”På Kuröns behandlingshem mötte man mig på min nivå”
Men drogerna är en enorm kraft att bekämpa. Dåvarande kårledaren i Vansbro/Borlänge, Ludwig Fontanac berättade om Kurön, Frälsningsarméns behandlingshem på Adelsö utanför Stockholm. Dit fick Mikael slutligen komma 2017.
— Att bli upplockad vid Lindby brygga med båt och åka ut på vattnet och över fjärden till Kurön var så konkret. Jag lämnade något bakom mig och for mot det nya. Jag kände mig så färdig med mitt gamla liv, säger Mikael.
Han blev omedelbart kär i ön och allt den hade att ge dem som behandlas där. En plats som mitt i människors skörhet och tillkortakommanden har tro på personers möjligheter.
— Jag hade känt mig så vilsen i mötet med terapeuter på andra behandlingshem. De var så fina, lite ”von oben”*. På Kurön mötte man mig på min nivå, där passade jag in, säger Mikael.
Vill arbeta som socionom igen
Idag, två år senare, har Mikael själv en lönebidragsanställning på Kurön och arbetar som behandlingspedagog. Det är en utvecklingsanställning där han får slipa fram sina tidigare färdigheter igen. Han arbetar i bland annat i behandlingshemmets snickeri och hoppas kunna starta studiecirklar för andra som varit i samma situation som han själv.
— Jag har som målsättning att få jobba som socionom igen. Drömmen är att få rädda barn som varit utsatta för våld på grund av till exempel missbruk. Det är fantastiskt roligt att se dem gå från trasighet in i en hel tillvaro, säger han med eftertryck.
I höst börjar Mikael på Frälsningsarméns Halvvägshus Kurön Stockholm, som blir ett nystartat boende där personer i missbruk får hjälp i övergången från behandling till ett fungerande liv ute i samhället. Klienterna får egna lägenheter och tillgång till personalens stöd och aktiviteter.
— Att hjälpa och vägleda andra kan verkligen få en att växa, säger Mikael.
"Att bli fri från droger och möta Gud är som att komma upp från en kolkällare och bli tvättad"
Själv mår han bättre än på länge och är glad över den goda kontakten med barn och barnbarn i Dalarna. Droglivet har han lämnat bakom sig och unnar sig istället lite extra lördagsgodis ibland. Stress försöker han undvika och vill gärna hitta någon att leva med framöver.
— Det där med en egen relation får ta lite tid. Jag har ju ett reparationsarbete inom mig som ska bli klart. En sak i taget. Att bli fri från droger och möta Gud är som att komma upp från en kolkällare och bli tvättad. Man är visserligen ren, men såren är kvar och de är öppna och synliga. De måste få läka någonstans och i sin takt, säger Mikael och fortsätter:
— När man sedan väl läker är ärren efter såren som en erfarenhetens karta. Den kan jag använda i mitt eget arbete med att hjälpa andra och analysera vilka insatser som behövs.
Text: Carina Tyskbo Foto: Jonas Nimmersjö
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet