Hjälp människor i utsatthet - ge din gåva nu

Raggsockor som gör skillnad – Frälsningsarméns projekt för hemlösa

Under hösten har Frälsningsarmén startat ett unikt stickningsprojekt för kvinnor på Färingsöanstalten.Med garn och stickor i händerna bygger kvinnorna upp både hantverkskunskap och känslan av att göra något meningsfullt för människor i hemlöshet.

Skrytlinor

Vi har tillsammans med Frälsningsarmén bedrivit ett stickningsprojekt här på anstalt/häkte under ett halvår. Frälsningsarmén har stått för garn och materialkostnad och 15 av våra klienter har haft stickning som sysselsättning.

Det bör nämnas att 1/3 av klienterna aldrig prövat stickning tidigare utan lärt sig detta här och nu. Klienterna är stolta och så är även vi och Frälsningsarmén! (Därav skrytlinor).

Vi har under denna period lyckats tillverka över 300 värmeplagg med hög kvalitet som nu under hösten och vintern kommer att delas ut till hemlösa på och runt centralstatonen.

Anstalten Färingsö

En eftermiddag på Färingsöanstalten, ett mjukt sorl av röster fyller rummet. Sticknålar klickar, garntrådar viras om fingrar, och långsamt formas raggsockor och halsdukar. För några av de intagna kvinnorna är stickningen en ny erfarenhet; för andra en gammal vana som återupptagits. Men för alla har projektet som startats av Frälsningsarmén blivit något mycket mer än bara en praktisk aktivitet – det har gett dem en möjlighet att känna mening och gemenskap i en tuff tid.

Jenny Alm, projektledare från Frälsningsarmén, berättar om hur initiativet till stickningsprojektet uppstod ur ett behov på anstalterna. Många av kvinnorna saknar meningsfulla arbetsuppgifter och längtar efter en chans att bidra.

– Vi såg att dubbelbeläggningen på anstalterna innebar att en del kvinnor inte hade något arbete att göra. Det här projektet gör att de kan vara med och skapa något värdefullt, samtidigt som vi hjälper hemlösa att hålla sig varma i vinter, förklarar Jenny.

Får en möjlighet att hjälpa andra

Medan några kvinnor koncentrerat räknar maskor delar andra tankar om vad stickningen betyder för dem.

– Jag var förvånad över hur lugn jag blev av stickandet, säger en kvinna, och berättar hur hon tidigare aldrig trott att något så enkelt som stickning skulle hjälpa henne att hantera sin rastlöshet.

För andra har projektet varit en chans att ge tillbaka.

– Det är första gången i mitt liv som jag känt att jag kunnat hjälpa andra. Jag har nog aldrig fått den möjligheten förut, berättar en kvinna med en tår i ögat.

Stickprojektet har också blivit en social oas för de deltagande kvinnorna, där stunder av gemenskap och stöd växt fram. Jenny berättar att kvinnor ofta sitter tillsammans i små grupper och pratar om både livets små och stora frågor medan de stickar.

– De har bildat en sorts gemenskap kring projektet, säger hon. Det är väldigt rörande att se hur de stöttar varandra, och vi har sett att den här gemenskapen hjälper dem att hantera sitt eget tuffa läge bättre.

 

När vintern närmar sig har Frälsningsarméns volontärer börjat dela ut de färdigstickade sockorna, halsdukarna och mössorna till hemlösa i Stockholms city. Jenny har sett den direkta effekten av kvinnornas insats.

– Det är många av de hemlösa som är så tacksamma. En man sa till mig att han aldrig skulle frysa om fötterna igen, tack vare de här sockorna,” berättar Jenny. En kvinna sa att hon aldrig hade ägt en så fin mössa, och nästa gång bad hon om en som var lite större så att hon kunde dra ner den över öronen när hon sover, säger Jenny med ett leende. 

Projektet ger kvinnorna glädje och stolthet

Många av kvinnorna vill gärna fortsätta sticka och bidra, och Frälsningsarmén arbetar för att hitta finansiering som kan göra det möjligt att utveckla projektet.

– Att se den glädje och stolthet som stickningen gett de här kvinnorna är fantastiskt, säger Jenny. Det visar att man kan finna mening och skapa något värdefullt även i de tuffaste omständigheterna. Kvinnorna på anstalten är som vem som helst och det finns alltid en väg framåt, en möjlighet till förändring.

Text: Kiki Broms