Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Gratis frukostpåse och matlåda för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm ligger något man kanske inte förknippar med stadsdelen med många exklusiva kaféer och restauranger. Där finns Frälsningsarméns kafé med gratis mat och andra nödvändigheter samt samtal för utsatta och behövande. Under det gångna året har som exempel omkring 13000 matlådor delats ut.

Varje förmiddag, måndag till fredag, öppnar Frälsningsarmén på Östermalm, kåren Templet, sina dörrar för daglediga. Då har de Kafé i Gemenskap med gratis frukost, som nu under pandemin serveras som ”take away”-påse i entrén. De som kommer för en frukost har också möjlighet att ta med sig en matlåda med lunchmat.

Kaféet, som är det stora navet i kårens (församlingens) sociala verksamhet och ett samarbete mellan föreningen Ny Gemenskap och Templet, kan under pandemin tyvärr inte låta gästerna komma in i lokalen. Man släpper in några personer i taget för att hämta sin frukostpåse. Det är Templet som driver kaféet och står för alla kostnader, förutom en halvtidstjänst som Ny Gemenskap ansvarar för.

Cirka 100 behövande gäster varje dag

Till kaféet kommer cirka 80-110 gäster varje dag. De får en gratis frukost med bröd, fil och te samt kaffe. Innan pandemin hade man en andakt i kaféet varje förmiddag klockan halv elva. På onsdagar bad man då särskilt för böneskrinet, som är ett skrin där kafébesökare kan lägga i lappar med sina personliga böneämnen. Skrinet togs även med till kårens bönesamling på onsdagseftermiddagen.

Daniel Back, som är ansvarig för det sociala arbetet på Templet. Han ler mot kameran och är iklädd en svart tröja med Frälsningsarmén sköld på.
Daniel Back

— På andakten, där vi brukade be, sjunga och dela ett ord, så hade vi i vanliga fall omkring 150 personer som närvarade varje vecka, berättar Daniel Back, som är ansvarig för det sociala arbetet på Templet.

Personer i hemlöshet och fattiga pensionärer samt många kvinnor

Gästerna som kommer till Kafé i Gemenskap är behövande på olika sätt. De kan vara personer i hemlöshet, arbetslösa, ensamstående föräldrar och fattiga pensionärer. Daniel berättar att det är många kvinnor som besöker till kaféet.

— Vi är den mötesplats som jag tror har flest besökande kvinnor av de öppna mötesplatserna i Stockholm. Vi är ett lugnt kafé utan stök där man känner sig trygg. Vi har också möjlighet att hjälpa folk att söka hjälp ifrån olika fonder, berättar Daniel Back.

Samarbete med Gula Änglarna

Varje vardag mellan klockan nio och elva tar dessutom Gula Änglarna plats i lokalerna. Det är en ideell grupp som tidigare utgick från Oscarsförsamlingen, men som numera är helt fristående. De samtalar med utsatta personer och försöker hjälpa dem som har ekonomiska behov.

— Det gör att vi ständigt har nya människor som kommer till vårt kafé, förklarar Daniel Back.

Gula Änglarna har upptagning från hela Stockholmsområdet. De behövande får en nummerlapp och väntar på sin tur medan de äter frukost i kaféet. Ungefär en tredjedel av våra gäster är personer som kommer för att träffa Gula Änglarna.

— Fler söker hjälp nu eftersom nya grupper har fått ekonomiska problem på grund av corona genom arbetslöshet och annat, säger Daniel Back. Myndigheterna hinner inte med köerna och det tar lång tid att få besked om ersättning från A-kassa eller Försäkringskassan fast man har rätt till pengar, och därför kommer de hit för att söka hjälp, fortsätter han.

Volontärerna är viktiga

Många som arbetar i kaféet är volontärer, antingen vid själva serveringen och det som behövs före och efter men också som samtalspersoner. Det är frivilliga från kåren, ofta äldre kvinnor som arbetat länge i Frälsningsarmén och som vill fortsätta att dela med sig av sin tid och kraft.

— De har ett stort förtroendekapital som är viktigt i samtalen, menar Daniel. Det hjälper också att de är kvinnor.

— Många utsatta talar gärna med en kvinna som kan fungera som en modersgestalt. Den rollen kan de fylla, förklarar Daniel och berättar att det ofta händer att de får be med någon vid borden i kaféet.

Daniel Back skulle gärna se att man i större utsträckning kunde ta tillvara de resurser civilsamhället har att erbjuda. Alla pensionerade och kunniga människor i och utanför kåren, som har kunskaper och tid att ge till dem som behöver.

Frälsningsarméns verksamheter i corona-tider

På grund av covid-19 kan Frälsningsarméns verksamheter och våra öppettider runt om i landet se annorlunda ut från dag till dag. Kontakta oss på telefon eller mejl eller gå in på kårens eller verksamhetens hemsida och facebook-sida för aktuell information.

Text och foto: Jonas Nimmersjö