Frågor och svar om scouter
Varför hälsar scouter med vänster hand? Vad är Kungens scoutnamn? Är scouter religiösa? Här finns de vanligaste frågorna och svaren kring scouter!
Ordet scout betyder ursprungligen ”spejare” och kommer från att scouter håller på mycket med friluftsliv och att lära sig praktiska saker genom att göra, vilket kallas ”learning by doing”. Scouting handlar mycket om äventyr, samarbete och ledarskap. En scout är medlem i scoutrörelsen, en världsvid demokratisk ungdomsrörelse med över 50 miljoner medlemmar.
Scouter upplever äventyr tillsammans och växer som individer. Scouting är väldigt brett, och aktiviteterna kan se väldigt olika ut. Det är vanligt att scouter deltar i utomhusaktiviteter som vandring, läger och naturkunskap, men det kan också handla om att utforska världen och att påverka för att göra samhället och världen bättre. Det finns vissa scoutkårer som har särskilt fokus, till exempel sjöscoutkårer som har mycket aktiviteter på vatten.
Scoutprogrammet är uppdelat i olika åldersgrupper. Den första åldersgruppen är Spårare och riktar sig till barn 8-9 år, men vissa scoutkårer har Familjescouting eller andra aktiviteter för yngre barn. Andra åldersgrupper är Upptäckare (10-12 år), Äventyrare (12-15 år), Utmanare (15-18 år) och Rover (19-25 år). Varje åldersgrupp har sina egna utmaningar och aktiviteter anpassade efter ålder och mognad.
Scouting gör unga redo för livet, och tillsammans gör scouter världen bättre. Scouter lär sig viktiga saker genom roliga och spännande aktiviteter där de får utveckla självförtroende, ansvarskänsla och samarbetsförmåga. Scouting handlar också om att vara en god medmänniska och lär unga hur de kan påverka världen runt omkring. Som scout får man lära känna många andra och kan få både minnen och vänner för livet.
Scouthälsningen görs genom att hålla upp höger hand mot pannan och att hålla ihop lillfingret och tummen som en ring medan övriga fingrar hålls sträckta ihop. Ringen symboliserar vänskapskretsen runt jorden. De tre sträckta fingrarna symboliserar tro, hjälpsamhet och att följa scoutlagen.
Ja, det kan man. Scoutprogrammet riktar sig till personer som är upp till 25 år. De som är äldre än så kan vara med som ledare eller funktionär. Vuxna kan hjälpa till att organisera aktiviteter och vara förebilder för de yngre scouterna. Det finns också kurser och utbildningar för vuxna inom scouting.
Scouterna är inte direkt kopplade till någon specifik religion, men scoutlagen uppmanar scouter att söka sin egen tro och respektera andras. Flera organisationer, däribland Frälsningsarméns scouter, bedriver scouting på kristen grund. Då kan det finnas med religiösa inslag såsom bön och andakt i verksamheten, men det finns inget tvång att scouterna behöver tro, be eller medverka på ett sätt som de inte känner sig bekväma med. Alla är, oavsett trosuppfattning, välkomna att bli scouter.
Man kan bli scout från cirka 8 års ålder, vilket är då man kan gå med som spårarscout. Scouting är öppet för alla åldrar och det finns något för alla, från barn till vuxna. Scouting uppmuntrar utveckling och lärande genom alla åldrar.
Scoutlagen består av regler som scouter försöker följa i sitt dagliga liv. Den lyder så här:
- En scout söker sin tro och respekterar andras.
- En scout är ärlig och pålitlig.
- En scout är vänlig och hjälpsam.
- En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
- En scout möter svårigheter med gott humör.
- En scout lär känna och vårdar naturen.
- En scout känner ansvar för sig själv och andra.
Kostnaden för att vara scout varierar beroende på vilken scoutkår man är medlem i. Medlemsavgiften är vanligtvis några hundra kronor per termin. Sedan kan det tillkomma kostnader för läger och utrustning, men scoutkårer försöker hålla kostnaderna låga så att alla kan delta.
Att hälsa med vänster hand är en gammal scouttradition som symboliserar tillit och vänskap. Traditionen kommer från Robert Baden-Powell, scouternas grundare, som lärde sig den hälsningen från Ashantifolket under sina resor i Afrika.
Robert Baden-Powell grundade scoutrörelsen 1907. Han var en brittisk militär som såg behovet av att ungdomar lärde sig ledarskap och överlevnadstekniker för att kunna klara sig i livet. Hans idéer blev snabbt populära och spreds över hela världen.
USA har flest scouter i världen med miljontals medlemmar. Scouting är dock en global rörelse och det finns scouter i nästan alla länder. I Sverige är scouting också populärt. Riksorganisationen Scouterna, som Frälsningsarméns scouter är med i, har över 80 000 aktiva medlemmar.
Scoutmärkena sys fast på scoutskjortan, oftast på ärmarna och bröstet. Varje märke representerar en färdighet eller ett uppdrag som scouten har klarat av. Det finns specifika regler för var varje märke ska placeras.
Om man vill bli scoutledare kan man ta kontakt med en lokal kår och se om de behöver hjälp. Ofta växer man stegvis in i rollen som ledare, antingen efter att ha varit scout eller att ha hjälpt till som förälder till barn som är scouter. Det finns ledarutbildningar och kurser som erbjuds av Scouterna.
En scoutkår är en lokal grupp av scouter som tillsammans organiserar aktiviteter och evenemang. Varje scoutkår är en del av den större scoutrörelsen, men de sköter sig själva på lokal nivå. Kåren är där scouter träffas, deltar i aktiviteter och utvecklar sig själva.
Scoutrörelsen startade i Storbritannien 1907 av Robert Baden-Powell. Han organiserade det första scoutlägret på Brownsea Island, där ungdomar fick lära sig överlevnadskunskaper och ledarskap. Scouting spred sig snabbt till andra länder och blev en global rörelse.
Scouterna skapades för att ge ungdomar möjlighet att lära sig viktiga livsfärdigheter, bli mer självständiga och ansvarsfulla. Idén var att ungdomar skulle utvecklas både fysiskt och mentalt genom friluftsliv och samhällsengagemang. Scoutrörelsen har alltid haft fokus på att skapa goda samhällsmedborgare.
Kung Carl XVI Gustaf, som är hedersordförande för Scouterna i Sverige, har scoutnamnet "Mowgli". Namnet kommer från Rudyard Kiplings bok Djungelboken, som har inspirerat mycket inom scouting. Scoutnamn är numera ganska ovanligt.
Scouting grundades år 1907 av Robert Baden-Powell i Storbritannien. Det första scoutlägret hölls på Brownsea Island, och rörelsen spred sig snabbt över hela världen. I Sverige startade den första scoutkåren 1910 och Frälsningsarméns äldsta scoutkår är den i Örebro som startade 1916. Scouting har alltså funnits i över 100 år.
Scoutlagen
- En scout söker sin tro och respekterar andras.
- En scout är ärlig och pålitlig.
- En scout är vänlig och hjälpsam.
- En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
- En scout möter svårigheter med gott humör.
- En scout lär känna och vårdar naturen.
- En scout känner ansvar för sig själv och andra.
Scouternas skyddshelgon är Sankt Göran, som är känd för sin kamp mot draken. Han symboliserar mod och att stå upp för det rätta, vilket speglar scouternas värderingar om att hjälpa andra och göra världen bättre.
Världsscoutdagen, mer känd som Thinking Day, firas 22 februari varje år. Det är samma dag som både Robert Baden-Powell och hans fru Olave Baden-Powell, som var involverad i flickscoutrörelsen, föddes. Scouter firar också Sankt Georgsdagen 23 april och scouternas fredsdag 21 september. Traditionellt har Thinking Day varit flickscouternas dag och Sankt Georgsdagen varit pojkscouternas dag.
Scoutdräkten används ofta under scoutverksamhet, men särskilt vid läger, högtider och ceremonier.
Scoutdräkten består av en skjorta och en halsduk. De scouter som är med i den svenska riksorganisationen Scouterna har alla petroleumblå skjorta, men halsduken kan skilja sig mellan organisationer och kårer. Frälsningsarméns scouter har en halsduk som är röd, gul och blå, samma färger som på Frälsningsarméns fana.
Scoutdräkten finns för att skapa gemenskap och igenkänning bland scouter. Den symboliserar tillhörighet till scoutrörelsen och påminner om scouternas gemensamma värderingar och löften.
Man behöver inte ha någon särskild utrustning för att bli scout. Kom som du är! Kläder efter väder är dock alltid bra. En del friluftsutrustning kan behövas för att delta i vissa aktiviteter eller scoutläger. Det informeras då om vad som behövs, och scoutkåren kan ofta hjälpa de som inte har utrustning.
Alla, oavsett ålder, kön, bakgrund eller religion, kan bli scout. Scouting är öppet för alla som vill lära sig nya färdigheter, utvecklas som person och bidra till en bättre värld.
Man får märken i scouterna genom att klara av olika utmaningar och lära sig nya färdigheter. Varje märke representerar en prestation eller erfarenhet, som till exempel att kunna göra upp eld, knyta knopar eller delta i ett läger.
Man blir scout genom att gå med i en lokal scoutkår. Det första steget är att kontakta en kår i närheten och anmäla intresse. Vissa kårer har köer, medan andra kan erbjuda deltagande i möten och aktiviteter utan någon väntetid.
I Sverige finns det över 80 000 scouter, och scoutrörelsen växer stadigt. Det finns scoutkårer över nästan hela landet.
Scoutbönen
Livets Gud, som söker alla
du som ser till var och en,
till vad än du vill mig kalla
är jag redo bli din vän.
Tack för staden och naturen
och för glädje varje dag.
Tack för människor och djuren.
Hjälp mig följa scouters lag.
Amen
Ja, scouter får bära kniv när de behöver den i samband med aktiviteter eller läger. Det är viktigt att lära sig hantera kniven på rätt sätt, så det går säkert till. Innan man får använda kniven själv behöver man ta knivbevis, som är ett scoutmärke.
Scouterna är indelade i olika åldersgrupper: Spårarscouter (8-9 år), Upptäckarscouter (10-12 år), Äventyrarscouter (12-15 år), Utmanarscouter (15-18 år) och Roverscouter (18-25 år). Varje åldersgrupp har sitt eget program.
Det finns många olika märken i scouterna, till exempel för eldning, knopar, första hjälpen och friluftsteknik men också för programmering, fotografering, demokrati och att gå på dass. Märkena visar att scouten har klarat av en viss uppgift, lärt sig en ny färdighet eller deltagit i ett arrangemang.
I scouterna lär man sig friluftsliv, ledarskap, samarbete och att ta ansvar. Scouter får även praktiska färdigheter som att göra upp eld, bygga läger och hjälpa till i samhället.
Man kan hjälpa scouterna genom att bli volontär, bidra ekonomiskt eller delta i aktiviteter. Man kan också hjälpa scoutrörelsen växa genom att berätta om scouting för barn och tipsa dem att testa på det.
Scouter kan delta i olika utbildningar och kurser för att förbättra sina ledarskapsförmågor och praktiska färdigheter. Det finns specifika ledarskapsutbildningar för de som vill bli scoutledare. Riksorganisationen Scouterna erbjuder utbildningar genom Scouternas folkhögskola.
Att gå med i scouterna ger möjligheten att lära sig nya saker, få nya vänner och utvecklas som person. Man får också uppleva friluftsliv och äventyr samtidigt som man bidrar till samhället och lär sig att vara en god medmänniska.
En patrull är en liten grupp av scouter som utför aktiviteter tillsammans. I patrullen får alla vara delaktiga och synas. Scouterna lär sig samarbeta samt att leda sig själv och andra.
Vid ett scoutläger bygger man upp ett tillfälligt läger där man bor, lagar mat och har aktiviteter under några dagar eller veckor. Ofta är man indelade i olika byar som består av en eller flera kårer som bor och har aktiviteter tillsammans. Man sover i tält och lagar mat utomhus. Läger brukar ha olika teman som aktiviteterna följer. Läger kan vara olika stora och samla kårer, distrikt eller en organisationer.
En hajk består oftast av en vandring och en övernattning i naturen, under enklare former än under ett läger. Till exempel kan man bygga sitt eget vindskydd att sova under. Ibland förekommer hajker under läger, så man utgår från lägret och övernattar en natt på annan plats.
Scoutmetoden är en metod som scoutverksamheten bygger på och utformades ursprungligen av scouternas grundare Robert Baden-Powell. Varje scout får lära genom att göra, tillsammans med andra i patrullen.
Scoutmetoden består av följande delar:
- Scoutlag och löfte
- Patrullsystemet
- Learning by doing
- Stödjande och lyssnande ledarskap
- Lokalt och globalt samhällsengagemang
- Friluftsliv
- Symboliskt ramverk
Ett Jamboree är ett stort läger eller arrangemang som samlar många scouter. Det finns olika typer av Jamboreer. Riksorganisationen Scouterna anordnar ett nationellt Jamboree vart fjärde år, och det brukar samla över 10 000 scouter från Sverige och några andra länder. Scouternas stämma anordnas också vartannat år vid ett evenemang som kallas för Demokratijamboree.
Världsscoutorganisationen WOSM anordnar vart fjärde år ett världsscoutjamboree som brukar samla mellan 30 000-50 000 scouter från hela världen på en plats. Man har bara chans att åka på världsscoutjamboree som deltagare en gång i livet, då man är mellan 14 och 18 år gammal.
Frälsningsarméns scouter, som är organiserade under Frälsningsarméns Ungdomsförbund, är anslutet till riksorganisationen Scouterna som i sin tur är anslutet till världsscoutorganisationerna WOSM och WAGGGS. Dessa organisationer är alla demokratiskt styrda.
Varje scoutkår leds av en egen styrelse som väljs av sina egna medlemmar och ingår i ett distrikt tillsammans med andra kårer i närområdet. Varje medlem kan vara med och påverka i de regionala, nationella och internationella organisationerna, antingen själv eller genom valda representanter.
Scoutbönen är gemensam för flera organisationer som bedriver scouting på kristen grund och är skriven av Caroline Krook. Den lyder:
Livets Gud, som söker alla
du som ser till var och en,
till vad än du vill mig kalla
är jag redo bli din vän.
Tack för staden och naturen
och för glädje varje dag.
Tack för människor och djuren.
Hjälp mig följa scouters lag.
Amen
Scoutlagen består av regler som scouter försöker följa i sitt dagliga liv och kan översättas som deras värderingar.
Scoutlagen lyder så här:
- En scout söker sin tro och respekterar andras.
- En scout är ärlig och pålitlig.
- En scout är vänlig och hjälpsam.
- En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
- En scout möter svårigheter med gott humör.
- En scout lär känna och vårdar naturen.
- En scout känner ansvar för sig själv och andra.