Hjälp barnfamiljer i utsatthet – ge din gåva nu

Johanna är äntligen fri från sitt medberoende

Johannas dysfunktionella uppväxt gav henne en medberoende personlighet. Ständig oro för mamman dövades under många år med alkohol, samtidigt som pojkvänners problem blev hennes ansvar. Men en dag satte hon stopp. Nu som troende kristen är Johanna fri, men manar fler att våga tala om sitt medberoende.

Johanna växte upp med en mamma vars dåliga humör dominerade hela familjen. Syskonen hanterade ilskan på olika sätt, men Johanna blev extremt mån om att lugna och tillfredsställa sin mamma. Fast hon själv bara var ett barn fick hon ofta ta hand om sin lillasyster. Pappan ingrep sällan i utbrotten och var dessutom ofta borta på jobb.

– Det var som att familjen gick på äggskal för att mamma skulle må bra. Värst var att hon var så oförutsägbar, säger Johanna.

Expert på att känna av hur alla mådde

Johanna utvecklade en medberoende personlighet. Hon blev expert på att ha ”tentaklerna ute” känna av hur människor mådde, ta in alla känslor och vilja ha kontroll. Det gjorde henne väldigt spänd. Redan i tolvårsåldern kom alkoholen i livet.

– När jag var full kunde jag äntligen släppa mina problem och oron för mamma. Jag kände mig fri, säger Johanna.

Drack sig genom skola och arbetsliv

Hon drack allt oftare, skolkade, ljög, sov hos kompisar. När hon fick en pojkvän med missbruksproblem tog hon som livsuppgift att försvara och förklara hans misstag, till och med inför rätten.

– Jag hade så låg självkänsla att det var otänkbart att ha en egen åsikt. Jag såg inte att hans egna val fick konsekvenser, förklarar Johanna.

Drickandet fortsatte genom gymnasiet och ut i arbetslivet, där hon ofta fick sparken. Hon mådde sämre och sämre. När en chef påtalade problemet slog hon först ifrån sig.

Bestämde sig för att bli nykter

Men en junidag för 13 år sedan gick hon in till chefen och sade att han hade rätt.

– Jag sjukskrevs, gick till Anonyma Alkoholister (AA), skrev in mig i öppenvården och i terapi. Alla undantryckta känslor kom upp. Beroenden och medberoenden handlar alltid i grunden om att man inte kan hantera sina känslor. Det känns som om jag grät i veckor, minns Johanna.

Medberoendet blossade upp igen

En vilsen tid följde då hon skulle hitta sin nya identitet som nykter. Stödpersonen på AA blev väldigt viktig. Snart hade Johanna en ny pojkvän som också var nykter alkoholist. Men nu blossade medberoendet åter upp.

– Hans nykterhet blev mycket viktigare än min. Jag påminde om möten, kontrollerade och oroade mig. Så vi bröt upp och jag började även gå på medberoendemöten. Jag tvingades inse att personerna i mitt liv inte var problemet – utan medberoendet i sig, säger hon.

Förvandlat liv med Guds hjälp

Idag har Johanna en kristen tro, nya vänner och nyktra sammanhang. Livet är med Guds hjälp helt förvandlat, kampen är över. Många medberoende hittar en ny partner med samma problematik, men hon hoppas att utifrån sitt friska jag finna någon att leva med.

– Att man slutar dricka syns på utsidan, men medberoendet får inte ett lika tydligt avslut. Det behövde jag jobba mer på. Därför behöver vi också tala mycket mer om medberoende, säger Johanna.

Text och foto: Carina Tyskbo

Johannas råd till den som kämpar i ett medberoende:

  • Ta hjälp utifrån av vänner, vården, kyrkan, samtalsterapi eller medberoendegrupper, till exempel :
    - https://www.al-anon.se/ (Anhöriga och medberoende till personer i alkoholmissbruk ) och
    - https://www.coanon.se/ (Anhöriga och medberoende till alkohol och substansberoende),. Du behöver inte klara det själv.
  • Vilka är dina behov? Börja söka efter vad du verkligen behöver. Du kan inte ge vidare något du inte har själv.
  • Ta ansvar för dig, dina handlingar och beslut. Arbeta på att inte bli ett offer för omständigheterna. Du kan inte bära den missbrukande eller all världens elände på dina axlar.
  • Prioritera omsorgen om dig själv och dina gränser. Att säga nej betyder inte att vara självisk. Och då kan du lättare hitta dina ”ja”.
  • Tala om viktiga saker med dina viktiga personer. Sopa inte under mattan, det har ni troligtvis gjort alldeles för länge.
  • Lägg inte onödig energi på fel saker.
  • Våga känna alla känslor, också de svåraste.
  • Minns att du inte är dina känslor, för de kommer och går. Sanningen om dig är djupare än vad du till exempel känner en dålig dag.
  • Acceptera att alla inte kan tycka om dig. Den som är omtyckt av alla är troligtvis inte sig själv.