Dörrarna till akutboendet har öppet från 18:30 till 22:30, därefter släpper man inte in någon. Det går inte att boka platser utan det är först till kvarn som gäller. Det finns inget krav på nykterhet, men de som kommer måste vara någorlunda nyktra och talbara och är de för stökiga och bråkiga släpps de inte heller in. Det finns också krav på att droger, alkohol eller tobak inte får tas med in på boendet. Därför måste alla som kommer in till akutboendet passera en sluss, där de får lämna sina tillhörigheter i en plastlåda som de inte har tillgång till när de är på boendet. Möjlighet att duscha finns för den som vill. Är man på akutboendet, får man inte gå ut utanför dörrarna förrän på morgonen när man lämnar boendet. Nattgästerna får vara kvar fram till klockan 12 på lördagar och söndagar.
Måltider på Sagahemmet
Varje dag inleds med en morgonandakt med efterföljande frukost, de spelar en andlig sång, läser en text och avslutar med bön.
De som bor på stödboendet får äta lunch varje dag klockan 12, för 40 kronor som de måste betala i förskott. De har även möjlighet att få en enklare frukost på morgonen, te eller kaffe med en ost- eller skinksmörgås. Övriga måltider ansvarar de för själva i sina lägenheter. Ibland serveras det någon kvällsmacka, beroende på tillgång.
Kvinnorna på härbärget får middag och senare på kvällen en kvällsmacka med kaffe eller te. På morgonen innan de måste lämna akutboendet klockan 7:30 får de frukost.
All mat som serveras är i dag färdigserverad på tallrikar, smörgåsarna är redan bredda och vid måltiderna sitter de max två personer per bord, på varsin sida, med plexiglasskärm som delar bordet på mitten.
På torsdagar hade man före pandemin återvändardagar för dem som har bott på Sagahemmet tidigare men flyttat ut. De får då komma dit, äta lunch och vara där så länge de vill. Och de får en matlåda med sig hem. Dessa träffar har dock lagts på is från mars 2020.
– Före pandemin hade vi också olika aktiviteter, till exempel matlagningskurs varannan vecka, utflykter, pingis på Frälsningsarméns kår (församling) en gång i veckan, grillkvällar både på Sagahemmet och på kåren, och gudstjänstbesök, berättar Per Arenlid. Men allt detta är i stor sett lagt på is på grund av pandemin.
Kontaktpersonens ansvar
Alla boende på Sagahemmets stödboende har en kontaktperson och en reservkontaktperson i personalgruppen. Kontaktpersonen har huvudansvar för den boende och ska göra genomförande-planer. Per menar att det finns inget som säger att det är just kontaktpersonen som måste ha den bästa kontakten med den boende.
– Men det är den personen som har ansvaret för månadsrapportering till Socialtjänsten, kontaktmanna-samtal, genomförande-planer, att följa uppdraget, att skriva journaler och sådant, säger Per Arenlid. Det är kontaktpersonens ansvar att allt som vi erbjuder blir gjort.
När två i personalen arbetar parallellt under dagen kan den ena ägna sig åt sitt kontaktpersons-arbete, både administrativt samt sitta och prata med den de är kontaktperson för. Den andra personen är serviceperson i huset och lämnar ut nycklar och sådant.
Kvinnorna är oftast inte missbrukare utan bostadslösa på grund psykisk ohälsa
På boendet är det två personer som ansvarar för natten. En anställd som är vaken hela natten och en som sover i jourlägenheten på plan fyra i trappuppgången.
– Om man får problem så ringer man i första hand till sin kollega för att få hjälp, berättar Per Arenlid.
Ofta är det inga problem på nätterna menar han.
– De kvinnor som kommer hit är ofta så tacksamma. Och har de varit här några gånger så vet de att här får de vara i fred. Här får de mat och får sova i lugn och ro, säger Per.
Per berättar att fler av de kvinnor som kommer till härbärget inte är missbrukare utan bostadslösa på grund psykisk ohälsa. Dagtid kan man finna dessa kvinnor i något centrum, på bibliotek eller på pendeltåg.
– Det är blandat både missbruk och psykisk sjukdom som kommer hit, säger Per. Men man kan säga att det är svårt att få hit kvinnor som bara har ett missbruk. Vi försöker vara vaksamma på dem och märker vi något, om vi ser några behov hos kvinnorna så kontaktar vi Socialtjänsten för vidare handläggning. Om vi ser någon som farit riktigt illa och blivit utsatt för något är det viktigt att det förs vidare till Socialtjänsten.
Försöker fånga upp kvinnorna även dagtid
– De här kvinnorna som besöker oss har ingenstans att vara, man åker pendeltåg och kanske sitter på biblioteket och så, säger Per Arenlid i en intervju med Lisa Selander P4 Uppland.
På Sagahemmet vill man därför erbjuda kvinnorna något annat och har med tillsammans med Frälsningsarméns kår i Uppsala börjat med dagverksamhet för dem. En eller två personer från kåren möter upp kvinnorna när de lämnar Sagahemmet. Och kan sedan försöka hjälpa dem med den hjälp de kan behöva som att söka försörjningsstöd eller hitta bostad.
– Flera av de kvinnorna vi har haft är lite under radarn på det sättet. De går i sin ensamhet på dagarna. Det är dem vi försöker fånga upp. Och det har vi gjort några gånger. Så några av de tjejer eller kvinnor vi har haft har också fått hjälp med bostad eller annan omsorg som de behövt, berättar Per Arenlid för P4 Uppland.
Etisk rådgivare - kaplan
Sedan drygt ett år finns även en kaplan på plats som arbetar som etisk rådgivare och knyter en del av de boende till kåren. Ambitionen är också att kaplanen ska ha en samtalsgrupp på Sagahemmet med kristna förtecken. Till exempel att utifrån en bibeltext reflektera över vad som kommer upp. Vidare och när tid finns deltar kaplanen i Sagahemmets dagliga arbete.
Fakta - Frälsningsarméns sociala arbete i Uppsala
- 1893 Kåren i Uppsala öppnar en slumstation
- 1966 Härbärget Sagahemmet öppnas
- 1989 Sagahemmet får nya lokaler
- 1994 Sagahemmet öppnar natthärbärge i modernare form
- 2018 Härbärget stänger för män
- 2019 Härbärget öppnar för kvinnor
- 2021 Halvvägshus i miniformat (enligt önskan från kommunen)
Denna artikel publicerades första gången 2019-10-30.