Samverkan med Socialtjänsten och grundskolan
Frälsningsarmén i Bergsjön har sedan nystarten tagit flera viktiga kontakter ute i samhället. Allt för att samverka, ringa in hur familjerna mår och vad barnen behöver. Sofia berättar hur hon och personalen träffat Socialtjänsten i Kortedala, deltagit i Polisens informationsdag, mött Svenska Kyrkan och så förstås grundskolan.
– Skolan i Bergsjön är väldigt bra på att plocka upp elever som har det knepigt. Barnens säkerhet går alltid först och vi är precis som de anmälningsskyldiga om vi ser något som inte verkar stämma, säger hon.
Inne i dansrummet är det full fart. Dolly Styles låt Habibi dånar och framför spegeln dansar Abdul, med snabba avancerade steg och tvära kast ner på golvet och upp igen.
– Kolla på mig nu!
Ledarna Marsida och Nasim sjunger med och dansar de också medan fler barn anländer. Värmen stiger i det lilla rummet när en spontan brottningsmatch uppstår. I samlingsrummet sitter Elyas, 11 år och gör läxan. Just nu pluggar han hemspråk och fyller med viss möda i de bågformade bokstäverna från höger till vänster. Det är svårt, arabiska är enklare att tala, tycker han och pustar ut efter ett färdigformulerat ord. Däremot älskar han att skriva fria berättelser, till exempel när han blir stressad, får idéer eller behöver skriva av sig.
– Ibland skriver jag 17 sidor på en dag! Personalen här kallar mig Einstein, säger han och lyser upp.
På fritidsgården gillar Elyas att leka lekar, spela Fifa på Play Station eller bara sitta och prata. Nu ska han strax in på killgruppen, sex-sju pojkar har anlänt och Sofia samlar dem för en genomgång.
– Idag ska vi göra våfflor och jag tänkte att vi börjar med att läsa igenom receptet, säger hon och gänget ser ivrigt ut.
Tillsammans lägger de upp lite strategi innan de myllrar ut i köket. Här har Nasim förberett järnet, smeten vispas och snart serveras de första gyllengula våfflorna. Glada grabbar med våffla, sylt och grädde i näven cirkulerar runt i lokalen. Mamma Ebyan, som ibland har sina söner på verksamheten, får också smaka. Hon arbetar som samordnare på socialtjänsten i Göteborg.
– Jag kände sedan tidigare till Frälsningsarmén och ert fina arbete för personer i utsatthet, säger hon mellan tuggorna och fortsätter:
– Vi har bott i huset länge och trivs så bra med grannar och gemenskap. Visst finns det stora utmaningar här – men det jobbigaste är snarare vad folk utifrån anser om Bergsjön, än hur vi faktiskt har det.
Klockan närmar sig halv sex och de flesta barn har droppat av. Nasim stoppar den sista tallriken i diskmaskinen, Sofia plockar och fixar på kontoret och säger hej då till personalen. I morgon kommer förhoppningsvis elektrikern så att vardagsrummet får tillbaka ljuset igen, berättar hon leende. Allt för att göra det så bra som möjligt för barnen i Bergsjön.
Text och foto: Carina Tyskbo
Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 5 - 2023
Fakta om Projekt Jesaja
Ett socialt arbete i Göteborg som startades 2013 och samordnas av Frälsningsarmén Östra kåren. Visionen för projektet bygger på Jesaja 58:6-11.
Består av: Barn- och familjeverksamhet och språkkafé i Bergsjön. Uppsökande verksamhet med kaffevagn i Nordstan och Rosenlund, för att nå personer i hemlöshet och utsatthet.
Aktivitetscenter för nyanlända på Migrationsverkets anläggning Sagåsen i Kållered, tillsammans med flera andra kyrkor och organisationer.
Antal anställda: Fyra personer på hel- eller deltid, förstärkt av officerarna Lena och Mikael Vigart från Östra kåren.