Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Tony är numera nykter och trygg hos Frälsningsarmén i Göteborg

Tony började dricka i unga år och hamnade parallellt med jobb och studier i en ond spiral av alkohol, baksmällor och missbruksbehandlingar. Idag är värmlänningen sedan flera år en självklar gestalt på Frälsningsarmén Hisingskåren, där han jobbar. Nykterhet, ett gott sammanhang och en kristen tro gör honom trygg.

– Av mellanöl blev jag universums centrum, säger Tony. Det var en euforisk känsla och jag fick heller ingen baksmälla. Men sedan ledde det till missbruk.

63-åriga Tony arbetar på Hisingskåren i Göteborg sedan 12 år tillbaka och är också medlem på kåren. Han spelar gitarr, sjunger på samlingar och fungerar lite som en allt- i- allo eller vaktmästare. Tony trivs väldigt bra med det. Här får han ett sammanhang, uppgifter, förståelse och fina arbetskamrater. Och han har ett eget hem. Men vägen hit har varit krokig.

Festade med vänner under studietiden

Barndomen i värmländska Torsby minns han som ljus och varm, med mammas hembakta bullar, vällagad husmanskost och en aktiv och rolig fritid. Vid 16 års ålder drack han alkohol för första gången.

– Det var ju kul till en början. Jag mådde så bra av det, tyckte jag. Folk blir ju inte alkoholister om det inte skulle kännas bra i början, säger han rakt på sak.

När Tony var 18 år började han fotbollslinjen på Molkholms folkhögskola. Under studierna på internatet eskalerade drickandet. Inte en dag var Tony helt nykter. Och trots festande med vännerna kvällen innan kunde han gå upp och träna fotboll i timmar dagen därpå. Det gick bra och han provspelade för Norr Strand som då låg i dagens division 2.

– Men jag lät alkoholen gå före och förstörde de möjligheterna, säger Tony dämpat.

Avgiftningar och svåra baksmällor

Efter skolan körde Tony lastbil några år och flyttade sedan hem till Torsby och barndomshuset där han bodde med sin pappa medan han hade några olika ströjobb. Tonys mor och även bror hade gått bort i cancer och kvällarna ägnades åt drickande. Nu var såväl vården som arbetsförmedlingen inkopplade och han hamnade på avgiftning på flera olika ställen.

– Då hade baksmällorna börjat komma också. Jag brukar jämföra dem med de fruktansvärda njurstensanfall jag haft – dessa var en njutning jämfört med att jag vakna upp efter en veckas kroniskt drickande! Den ångesten är obeskrivbar, säger han med eftertryck.

Började kristen nykter folkhögskola

Socialtjänsten försökte hela tiden visa på möjligheter för Tony. Vid 28 års ålder erbjöds han gå den helnyktra folkhögskolan Kaggeholm, som drevs av Pingströrelsen. Många på skolan var kristna. Han fick nya vänner och en grund till ett kristet levnadssätt även om han inte blev nykter.

– Jag stortrivdes och kände inget sug alls efter alkohol under den tiden. Jag ville leva som de nya vännerna, i alla fall till en viss del. Dessutom fanns det människor där som gått behandling genom LP-Stiftelsen och som vittnade om sin tro. De hade en äkta glädje, inte påklistrat utan självlysande. De hade ”det”, säger han.

År av missbruksbehandling och förlorade jobb

Men att bli fri är svårt. Efter studierna på Kaggeholm följde en ond spiral av drickande, avgiftning, behandling, arbete, studier och mer alkohol. Missbruket tvingade Tony att sluta på flera jobb, även om han i grunden trivdes. Till slut kom han till LP-stiftelsen, denna gång i Göteborg, där han så småningom anställdes. På LP-stiftelsen var det vanligt att kallas ut i olika församlingar för att vittna och sjunga om tron. Gitarr kunde Tony spela sedan tidigare och sjunga gillade han också.

– Så det var musiken som gjorde att jag kom hit till Frälsningsarmén Hisingskåren, säger Tony. Tidigare hade jag åkt hit för att ta en kopp kaffe ibland.

En dag frågade dåvarande kårledaren om Tony kunde jobba ideellt där några timmar i veckan. Via Arbetsförmedlingen fick Frälsningsarmén lönebidrag och Tony blev anställd. Och här är han alltså än idag.

Idag är Tony är en självklar del av Hisingskåren. Här står han i samspråk med några gäster på Gemenskapscentret, som serverar fika, frukost och lunch. Foto: Carina Tyskbo

Trivs väldigt bra i trygg nykter miljö

– Jag trivs så bra! Tänk, jag går upp på morgonen, och tar mig till jobbet med cykel och färja på en kvart. Det är så bra stämning här, folk har mer eller mindre tro och respekterar varandra för det, säger han och ser glad ut.

– Nu håller jag i allsång och morgonsamlingar och skulle kunna stå framför tusen personer och spela och sjunga utan att vara det minsta nervös! Jag vet att det har att göra med att jag är nykter. En miljö utan alkohol gör mig trygg.

Gud har gett konkret hjälp flera gånger

Tonys kristna tro är idag stabilare än tidigare. Ser han tillbaka i livet förstår han att Gud har varit med flera gånger, också vid allvarliga händelser. Som när det var blixthalka och bilen sladdade ner i ett djupt dike och gick runt flera varv.

– Biltaket trycktes ner i huvudet på mig. Allt blev tyst och jag tänkte: ”Gode Gud, säg att jag klarade mig!” Jag tog mig loss kraftig blödande men tackade Gud att jag hade överlevt, säger Tony.

Viktigt att verkligen välja bli nykter

För den som kämpar med missbruk har Tony ett råd - att ställa sig frågan: Vill jag bli nykter?

– Vill man inte så går det inte. Om man vill finns behandling att få. Jag var helt fast men fick hjälp. Och jag tror att Gud hjälpte mig, poängterar Tony.

Han betonar att det är viktigt att församlingar följer upp dem man bett för som upplevt att de blivit befriade från missbruk. För nykterhet är en lång väg att gå.

Välkommen tillbaka trots återfall

– Det har hänt att jag haft återfall och varit borta också från det här jobbet. Det är skamfyllt. Även om jag vet att mina arbetskamrater här på Frälsningsarmén känner med mig och alltid välkomnar mig tillbaka, säger han.

Men någon avgiftning har det inte varit på väldigt länge. Varje dag känner Tony en stor tacksamhet över livet:

–Tänk att jag har ett jobb, ett hem och människor som tror på mig. Det känns så bra.

Text och foto: Carina Tyskbo

Fakta - Frälsningsarméns missbruksvård

Frälsningsarméns institutioner och öppenvård ger hjälp till människor som befinner sig i all slags missbruksproblematik, till exempel akut- och stödboende, drogfria behandlingshem, utslussningsboende och samtalsstöd.

Läs mer här om Frälsningsarméns missbruksvård

Hit kan du vända dig om du har oro över din eller en närståendes alkoholkonsumtion:

Fakta alkoholmissbruk i Sverige

  • Omkring 4 procent (ca 300 000 individer) av Sveriges vuxna befolkning beräknas ha ett alkoholberoende.
  • Alkohol är en av de främsta riskfaktorer för sjukdom och tidig död som går att förebygga.
  • Alkohol ökar risken för andra sjukdomar. I Sverige orsakade alkohol fem procent av den samlade sjukdomsbördan 2019.
  • Alkoholkonsumtionen och alkoholrelaterade skador, både kroniska sjukdomar och akuta skador, har ökat bland äldre i Sverige under de senaste åren.
  • Alkohol är den största riskfaktorn för sjukdom och död bland unga.
  • Alkohol orsakade 2 100 dödsfall i alkoholdiagnoser 2021. Dödligheten är tre gånger så hög bland män som bland kvinnor.

KällaFolkhälsomyndigheten och Svenska Läkaresällskapet

Läs mer om vårt arbete för människor i missbruk och i hemlöshet