Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

”Allt rasade efter skilsmässan”

Claes hade familj, hem och jobb men hamnade i alkoholism och förlorade allt i samband med separation. På Frälsningsarméns sociala center får han hjälp och stöd sedan många år. Och han gläds över sin gudstro och kontakten med ett av barnen.

Claes sitter med kaffe och medvurstsmörgås på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull, Stockholm. Rullatorn är parkerad intill bordet. Täckjackan är grön, skägg och hår är vitt. Bakom honom hänger ett knippe ballonger eftersom sociala centret fyllt 20 år.

– Ja, jag har gått här i många år, säger Claes och tar en munsbit av mackan.

Han ursäktar sig, tar upp en bomullstuss ur fickan och torkar kinden där en tår rinner ur ögat, som är ganska rödsprängt.

– Jag har åkt på ögonkatarr sedan de började renovera och riva i väggarna hemma. Det kom fram mögel. Jag blir sjuk av det, säger han och torkar det andra ögat också.

En månad på sjukhus efter stroke och covid

Han ser fram emot att även få operera sig för starr men vet inte om det kommer att hjälpa. Kanske tvingas han stå ut med det där rinnandet resten av livet, funderar han.

Claes har råkat ut för en hel del de senaste åren. När han vårdades för stroke 2019 blev han smittad av både lunginflammation och covid-19. Det blev sammanlagt en månad på sjukhus och ut därifrån kom en ganska bräcklig man. Balansen är opålitlig efter stroken, därav rullatorn.

”Det fanns inga mansjourer på den tiden”

 Claes är en stockholmare sedan flera generationer tillbaka och har under många år bott här på Södermalm.  Tidigare i livet var han gift och levde med fru och barn i en fin gammal villa i söderort. När separationen var ett faktum vid 38 års ålder rasade allt för Claes. Villan såldes och han förlorade så småningom kontakten med barnen.

– Du vet, det fanns inga mansjourer på den tiden, ingen att prata med. Jag hade druckit i min ungdom och nu tog jag till flaskan igen, säger han.

Fick jobb på nykterhetsförening

Han behandlades för prostatacancer och fick jobb på en nykterhetsförening. På så sätt kunde han hjälpa både sig själv och andra som fastnat i alkoholens nät.

– Ja, vi stöttade varandra att hålla oss nyktra genom olika aktiviteter, bio och utflykter och sådant, säger han.

Men flaskan är en svår fiende. När Claes blev av med jobbet blev det tätare återfall. Sommaren 1997 drack han t-sprit utblandat med vatten.

Hamnade på öppen anstalt

– Då var jag nere på botten, säger Claes.

Han berättar att han även suttit inne för stöld av en nyckelknippa som hängde i en dörr. Straffet blev öppen anstalt under en månad.

– Jag stal inget i lägenheterna, men behöll nyckelknippan för att komma in i porten flera gånger. Det var snöstorm den vintern och fruktansvärt kallt. Vi stod i entrén och värmde oss.

”De är kanonbra på sociala centret”

På Frälsningsarméns sociala center har Claes fått hjälp med mycket - med allt som han säger.

– Jag fick hjälp att fylla i alla papper när jag blev pensionär och så har jag fått matkassar. Och kommer hit och äter förstås, som idag. De är kanonbra här, säger han med varm blick.

Claes sörjer den förlorade kontakten med sina barn men är glad över att en av dem hjälpt honom med allt möjligt, som att installera datorn och bära möbler. Det märks att han är stolt över sina duktiga anhöriga.

Att be till Gud hjälper

Något annat som ger tröst är tron på Gud. Bönen kommer naturligt för honom.

– Jag ber Gud om hjälp när jag kommit i taskigt läge, till exempel med ekonomin. Det har hjälpt mig att ta tag i problemen innan jag förstorar dem för mycket. Be är det sista jag gör innan jag somnar, säger Claes, innan han reser sig, går bort med brickan och tackar personalen för idag.

Text och foto: Carina Tyskbo

Så många hjälpte vi under 2022

  • Vi stillade någons hunger vid 123 297 tillfällen.
  • Vi bidrog till ekonomisk hjälp (matkassar, rekvisitioner på kläder, presentkort etcetera) vid 47 409 tillfällen.
  • Vi ordnade 94 925 vårddygn, exempelvis för personer med missbruksproblem eller kvinnor som utsatts för människohandel.