Trivs väldigt bra i trygg nykter miljö
– Jag trivs så bra! Tänk, jag går upp på morgonen, och tar mig till jobbet med cykel och färja på en kvart. Det är så bra stämning här, folk har mer eller mindre tro och respekterar varandra för det, säger han och ser glad ut.
– Nu håller jag i allsång och morgonsamlingar och skulle kunna stå framför tusen personer och spela och sjunga utan att vara det minsta nervös! Jag vet att det har att göra med att jag är nykter. En miljö utan alkohol gör mig trygg.
Gud har gett konkret hjälp flera gånger
Tonys kristna tro är idag stabilare än tidigare. Ser han tillbaka i livet förstår han att Gud har varit med flera gånger, också vid allvarliga händelser. Som när det var blixthalka och bilen sladdade ner i ett djupt dike och gick runt flera varv.
– Biltaket trycktes ner i huvudet på mig. Allt blev tyst och jag tänkte: ”Gode Gud, säg att jag klarade mig!” Jag tog mig loss kraftig blödande men tackade Gud att jag hade överlevt, säger Tony.
Viktigt att verkligen välja bli nykter
För den som kämpar med missbruk har Tony ett råd - att ställa sig frågan: Vill jag bli nykter?
– Vill man inte så går det inte. Om man vill finns behandling att få. Jag var helt fast men fick hjälp. Och jag tror att Gud hjälpte mig, poängterar Tony.
Han betonar att det är viktigt att församlingar följer upp dem man bett för som upplevt att de blivit befriade från missbruk. För nykterhet är en lång väg att gå.
Välkommen tillbaka trots återfall
– Det har hänt att jag haft återfall och varit borta också från det här jobbet. Det är skamfyllt. Även om jag vet att mina arbetskamrater här på Frälsningsarmén känner med mig och alltid välkomnar mig tillbaka, säger han.
Men någon avgiftning har det inte varit på väldigt länge. Varje dag känner Tony en stor tacksamhet över livet:
–Tänk att jag har ett jobb, ett hem och människor som tror på mig. Det känns så bra.
Text och foto: Carina Tyskbo
Fakta - Frälsningsarméns missbruksvård
Frälsningsarméns institutioner och öppenvård ger hjälp till människor som befinner sig i all slags missbruksproblematik, till exempel akut- och stödboende, drogfria behandlingshem, utslussningsboende och samtalsstöd.
Hit kan du vända dig om du har oro över din eller en närståendes alkoholkonsumtion:
- Alkohollinjen, https://www.alkohollinjen.se/, tel: 020-84 44 48
- Vårdcentralen 1177, https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/behandlingar-vid-psykiska-sjukdomar-och-besvar/har-kan-du-fa-hjalp-mot-alkoholproblem/
- Anonyma alkoholister, www.aa.se, tel: 08-720 38 42
- Alkoholhjälpen, www.alkoholhjalpen.se
- Beroendecentrum, www.beroendecentrum.se
Fakta alkoholmissbruk i Sverige
- Omkring 4 procent (ca 300 000 individer) av Sveriges vuxna befolkning beräknas ha ett alkoholberoende.
- Alkohol är en av de främsta riskfaktorer för sjukdom och tidig död som går att förebygga.
- Alkohol ökar risken för andra sjukdomar. I Sverige orsakade alkohol fem procent av den samlade sjukdomsbördan 2019.
- Alkoholkonsumtionen och alkoholrelaterade skador, både kroniska sjukdomar och akuta skador, har ökat bland äldre i Sverige under de senaste åren.
- Alkohol är den största riskfaktorn för sjukdom och död bland unga.
- Alkohol orsakade 2 100 dödsfall i alkoholdiagnoser 2021. Dödligheten är tre gånger så hög bland män som bland kvinnor.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Svenska Läkaresällskapet
Läs mer om vårt arbete för människor i missbruk och i hemlöshet
Här får Joakim hjälp att bli drogfri ›
På Frälsningsarméns motivationsboende vid Midsommarkransen får han stöd att komma vidare från missbruket. ”Nu vill jag bara ha ett jobb” säger Joakim.
”Tack Gud och Frälsningsarmén!” ›
Våld och en jakt på pengar och droger var Mikael Petterssons vardag. Idag tackar han tolvstegsprogrammet, Gud och Frälsningsarmén för livet. Läs mer här!
Vårt arbete för personer i hemlöshet ›
För den som inte har något hem erbjuder vi nattlogi på ett akutboende, klädombyten, mat och praktisk hjälp framåt.