Hjälp barnfamiljer i utsatthet - ge din gåva nu

Nätverk i kampen mot människohandel

Lettland är ett transitland för människohandel i Europa, vilket gör det särskilt utsatt för arbetskraftsexploatering. Frälsningsarméns europeiska nätverk mot människohandel samlades därför i Riga den 6-8 november för att stärka samarbetet, inspireras och utbyta erfarenheter med kollegerna runt om i Europa. 

I Lettland är medvetenheten låg om hur man känner igen modernt slaveri och människohandel, berättar Inese Krastina från Frälsningsarmén i Lettland. För att förebygga problemet har Frälsningsarmén börjat hjälpa människor att hitta trygga jobb på internet.

Agnese Zīle, nationell koordinator mot människohandel för Lettland, beskriver hur de ser olika former av exploatering i landet.

— Vi är oroade över tredjelandsmedborgare som kommer hit för att arbeta, då det uppstår många frågetecken kring slavliknande arbetsvillkor. Samtidigt är vi också bekymrade över våra egna medborgare både här och utomlands eftersom det finns stora risker att hamna i exploatering, förklarar Agnese.

Ska vara enkelt för brottsoffer att få hjälp

Hon hoppas kunna skapa dialog och samarbeten med organisationer i andra länder för att trygga hjälp för brottsoffer oavsett var de befinner sig.

— Vi söker bästa praxis och möjligheter till samarbete, säger hon, och beskriver hur viktigt det är att sänka trösklarna för hur offer kan få stöd. 

— I Lettland är vi stolta över vårt sociala angreppssätt och att vi har gjort det enkelt för utsatta att få tillgång till hjälp.

För Agnese är det också viktigt att hålla fast vid Frälsningsarméns kristna värdegrund.

— Jag vill se människor komma till tro och hoppas att Lettland kan bli en plats där mänskliga rättigheter respekteras. Men också att människor blir respekterade, får ett tryggt arbete, bra pensioner och att familjer får stöd, säger hon.

Porträttbild på Malaika Oringo, som arbetar för Frälsningsarmén i Nederländerna. I bakgrunden syns en stadsmiljö.
"Min passion är att se till att brottsoffer får rätt skydd och stöd, men också att deras röster får höras på ett effektivt sätt", säger Malaika Oringo, som arbetar för Frälsningsarmén i Nederländerna.

Överlevare blir mentorer och bidrar med sin kunskap

Konferensen innehöll även många inspirerande inslag från andra länder. Malaika Oringo, som arbetar för Frälsningsarmén i Nederländerna och själv är överlevare av människohandel, beskriver sitt arbete för att stärka utsatta:

— Min passion är att se till att brottsoffer får rätt skydd och stöd, men också att deras röster får höras på ett effektivt sätt, menar Malaika.

Hon ser överlevare som viktiga aktörer i kampen mot människohandel, men inte enbart genom att dela sina historier, utan också genom att själva bli en del av arbetet. På så sätt kan de bli mentorer till andras upprättandeprocess men också få bidra med kunskap som förebygger utsatthet.

Malaika arbetar både inom Frälsningsarmén och med sin egen organisation ”Footprint to Freedom”, där hon fokuserar på att ge överlevare verktyg för att delta i beslutsprocesser.

— Min största förhoppning är att överlevare ska sitta vid beslutsbordet och vara med och forma hållbara lösningar, understryker hon.

Stöttning och integrering i hemlandet

Anne Gregora kommer från Storbritannien och deltog även hon under nätverksdagen. Hon beskriver programmet ”Beyond”, som stöttar dem som vill återvända och integreras i sina hemländer efter att ha blivit utsatta för människohandel. Programmet gör det möjligt för utsatta att själv välja när de vill återvända hem, något som Anne kämpat för länge.

— Vi i Storbritannien, och även i Europa i stort, ser behovet av ett starkare globalt åtagande för att stoppa vår tids slaveri. Målet är att hjälpa människor som vill återvända hem, och samtidigt försöka förebygga och förhindra människohandel genom att jobba bättre mot den socioekonomiska grundproblematiken, säger hon.

Deltagarna i nätverksträffen står i ett rum på  Rigas kår 1 och lyssnar uppmärksamt på Inese Krastina som berättar om det sociala arbetet där.
En av kvällarna besökte nätverket Rigas kår 1 och Inese Krastina berättade om det sociala arbetet.

Individuella handlingsplaner

Rebecca Misthou, som leder Frälsningsarméns projekt ”The Green Light Project” i Grekland, berättar om det arbete som sker på gatorna i Aten sedan 2012 för att skapa kontakt med migranter i särskild sårbarhet.

— Vi har mött deras utmaningar och skapat individuella handlingsplaner för att stödja dem på bästa sätt, säger Rebecca. Projektet har utvecklats för att möta individers behov mer direkt, och man har byggt nya partnerskap med både ideella organisationer, advokater och myndigheter. På så sätt kan man ge ett samlat stöd till dem som behöver det mest.

Trygga alternativ i Polen

I Polen möter Oleg Samoilenko från Frälsningsarmén en ny situation, där ett stort antal av dem som söker hjälp är från Ukraina eller Latin- och Sydamerika.

— Många som kommer hit drömmer om ett bättre liv, men de känner inte till riskerna med att söka jobb utomlands. Genom Frälsningsarmén kan vi hjälpa dem att hitta trygga alternativ i det nya landet, berättar Oleg.

Tryggare livsvillkor i Europa

Jeroen Hoogteijling från Nederländerna är ordförande för Frälsningsarméns europeiska nätverk mot människohandel. Han avslutade konferensen med att lyfta hur viktigt det är att Frälsningsarmén förhindrar exploatering genom att exempelvis verifiera trygga jobbmöjligheter.

— Det är dags att kliva upp ett snäpp igen, precis som vi gjorde tidigare med EU-projektet Safe Havens. Då ökade vår paneuropeiska kampanj medvetenheten om att ”billiga tjänster kan innebära att nån annan får betala priset”, säger Jeroen och fortsätter:

— Vi ser en fortsatt ökning av arbetskraftsexploatering och många lockas av falska jobberbjudanden via kriminella aktörer. Om vi går samman som en enad armé i Europa kan vi verkligen göra skillnad och skapa tryggare livsvillkor för människor.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 1 - 2025