>
Frågor och svar om kollo och läger
Frågor och svar om kollo och läger
Får man ha mobilen på kollo? Vilka olika sorters sommarläger finns det? Vilka aktiviteter finns det att göra på sommarläger? Finns det åtgärder för att stötta barn med särskilda behov? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring kollo och läger.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö
För att åka på Frälsningsarméns nationella sommarläger behöver du vara mellan 7-12 år. Vi har också olika läger som planeras lokalt och där kan åldrarna variera. Det kan tex vara ett mamma-barn-läger där barn från 0 år och uppåt kan delta tillsammans med sin vårdnadshavare. Vi har även sommarläger för tonåringar och då behöver man ha fyllt 13 år upp till 17 år.
Vi har i Frälsningsarméns UNG-team haft som ambition de senaste åren att inkludera alla i våra sommarläger. Ett steg i det arbetet och som en första åtgärd är att vi tagit fram denna text vid anmälan på vår hemsida:
”Har du eller din tonåring särskilda behov som gör att läger/gruppaktivitet ibland kan vara utmanande? Hör av dig till oss i anmälan, så försöker vi anpassa och stötta i den mån vi kan för att alla ska få en så bra lägerupplevelse som möjligt.”
Vi har även gått utbildning själva om bland annat NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) och hållit i ett webinar om NPF för våra lokala ledare för att öka kunskapen och skapa ett forum för diskussion.
På Frälsningsarméns sommarläger får man bada, leka och busa! Vi älskar att möta barnen på våra läger. Vi brukar också ha olika workshops där man kan få prova på nya saker som man kanske inte testat innan. Det kan till exempel vara att spela i band, idrotta, skapa i trä och med tyg, dans, teater osv. På kvällarna kan det hända att vi har lägerbål och samlas kring lägerelden tillsammans med en engagerad scout som håller i samlingen. På våra läger får man god mat från en matsal och på kvälls- och morgonsamlingar får barnen på ett roligt och kreativt sätt lära sig mer från bibeln och om vem Jesus är. Under dessa samlingar brukar vi också sjunga, leka och dansa.
Om du åker på Frälsningsarméns sommarläger kommer du få minnen och vänner för livet. Det är roligt att träffa vänner från olika orter runt om i Sverige. Någon från Umeå kan få en vän från Visby, vilket utbyte! En annan fördel är att man får möta varma och kärleksfulla vuxna som ser det lilla barnet. Som gör allt för att ta hand om våra minsta.
På vår hemsida kan du se mer om vilka olika läger som erbjuds just nu www.fralsningsarmen.se/ung. Vi erbjuder tonårsläger med olika inriktningar och konfirmationsläger. Om du är lite yngre, åldern 7-12, kan du åka på olika lokala initiativ. Kolla med Frälsningsarmén på din ort vad de har för ditt barn. Du kan även åka på Frälsningsarméns nationella läger för barn.
På sommarens läger hos oss kan du bada, sporta och vara kreativ på olika sätt. Vi har även dagkollo på olika orter där vi gör olika roliga aktiviteter. Det kan till exempel vara en tur till närmaste ute-simhall eller till en trampolinpark, gå ut i skogen och grilla korv tillsammans eller gå på andra aktiviteter som kommunen erbjuder tillsammans med en lägergrupp från Frälsningsarmén. Kolla med Frälsningsarmén på din ort vad de har för aktiviteter ditt barn.
Vi brukar hyra lite olika lägergårdar för Frälsningsarméns läger. Vi har till exempel varit på lägergårdar som ligger på Öland, i Örebro, Motala, och i Halmstad. Lägergården ligger ofta belägen vid hav eller sjö för den ultimata sommarupplevelsen. Det finns även gott om lokala lägerinitiativ, kontakta Frälsningsarmén på din ort eller närliggande ort och fråga vad de erbjuder för ditt barn.
På våra sommarläger kan du få göra olika aktiviteter, det kan vara allt från volleyboll till teoretiska och praktiska workshops - ofta finns det olika workshops du kan välja mellan och du kan välja den aktivitet du gillar bäst eller är nyfiken på. Exempel på aktiviteter kan vara dans, teater, utelek, scouting, idrott, paddla kanot med mera.
Kollo är en form av sommarläger för barn och ungdomar som hos oss på Frälsningsarmén oftast sker på en kår eller lokal kopplad till en kårverksamhet under en viss period. Ett kollo kan vara endast dagtid eller också även innefatta övernattning. På våra kollon fokuserar vi på lek, gemenskap och aktiviteter för att främja hälsa och välbefinnande.
Kollo är vanligtvis öppet för barn och ungdomar i olika åldrar, oftast från förskoleåldern upp till tonåren. Många kolloarrangörer, inklusive Frälsningsarmén, strävar efter att erbjuda kolloplatser främst till barn och ungdomar som lever i socioekonomisk utsatthet, men även barn från annan socioekonomisk bakgrund.
Smälter glass i solsken? Självklart! Kollo erbjuder många fördelar för deltagarna. Det främjar social interaktion, utvecklar självständighet och ansvar, och ger möjlighet till nya upplevelser och lärande genom olika aktiviteter och utmaningar.
Kostnaden för att delta i kollo kan variera beroende på arrangör och om det finns några bidrag tillgängliga. Att delta i kollon arrangerade av Frälsningsarmén är dock oftast gratis eller till en reducerad kostnad för familjer med låg inkomst.
Våra kollon på Frälsningsarmén är ofta gratis. Vissa kårer har möjlighet att arrangera kollon som är helt gratis tack vare sponsring, bidrag eller gåvor. Andra kan ha en avgift för att täcka kostnaderna för mat, boende och aktiviteter.
Vad ett kollo innebär beror helt på vilken plats det utförs på! Ett naturnära område eller mer urban miljö skapar helt olika förutsättningar, men gemensamt är att deltagarna får prova på en mängd olika aktiviteter! Det kan vara allt från bad, kanot, sport, lekar, kreativa workshops, utflykter i naturen, sång och dans, lägereldar och mycket mer. I mer urbana miljöer kan aktiviteter bli av som t.ex. bowling, restaurangbesök, bio eller trampolinpark. Syftet är att erbjuda variationsrika och roliga upplevelser för deltagarna.
Reglerna angående mobiltelefoner varierar. Vissa kolloplatser kan begränsa användningen av mobiltelefoner för att främja deltagarnas engagemang i aktiviteter och interaktion med varandra och naturen.
Ansökningsperioden för att delta på kollo beror på arrangören. Det är vanligt att anmälan öppnas några månader före kolloperioden börjar, oftast någon gång under vårterminen. Det är bäst att kontrollera med den specifika kår i Frälsningsarmén genom vilken du vill delta på kollo, för att få reda på ansökningsdatum och hur man kan anmäla sig.
Att delta i kollo ger en möjlighet för barn och ungdomar att lära sig nya färdigheter, skapa vänskapsband, utveckla självständighet och upptäcka sin omgivning på ett annorlunda sätt. Det kan också erbjuda en paus från vardagen och en chans att skapa minnen som varar livet ut. Riktigt toppen helt enkelt!