>
Global kamp mot människohandel
Global kamp mot människohandel
Frälsningsarmén i Sverige har länge arbete mot människohandel och arbetskraftsexploatering. I det arbetet har man ett mycket gott renommé hos olika myndigheter. Hur bedrivs då arbetet på den afrikanska kontinenten? Våra representanter på plats ger en inblick.
På den afrikanska kontinenten beräknas drygt 9 miljoner män, kvinnor och barn vara utsatta för modernt slaveri och människohandel, enligt ”Africa – Global Slavery Index 2023”. Bakom siffrorna finns faktorer som politisk instabilitet, fattigdom, effekterna av covid-19-pandemin, konflikter, klimatförändringarna, med mera.
– Tvångsarbete och tvångsäktenskap är några av de dominerande formerna av exploatering i Afrika, berättar Anne Makumi, som arbetar för Frälsningsarméns Afrikazon.
Andra inkluderar online-bedrägeri, påtvingat tiggeri och kriminalitet, organskörd och sexuellt utnyttjande. De som anses vara mest utsatta är barn och vuxna som migrerar till storstäder för jobb och utbildningsmöjligheter.
Strategin Fight for freedom
Frälsningsarmén är för närvarande aktiv i 17 länder på den afrikanska kontinenten och bedriver i samtliga dessa ett aktivt arbete mot modernt slaveri och människohandel.
– Vi försöker hantera frågan genom att utifrån varje territoriums kapacitet och resurser implementera den internationella Frälsningsarméns strategi, förklarar Anne Makumi.
Strategin hon talar om kallas populärt för ”Fight for Freedom” och tar avstamp i åtta punkter som alla börjar på P. ”Prevention” (förebyggande) och ”Prayer” (bön) är obligatoriska delar för alla territorier i Afrikazonen i arbetet.
– Vissa territorier har dessutom initierat ytterligare aktiviteter för att stödja offer för människohandel och för att involvera alla salvationister att efter bästa förmåga bidra till kampen, framhåller Anne Makumi.
En viktig del i strukturen för samordning av arbetet på den afrikanska kontinenten är att Frälsningsarmén inom respektive territorium utsett nationella kontaktpersoner. Dessa får genomgå en speciell utbildning kring begreppet människohandel och strategin ”Fight for freedom”, liksom kring frågor och problem som förknippas med återvändande och återanpassning, traumainriktad vård och så vidare.
Fakta om Fight for freedom
- Prayer (Bön)
Vi tror att bön är ett grundläggande och kraftfullt verktyg när vi kämpar mot modernt slaveri och människohandel. - Prevention (Förebyggande)
Att öka medvetenheten och ta itu med de grundläggande orsakerna till modernt slaveri och människohandel är en viktig faktor för att minska sårbarheten. - Protection (Skydd)
Frälsningsarmén har en holistisk syn på hälsa och försöker gå bredvid och tjäna överlevande när de återfår sin fysiska, mentala, känslomässiga, relationella och andliga hälsa. - Prosecution (Åtal)
Vi stödjer överlevande genom rättsliga förfaranden, möjliggör lagföring av förövare och arbetar med förövare för att återställa en relation med Gud och samhället. - Partnerships (Partnerskap)
Frälsningsarmén kan inte göra det ensam. Vi måste vara redo att samarbeta och nätverka med andra för att nå vårt mål. - Policy (Riktlinjer)
Vi kommer att skapa interna riktlinjer och förespråka externa riktlinjer som minskar modernt slaveri och människohandel och dess efterfrågan. - Participation (Deltagande)
Varje kår är en resurs i denna strid. Vi betjänar ofta individer i marginaliserade grupper som inga andra når. - Proof (Bevis)
Att vår respons, genomsyrad av evidensbaserad praxis, bygger på och bidrar till forskningen.
Viktigt samarbete över nationsgränserna
Afrikazonen driver också en plattform för lärande och inspiration som fyra gånger per år samlar de nationella kontaktpersonerna till gemensamma träffar.
– Samarbetet över nationsgränserna är viktigt eftersom människohandel inte känner några gränser, förklarar Anne Makumi.
Samarbete sker även med Frälsningsarmén i andra delar av världen och med externa organisationer. Hittills har det fungerat bra – man lär av varandras arbete. Att hjälpas åt underlättar också för återvändande och återanpassning över gränserna.
– Ingen organisation är ensam kapabel att agera mot den enorma dynamiken hos brottsligheten inom modernt slaveri och människohandel, säger Anne Makumi med emfas.
Icke-statliga organisationer samt statliga institutioner
Hon pekar på att kampen kräver en mängd olika färdigheter och expertis, ekonomiska såväl som fysiska resurser, samt anpassning till olika länders lagar och policies.
– Vi samarbetar till exempel med andra icke-statliga organisationer och med statliga institutioner på både zonnivå och i de olika territorierna. Det handlar om aktörer som polisen, skolor, socialinstitutioner, företag, andra religiösa institutioner, avdelningar för bekämpning av människohandel, förklarar Anne Makumi.
Trots ojämna odds har flera offer för människohandel i Afrika kunnat remitteras till Afrikazonens byrå, för återvändande och återanpassning till sina ursprungsländer på den afrikanska kontinenten.
– Vi har även hanterat ärende som rör återvändande till länder utanför Afrika, berättar Anne Makumi.
Hon framhåller att de som fått hjälp att återvända hem i själva verket är fler, eftersom inte alla fall remitteras via Afrikazonen på Frälsningsarméns internationella högkvarteret. En del offer slussas i stället direkt till de nationella kontaktpersonerna inom respektive territorium.
Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Jonas Nimmersjö, Oleg Samolienko
Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 3-2024
Frågor och svar om människohandel ›
Är människohandel vanligt i Sverige? Vad är straffet och hur förhindrar man människohandel?
Vårt internationella arbete mot människohandel ›
Frälsningsarmén arbetar i över 120 länder. Det innebär att vi har ett stort eget nätverk att arbeta genom för att förebygga, ge praktiskt stöd och hjälp och finnas med vid återvändande när människor börjar livet på nytt.
Så ser människohandeln ut i Sverige ›
Varje år reduceras människor till produkter i en slavhandel där de köps och säljs som handelsvaror i globala nätverk inom den grova organiserade brottsligheten. Detta sker också i Sverige. Här berättar vi om hur människohandeln ser ut i vårt land och hur Frälsningsarmén arbetar emot den.
Vårt arbete mot människohandel ›
I Frälsningsarmén kommer vi dagligen i kontakt med människohandel genom vårt omfattande sociala arbete. Vi träffar de drabbade kvinnorna, barnen och männen på våra sociala center och vi möter dem ute i samhället. Rent konkret bekämpar vi människohandeln med förebyggande, praktiska och återintegrerande insatser.