I Helsingborg arbetar nätverket ”Helsingborg mot människohandel och prostitution” sedan 2016 tillsammans i den så kallade ”Helsingborgsmodellen”. Nätverket, som drivs av Frälsningsarmén i Helsingborg, består av myndigheter, organisationer och näringsidkare som på olika sätt kan komma i kontakt med människohandelns förövare och offer, bland annat Polisen, Socialtjänsten, Helsingborgs stad, hotellkedjor, fastighetsbolag samt Länsstyrelsen Skåne som bidragit med utvecklingsmedel. Syftet är att försvåra människohandel, stötta de utsatta och att göra Helsingborg till en tryggare stad.
– Vår samverkan med Frälsningsarmén och aktörerna inom Helsingborgsnätverket har haft stark inverkan på polisens förbyggande och repressiva arbete. Det har gett mycket medvetenhet, bra underrättelseinformation och gjort att prostitutionen på våra hotell i princip försvunnit, säger Mathias Lööf, gruppchef, Polisen Helsingborg.
– Det är mycket tack vare Frälsningsarméns drivkraft och ledarskap som Helsingborgs stad kan stoltsera med en stark samverkan i det förebyggande arbetet mot människohandel och för en god livskvalitet, säger Lars Thunberg, Kommunalråd, Helsingborgs stad.
Erfarenheterna från Helsingborgsmodellen har legat till grund för Stad för Stad-materialet. Handboken och kunskapsstödet, som finns både elektroniskt och tryckt, går nu att ladda ned och beställa från Frälsningsarmén på hemsidan.
– Stad för stad har bidragit med att öka den lokala förmågan att förebygga, motverka och bekämpa prostitution och människohandel, . Vi ser nu nya förutsättningar för att i större utsträckning upptäcka, ge stöd och skydd åt utsatta, säger Anna Lindskog Ceballos, utvecklingsledare, Länsstyrelsen i Skåne.
– Jag är tacksam över att få möjlighet att sprida lärdomarna från Helsingborg till andra delar av Sverige. Jag ser framemot att se vilka kommuner och aktörer som vågar ta sig ann utmaningen, säger Emma Cotterill.
Förhoppningen är att materialet ska kunna användas av lokala aktörer som kommuner, myndigheter och ideella organisationer som vill starta eller utveckla ett nätverk i sin stad. Metod kan hjälpa varje stad att hitta sitt eget arbetssätt med utgångspunkt från lokala problem och förutsättningar.
– Vi hoppas att detta blir ett hållbart verktyg som leder till framgångsrika och starka samarbeten där det lokala ägandeskapet i rättighetsbaserade och målgruppsorienterade initiativ leder till att vi faktiskt också bekämpar människohandeln stad för stad, säger Madeleine Sundell, nationell samordnare mot människohandel, Frälsningsarmén.