Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

"Vårt julfirande blir fullbokat direkt"

Julafton ska vara mysig, full av gemenskap och sudda ut gränserna mellan de som behöver hjälp och övriga. Ingen ska behöva fira jul ensam. Frälsningsarmén Söderkårens julfirande har blivit en härlig och uppskattad fest för runt 80 personer.

På Hornsgatan på Södermalm i Stockholm ligger Söderkåren, som tillhör Frälsningsarmén i Stockholm. Marie Möller, verksamhetsutvecklare, berättar hur man sedan sju år firar julafton med människor som behöver och vill, och som kanske annars skulle få fira jul ensam. Det kan handla om ensamstående mammor med barn, barnfamiljer, nysvenskar eller asylsökande, ensamma äldre, sjuka eller bara vanliga medlemmar i församlingen.

Dans kring granen med orkester

Efter att man hälsat gästerna välkomna kl 10.00 startar firandet nere i kårens biljardrum, där granen står klädd och en liten orkester väntar. Kårens volontärer leder glada ringdanser med hela gänget på runt 80 personer. Sedan dansar man sig upp till gudstjänstrummet.

− Där hålls en fin gudstjänst med julspel. Vi har en stor krubba med Maria, Josef, herdar och Jesusbarnet. Några sjunger julsånger i mikrofon. Det ger lite ”Idol−känsla” som barnen tycker är spännande, säger Marie Möller.

Efter julspelet tågar besökarna en trappa upp till kaféet där ett stort julbord väntar. Willys har tidigare år stått för all maten, något Marie hoppas blir möjligt även i år.

Barnen har fått önska julklapp

− När alla ätit färdigt och den magiska förväntan sänker sig, är det dags för tomten att komma, säger Marie.

Under december har kåren haft en gran i foajén prydd med pappersänglar där barns önskningar står skrivna. Vem som helst har kunnat ta en ängel och köpa en julklapp, som på julfesten delas ut till just det barnet. Tomten kommer även till mammorna som får en påse med hudkräm, underkläder, mössa och lite smink. Detta tack vare ett samarbete med organisationen Sister International.

− Påsen är härlig! Där finns sådant som våra ensamstående mammor aldrig kan unna sig själva, säger Marie, och tillägger att papporna brukar få en chokladask eller presentkort.

−Ja, vi känner våra gäster ganska väl och vet vad de behöver, så även män kan få paket eller presentkort.

I änglaträdet som står i foajén på Söderkåren hänger lappar med barnens önskningar. Foto: Jonas Nimmersjö

Alla ska känna sig välkomnade och sedda

För Marie och de ansvariga på Söderkåren är det viktigt att gästerna på julaftonsfirandet blir välkomnade och sedda, och att man hinner tala med alla. Runt 25 personer arbetar med firandet, inklusive volontärer.

− Vi delar upp arbetet mellan oss. Någon har till uppgift enbart att mingla med gästerna eftersom vi tycker att möten och samtal är så viktiga, säger hon.

Året runt kommer människor till Söderkåren för att få råd, stöd och viss ekonomisk hjälp. Marie och hennes kollegor möter en väldigt stor ekonomisk nöd.

− Somliga har verkligen inga marginaler alls, de trollar med knäna för att göra tillvaron dräglig åtminstone för barnen. Julklappar är inte att tala om i det läget. Därför är vårt firande så viktigt, säger hon.

Självklart för medlemmarna att fira julen här

Men Marie betonar också att festen ska vara för alla. Inte bara utsatta familjer ska slutas in i gemenskapen.

− Vi ska absolut inte förmedla känslan av att vi ordnar detta bara för de som inte får någon jul. Församlingskänslan är viktig − vi gör det här tillsammans! säger Marie med eftertryck och fortsätter:

− Och alla tycker att det är så fint. Mina egna barn ser det som en självklar julafton att starta här. De små barnen får ha tonåringar att klänga på och se upp till. Och somliga som inte är direkt ekonomiskt utsatta, är istället ensamma. För dem är julen också tung, menar hon.

”I den här församlingen ska man inte pekas ut ”

Kollegorna på kåren nästan skrattar åt Marie för att hon så ofta betonar att känslan på julafton ska vara så mysigt som möjligt. Inför barnen ska det också vara rättvist, därför får alla en julklapp oavsett om de tillhör den utsatta gruppen eller inte.

− I den här församlingen ska man inte pekas ut. Så jobbar vi överlag, säger Marie bestämt.

Givmildheten hos stockholmarna ökar kring jul och många ringer på under advent och skänker allt från korgar med godis, till lax och ostar. Allt kan användas till julbordet. När festen är över packas överbliven mat ner och skickas med gästerna hem.

− En julafton stod vi på Hornsgatan och delade ut efterrätter åt dem som gick förbi, säger Marie och skrattar.

Stor nöd även efter julhelgen

Kåren är förstås väldigt tacksam för julmat och många erbjudanden från volontärer. Men Marie påpekar att behoven även efter den stora julhelgen är omfattande. Ja, nästan större, då vinterkylan på riktigt brukar slå till.

− Frivilliga behövs även en grå, isande dag i mars. Behoven hos dem som lider nöd tar inte slut på Annandagen, avslutar Marie Möller.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Söderkåren