Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Varm gemenskap på julfest med fokus på barnfamiljer

På julafton är det julfest med barnfamiljer på Söderkåren i Stockholm. Festen börjar med dans runt granen och slutar med att tomten delar ut julklappar till barnen. ”Församlingsmedlemmarna har en fest tillsammans med de behövande familjerna”, säger Marie Möller, en av de som arbetar med kårens sociala arbete.

Fokus för Söderkårens sociala arbete är barnfamiljer, därför är också julfesten för barnfamiljer. De som kommer är familjer som på olika sätt varit i kontakt med kåren under året. Det de har gemensamt är att de kommit hit för att de på något sätt har behövt hjälp.

– Sedan är det inte säkert att de fortfarande får hjälp med till exempel matkassar, säger Marie Möller som är en av de som arbetar med kårens sociala arbete. Det kan vara så att de kommer till andra grupper, som ”Öppna famnen” eller till våra gudstjänster.

Julklappar till barnen

För att samla in julklapparna har man ett Änglaträd på kåren, en julgran med änglakort med texter baserat på de som är anmälda till julfesten, till exempel ”Flicka 12 år önskar sig presentkort på någon butik” och sedan en summa, eller texten ”Pojke 3 år önskar sig presentkort i leksaksaffären”. Änglaträdet har varit tillgängligt för vem som helst under de öppettider man har i kårens kafé, eller när man har andra aktiviteter, som julkonserter eller annat.

– Då får människor titta och välja en ängel, och så går de och köper de här presentkorten och så kommer de tillbaka till oss. Och sedan veckan innan jul sitter jag och synkar ihop detta med de barn som ska få den presenten.

En julgran med ängelkort med text: "Flicka 14 år önskar presentkort på IGOR SPORT 200 kr".
Ängelträdet med ängelkort med text: "Flicka 14 år önskar presentkort på IGOR SPORT 200 kr". Foto: Jonas Nimmersjö

Samarbete med kyrkan Hillsong

Söderkåren har också ett sammarbete med kyrkan Hillsong, som samlar in leksaker till barnen på julfesten. Så alla barn får dels ett presentkort och dels en julklapp med leksak i. Till dem som samlar in på Hillsong skickar Marie listan med barnens ålder och kön. Marie har bett dem skicka oinslagna presenter, eftersom hon vill försäkra sig om att det är nya leksaker. Något hon tycker är viktigt på julafton.

­

– Just på julafton vill jag inte ge bort en begagnad bok, säger hon. Även om den är jättefin. Om det står i boken: ”Grattis August på femårsdagen önskar mormor och morfar!” Då är det inte roligt för Stina att få den i julklapp.

Hon menar inte att det är fel att ge bort begagnade leksaker och böcker. Det gör de på Söderkåren under resten av året. Men på julen tror hon det är viktigt att barnet känner att detta är just utvalt för dem.

– Och så kan det också vara roligt att få välja något själv, menar Marie. Framför allt de här barnen som är lite större, som är nio-tio år och uppåt. Att få gå in på Hennes & Mauritz och få köpa något själv. Vi har tyckt att det varit bra med presentkort, biocheckar eller sådant.

Julklapp till mammorna

Men det är inte bara barnen som får en julklapp på julfesten. Även mammorna får något. Söderkåren har ett samarbete med organisationen Sisters International, som ger tygpåsar med produkter i som till exempel tvålar, hudkrämer, smink, en mössa och smycken.

– Det är ett jättefint innehåll, sådant som alla mammor vill ha, säger Marie. Det är nog ganska vanligt att mammor ser till att alla andra har det bra först och så unnar de inte sig själva någonting.

Med hjälpen från Sisters International, från Hillsong och från alla medlemmar i Söderkåren och alla andra som plockar julänglar kan de få ihop alla julgåvorna. När det gäller maten så berättar Marie Möller att de har ett mycket bra samarbete med matvaruaffären Willys, i närheten av Söderkåren, som är med och sponsrar lite av maten på julafton.

Gåvor som delas ut under våren

På festen kommer totalt 80 personer, 36 av dem är barn. Men i änglaträdet hänger det fler änglar än de som är julgåvor till barnen på festen. Marie kallar dem plusänglar och säger att det kan vara presentkort på mat, som kåren då kan dela ut under våren till behövande. Eller ett presentkort till optiker, eftersom hon känner till en person som är i behov av glasögon, men inte har råd själv.

Långdans, julspel, sång och julmat

Festen håller på från tio till tolv, men Marie säger att de sällan är slutar klockan tolv, det brukar bli senare. Det börjar med dans runt granen i en lokal i källaren, därefter blir det långdans till gudstjänstlokalen. Här får gästerna ofta se ett julspel, eller på något sätt höra julberättelsen, där får de också en andakt och så sjunger de julsånger tillsammans.

– Det brukar vara populärt att ha som ”allsång”, säger Marie. Barnen gillar att sjunga i mikrofoner, de leker lite Idol eller något. Så de som vill får önska en sång som de även får sjunga själva. Sen går vi upp till kaféet på övervåningen och äter julmat tillsammans.

”Nu fattar jag vad det var som var speciellt! Tomten kommer med julklapparna!”

Efter en stund kommer tomten med julklappar till alla barn. Tomten ropar upp barnens namn och de kan hämta sina julklappar. Marie berättar om en flicka på fem år som var med på festen för några år sedan. När tomten kom ropade flickan glatt: ”Ja, nu fattar jag! I morse fick vi en lapp av mamma och pappa att vi skulle gå på en överraskningsfest och där skulle det hända något speciellt. Nu fattar jag vad det var som var speciellt! Tomten kommer med julklapparna!”

– Hon var jätteglad, säger Marie. Och jag tycker det var väldigt fint av föräldrarna att liksom vända det till att de skulle göra det till något spännande med familjen istället för att säga att det är så synd om oss, vi har inte råd. Det är skönt om barnen inte alltid förstår att det är problematiskt och man kan göra det till en spännande sak som man gör hela familjen tillsammans. De var jätteglada. Och tyckte att det var bästa överraskningen att tomten kom. Det tyckte jag var lite mysigt.

”Alla lär känna varandra och det har blivit familjärt”

Marie Möller

Marie ser att julfesten utvecklats under åren. Nu är det många familjer som börjat känna varandra, och de som är med på festen från Söderkåren känner dem. Det blir mer familjärt då säger Marie. Och berättar att nu känner barnen varandra och leker med varandra.

– De är glada och ser varandra, säger hon. Jag tycker det är härligt. Det är gudstjänst när det är som bäst.

Då är det värt alla förberedelser. Det är mycket ”meck” veckan innan, men det är värt det. Jag är glad för att det har blivit som en fest som Söderkårens församling också vill ha. Det är många som säger att de vill vara med och hjälpa till på julafton. Det har blivit en del i julaftonsfirandet på något vis.

När festen är slut får de som behöver ta med sig den mat som blev över, de som jobbar på kåren får röja upp och förbereda möbleringen för julfikat på annandagen. Då har man ett julmusikkafé i gudstjänstlokalen, berättar Marie. Man sitter vid kaffebord och fikar och sjunger och lyssnar på musik.

– Men det är ofta några som inte vill gå härifrån, efter julfesten, säger Marie Möller. De trivs och tycker det är mysigt. Det vill inte hem, kanske de bara bor i ett litet rum eller något. Då är det mysigare att vara här. Det är socialt och mysigt.

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Marie Möller