Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

”Vi vill hjälpa fler hemlösa in i värmen under vintern”

Vintern är tuff för den som lever i hemlöshet. Nu mobiliserar Frälsningsarmén för att hjälpa fler att klara vintern och kylan. Och samtidigt hjälper vi människor som riskerar vräkning – för att de inte ska hamna på gatan.
Vi vet att vinterkylan är hemsk för den som lever i akut hemlöshet. Nu behöver vi hjälpa fler personer i hemlöshet in i värmen, och samtidigt se till så att inte fler kastas ut i kylan, säger Leif Bergström, kommunikations- och insamlingschef på Frälsningsarmén.

Nils lever sitt liv på gatan. Det har han gjort i flera år nu. Tidigare hade han jobb och lägenhet. Men från en dag till en annan slogs hela livet omkull. Nils blev vräkt och kastad ut på gatan.

– Jag trodde bara att det bara skulle vara tillfälligt, men jag har haft svårt att komma tillbaka efter den smällen, berättar han.

Det ena ledde till det andra för Nils. För att orka med livet på gatan började han ta droger.

– Jag vill egentligen bort från både spriten och det andra, så jag hoppas att jag ska kunna komma in på behandling framåt våren, säger han.

Nils är en av alla personer som uppskattar att komma in i värmen hos Frälsningsarmén, och särskilt under de kalla vintermånaderna. Han brukar dyka upp varje dag.

– Kylan är hemsk. Man vänjer sig aldrig. Att komma in i värmen och få en kopp kaffe och en macka betyder mycket. Ni på Frälsis möter alltid oss hemlösa med respekt, säger han.

”Människors liv hänger på att de blir sedda och får nödvändig hjälp”

På senare tid har Frälsningsarmén i Södertälje mött allt fler akut hemlösa. Missbruk och psykiska problem är vanliga orsaker till att personer hamnar i hemlöshet. Men det kan lika gärna handla om olyckliga omständigheter.

– Det kan handla om sjukskrivning, utförsäkring, hyresskulder. Ibland spelar det ingen roll hur skötsam, präktig och duktig man är, det kan faktiskt krascha för vem som helst, berättar Leif Öberg för Länstidningen i Södertälje.

Arbetet mot akut hemlöshet i Södertälje är på liv och död, berättar Leif Öberg i Länstidningen. Ibland har människors hopplösa situationer fått tragiska konsekvenser.

– Det finns personer som tagit sitt liv. Jag skulle kunna namnge fler. Vi ser de som inte klarat av att leva i sin situation. Människors liv hänger på att bli sedda och lyssnade på när de är i kris och att de får nödvändig hjälp. Så det vi gör som möter dessa människor, kan handla om liv eller död.

Texten fortsätter nedan.

Leif Öberg är starkt kritisk till att en del kommuner – likt Södertälje – inte garanterar alla invånare tak över huvudet.

– Det måste vara totalt oacceptabelt att vi skickar människor ut i akut hemlöshet, där de riskerar att frysa ihjäl. Det är inte värdigt vårt land, säger han med eftertryck.

Cancersjuk man räddades från att kastas ut i kylan

Anders Fagerblom är biträdande verksamhetschef på Klippangården i Sundsvall. Han minns en man som kom till Klippangården förra vintern. Mannen var i åttioårsåldern och cancersjuk. Nu höll han på att hamna på gatan. Mannens fru hade dött hastigt, och eftersom hon hade skött alla räkningar hade hyran förblivit obetald. Så efter cancerbehandlingen var mannen vräkt och hänvisad till gatan.

– Vi på Frälsningsarmén var hans sista halmstrå. Det här var mitt i vintern, så hade vi inte hjälpt honom hade han kastats ut i kylan, berättar Anders Fagerblom. 

Egentligen tar akutboendet i Sundsvall enbart emot människor över natten. Dagtid är boendet stängt. Men här fanns ömmande skäl, som gjorde att Frälsningsarméns medarbetare ändå ordnade en plats i värmen för den cancersjuke mannen.

– Vi vill aldrig säga nej till människor som riskerar att kastas ut i snön, och än mindre om någon dessutom är svårt sjuk i cancer. Då får vi helt enkelt hoppas på att någon betalar för vistelsen, säger Anders Fagerblom.

Hotet om vräkning och hemlöshet hänger över många

Göran Larsson arbetar som omsorgskonsulent på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm. Förmiddagarna på Templet är alltid hektiska. Här serveras gratis frukost varje vardag. Och besökarna är många. Hit kommer omkring 150 personer varje morgon, och de som behöver får även med sig gratis matlådor.

– Vi möter alla slags människor: hemlösa, missbrukare, psykiskt sjuka, funktionshindrade och en hel del pensionärer, berättar Göran Larsson.

Risken för att vräkas och hamna i hemlöshet hänger över många av de personer Göran Larsson möter. En man som besökt Templet nyligen får illustrera utsattheten.

– Han är sjukskriven och får ut 7 500 kronor i månaden, samtidigt som han har en hyra på 5 000 kronor och räkningar på det. Då är det självklart att vi går in och hjälper på olika sätt.

”Vi räddar människor från hemlöshet varje vecka”

Utan hjälp kan resan mot hemlöshet gå fort för den som hamnar i utsatthet.

– När det börjar gå utför för en person kan det gå väldigt fort att hamna på gatan. Och det drabbar inte bara missbrukare. Det kan räcka med ett förlorat jobb eller ett fördröjt bidrag. Då är vägen tillbaka jättesvår. Det kan gå fort utför, men det tar tid att komma tillbaka.

Om någon behöver mer hjälp så görs en ekonomisk utredning. Hjälpen kan bestå av matkassar, presentkort på livsmedelsbutiker, bidrag till månadskort och mediciner eller rekvisitioner på kläder hos Myrorna.

– Det enda vi inte bidrar med är pengar in på kontot, säger Göran Larsson, som har jobbat på Templet i sex år nu.

Varje vecka går Göran Larsson och hans kollegor på Frälsningsarmén in och räddar människor från att bli vräkta och kastas ut i hemlöshet.

– Alla kyrkor med social verksamhet larmar om samma sak – att nöden har blivit för stor. Ibland undrar jag vad som skulle hända om kyrkorna slutade med sitt sociala arbete. Då hade människor hamnat i misär. Vi räddar människor från hemlöshet varje vecka.

Mickes liv blev förvandlat på Klippangården i Sundsvall

För Micke i Sundsvall har livet börjat ordna upp sig – efter att han har levt i missbruk sedan tonåren. Han har aldrig haft ett jobb och är nu i 50-årsåldern. När han kom till Frälsningsarméns härbärge på Klippangården i Sundsvall för knappt två år sedan var han trött på livet han levde. Där och då bestämde han sig för att ta tag i sina problem.

– Den förvandling som har skett i Mickes liv de senaste 21 månaderna är helt enorm, berättar Anders Fagerblom.

Men resan mot ett upprättat liv har inte varit enkel för Micke. Från härbärget gick flytten till det intilliggande stödboendet, där upprättelsen påbörjades på allvar. I början kom saker från Mickes förflutna ifatt, som till exempel brott han hade begått. Han dömdes till samhällstjänst och har nu avtjänat sitt straff.

– Micke har hanterat alla sina problem som drogfri, vilket är imponerande. Snart ska han flytta ut i en egen lägenhet och Arbetsmarknadstorget i Sundsvall ska hjälpa honom att komma i sysselsättning, så det är väldigt roligt, berättar Anders Fagerblom.

Till råga på allt har Micke fått kontakt med sina barn igen, efter många år av missbruk och frånvaro.
– Det är fint när relationer upprättas, och inte minst mellan föräldrar och barn. Det har varit fantastiskt att följa Mickes resa, konstaterar Anders Fagerblom.

Akut hjälp kan vara första steget mot ett upprättat liv

För den som redan hamnat i hemlöshet kan den akuta hjälpen Frälsningsarmén ger vara det första steget mot ett upprättat liv. Ett varmt mål mat och en kopp nybryggt kaffe. En renbäddad säng för natten. En varm dusch och ett par torra strumpor. En stadig frukost och en stunds gemenskap. Ett samtal i ögonhöjd med någon som bryr sig.

– En kort andningspaus från det hårda livet där ute på gatan kan betyda väldigt mycket för den som lever sitt liv i hemlöshet. Det gör att man orkar lite till. Nu behöver vi hjälpa fler in i värmen, så att vi därifrån kan bidra till en mer varaktig förändring i deras liv, säger Leif Bergström.

Text: Lukas Berggren

Ge en gåva

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete