”Här ses jag som en individ och inte bara som ett personnummer”
Hans flickvän har mått så dåligt av all stress kring boende att hon tillochmed hamnat på psyket och trots detta har paret inte fått det stöd de anser sig ha rätt till för att få en någorlunda trygg och dräglig tillvaro. Efter en tid i Halmstad kunde de två kura ihop sig i en husvagn även om det inte är något värdigt boende.
− Jag har bemötts som en andra klassens medborgare, fast inte här på Frälsningsarmén. Här ses jag som en individ och inte bara som ett personnummer. Jag har inte räknat med att kåren ska fixa boende åt mig men jag tror att folk skulle hjälpa till om jag så bara behövde ström till husvagnen och jag skulle heller inte skämmas för att be om hjälp här, menar Markus.
"Det finns en väldig kärlek här"
Nyligen passerade han kårlokalen, stannade till vid anslagstavlan utanför och hamnade i samtal med en person där. På torsdagar kl 13 står Öppen kyrka på schemat och då erbjuds förutom lunch även gemenskap och andakt. Markus gick dit och gladde sig över en skål varm soppa då han är så trött på kall mat vid det här laget.
− Den känsla som infann sig så fort jag kom innanför dörrarna går inte att sätta ett pris på. Jag kände mig så välkommen. Ingen undrade om jag tror på Jesus utan de kom bara fram och intresserade sig för mig och var genuint trevliga, påpekar han.
− Det finns en väldig kärlek här och jag kan se hur någon kommer in från regnet nedtyngd, men så fort dörren stängs bakom honom/henne så är det som om han/hon slappnar av och blir någon helt annan, fortsätter Markus.
"Alla tas emot med öppna armar"
Han nämner att den enda bilden han tidigare hade av frälsningssoldater var att de stod i gathörn och spelade blåsinstrument men besöket på kåren omkullkastade de flesta av hans fördomar. Han upplever att det är helt okej att komma hit fastän man inte bekänner sig som kristen och att det alltid finns någon att prata med vid behov. Dessutom känner han av en gemensam omtanke utan krav på motprestation och att alla tas emot med öppna armar och kan vara sig själva här.
− Jag har bott på en massa olika ställen i Skandinavien men jag har inte känt på det här sättet på något annat ställe tidigare, förutom på en musikfestival i skogen som jag varit med på, säger han.
− Jag tror att folk ser kåren som sin familj, kanske den enda familj de har, fortsätter han och tillägger att det säkerligen finns dem som har kassörskan på Ica som sin enda vän.
Numera kan Markus få sig en hacka genom att uppträda på festivaler och tillställningar då han jonglerar med olika hjälpmedel men det ger ingen stadig inkomst, fast han är heller inte dyr i drift. Han köper varken kläder eller åker på resor och sysslar inte med någon kostsam hobby. Därför behöver han inte mer än ett par tusenlappar i månaden för att klara av tillvaron.
Hemlösheten i Sverige
På frågan vad Markus tycker måste göras för att motverka hemlösheten i Sverige kommer svaret snabbt:
− Fler miljonprojektsområden. Det behövs tusentals billiga bostäder men staten subventionerar ju inte det och därför kommer det inte folk till gagn.
− Dessutom behövs det mer samarbete mellan Socialtjänsten och vården. Jag har aldrig haft samma läkare två gånger och hur ska man då kunna följa upp en patient? Och det finns så mycket blanketter och byråkrati som krånglar till det och gör att man lätt blir av med sitt bidrag om man gjort något misstag en enda dag, avslutar han menande.
Text och foto: Teresia Jansson