vad hon behövde, och vi kunde möta hennes behov, säger Carmencita.

Gemenskapen är en viktig del av det sociala arbetet

Bland de kvinnor som kommer till Frälsningsarmén i Malmö har många erfarenheter av utsatthet av olika slag. Att möta de materiella behoven är viktigt. Men Carmencita tror att gemenskapen på kåren är helande och läkande i sig.

– Vi har en mjuk och varm gemenskap här. Och kanske är kulturen sådan för att den bärs upp av människor som vet hur livet kan se ut. Jag tror att gemenskapen är en viktig del av det sociala arbetet, där vi kan fånga upp kvinnor som bär på både själsliga och kroppsliga sår.

Text: Lukas Berggren

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805