Ulrika har själv levt i hemlöshet och missbruk
Vissa Brobygget möter idag har föräldrar som man haft kontakt med tidigare och även om Ulrika och Jorma tycker det är beklämmande att se det sociala arvet så underlättar det deras arbete då det redan finns kunskap och förståelse kring familjen och dess historia. Ulrika kan även dra nytta av att hon själv en gång i tiden levt i hemlöshet och amfetaminmissbruk. När hon bodde på Sagahemmet fick hon kontakt med Frälsningsarméns kår i Uppsala där hon nu är medlem.
— Min självkänsla växte när jag förstod att Jesus älskar mig, precis lika mycket som alla andra mer "lyckade" människor. Det gav mig kraft att vårda mitt tempel/min kropp och inte skada mig själv med exempelvis droger, kärleksrelationer och dålig attityd mot andra. Jesus ger mig frid och mitt liv blev väldigt mycket bättre när jag fann honom, säger Ulrika.
Idag är hon glad över att få ge tillbaka genom att tjäna Jesus och dem hon möter via Brobygget.
— Det ger en så otroligt mycket att få göra detta. Det känns oerhört meningsfullt, säger Ulrika.
— De historier och livsberättelser vi får höra gör mig fortfarande hungrig på det här arbetet och jag är nyfiken på vem jag träffar och får betjäna imorgon, fortsätter hon.
Hon citerar Matteusevangeliet 25:40: ”Amen säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.” (SFB)
— Men för mig är de inte de minsta. En del av mina bästa samtal har jag haft med dem, understryker hon.
— De är individer med kompetenser och kreativitet. Jag får ta del av massor av intressen, begåvningar och talanger som berikar mitt liv, fortsätter hon.
”Det finns inga hopplösa fall”
Jorma håller med.
— Att göra skillnad är tillfredsställande och alla olika livsöden man möter gör en ödmjuk. Och ingen dag är den andre lik i det här omväxlande arbetet, säger han.
— Det finns inga hopplösa fall och alla människor har ett värde. Det är så lätt att avhumanisera någon men en gång har den här personen varit ett litet barn som ville lyckas men som sen har haft uppförsbackar i livet, fortsätter han.
De nämner en kille de mötte utanför matbutiken Willys förrförra julen. Han levde då i missbruk och hemlöshet och de lotsade honom till Socialtjänsten och efter en tid fick han en plats på Sagahemmet.
— Och nästa år samma tid fick vi hjälpa honom att flytta in i hans egna lägenhet. Det trodde man ju inte skulle hända så snabbt och det har varit otroligt kul att få vara med på den resan, säger Ulrika.
Det händer att Brobygget måste släppa en individ de inte riktigt når fram till och då handlar det oftast om någon som inte är redo att göra upp med sitt missbruk. Vissa är svårt trasiga på insidan och kanske inte ens har viljan eller förmågan att anpassa sig till samhället. De står hellre utanför och slipper de krav som eget boende exempelvis medför. För en del kan familjehem, gruppboende, äldreboende eller trygghetsboende vara fungerande alternativ.
Text och foto: Teresia Jansson