Hjälp en person i hemlöshet
Exempel på hur din gåva hjälper
- 50 kr - Ger en påse med bröd, frukt och konserver
- 80 kr - Ger sängkläder för en natt
- 100 kr - Ger mössa och vantar
- 250 kr - Ger en varm jacka
Swisha till 900 48 05
”De personer som bott här och idag har egna boenden och är drogfria. Det är de personerna man tänker på och får energi att fortsätta arbeta.”
Stödboendet är öppet för män och kvinnor och det är nolltolerans mot droger. De boende skriver på ett kontrakt innan de flyttar in. Det finns däremot inget krav att de boende måste bli nykterister, de är fria att göra vad de vill utanför huset, men de släpps inte in om de är påverkade.
Detta krav ger dem ett lite extra stöd att stå emot pressen när de möter vänner som vill bjuda på något, menar Tiina. Lite som när en förälder säger till sina tonåringar att de kan skylla på mamma eller pappa inför kompisar och tacka nej när de bjuds på något. Även om stödboendet inte är ett behandlingshem för missbrukare så är det till stor hjälp att komma från ett missbruk och inte kunna dricka hela tiden.
– Missbruksperioderna blir kortare när man inte kan dricka hemma, berättar Tiina. De får dricka ute om de vill, men måste ha noll promille på boendet.
Det finns många regler på stödboendet, bland annat måste man i förväg planera med personalen om man en kväll vill komma hem efter klockan 22. Annars går det inte att komma in. Och är man berusad släpps man inte heller in och har då inte heller möjlighet att bo på härbärget.
De som bor på stödboendet är placerade där av Sundsvalls kommun och det finns ingen tidsgräns för hur länge de får bo där.
Utöver stödboendet finns det också två mindre lägenheter, så kallade utslussningslägenheter för dem som är redo att ta ansvar själv. De som har haft ett missbruk kan sedan tidigare ha störningsanmärkingar eller betalningsanmärkningar och har då svårt att få ett eget hyreskontrakt. Därför ordnade Frälsningsarmén med dessa två lägenheter, det ger dem en hjälp att komma vidare.
— De finns de som gått hela vägen, berättar Tiina. De började på härbärget, sedan kom de till stödboendet och därefter utslussningslägenheterna. Idag har de egna boenden och är drogfria. Det är de personerna man tänker på och får energi att fortsätta arbeta.
Från och med september 2022 finns det en kaplan på Klippangården. Det är Ulrica Karlsson, som också arbetar som kårledare på Frälsningsarmén i Sundsvall. Ulrica ansvarar på Klippangården för andakter och är tillgänglig för samtal och annat. På söndagar mellan klockan 12 och 15 anordnas en loppis där man också serverar fika, personalen och de boende hjälps åt med detta.
Den 23 december ska Ulrica Karlsson ansvara för en julandakt för stödboendet och dem som bor i lägenheterna. Till jul brukar man också ha ett tillfälle då man bjuder in tidigare boende och äter lite julmat och delar ut julklappar.
Text: Jonas Nimmersjö