Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Scouter - hajk, vänner och Jesus

Scouting är en tacksam verksamhet i pandemitider tack vare utomhusaktiviteterna. Frälsningsarmén var tidig med att haka på trenden när den kom till Sverige i början av 1900-talet och än idag gläds många barn åt att få åka på hajk, träffa vänner, lära sig om överlevnad och ledarskap och ha andakt vid lägerbålen.

— Jag fastnade direkt när jag testade på scouting! Det bästa är att man får lära sig nödvändiga saker som att göra upp eld och knyta knopar för man vet aldrig när man kan behöva det, säger Hanna, 14 år.

Hon tillhör Frälsningsarméns scout­kår i Örebro och är Äventyrare, vilket innebär att hon är med i den näst äldsta patrullen. Som åttaåring kan man börja som Spårare som med tiden övergår till Upptäckare, därefter Äventyrare och till sist Utmanare. Hanna hade ingen direkt anknytning till Frälsningsarmén inn­an, men hennes mamma som själv varit scout tyckte att dottern borde prova på det. Även om de bara är fem personer i hennes patrull just nu så är hon glad över vännerna och de roliga ledarna. Hon tycker också om att åka på läger, hajker och att vara med i tävlingar. Ett läger pågår i några dagar eller någon vecka då man oftast bor på ett och sam­ma ställe, medan man under en hajk bor primitivt i skogen och är borta något el­ler ett par dygn.

— Det allra roligaste var helt klart när vi var på nattjakt för två år sen i skogen, det var så himla kul, säger Hanna.

”Det bästa är gemenskapen”

Love

En annan av Frälsningsarméns scout­er finns i Eksjö och en som varit med där i sex år är Love, också han är 14 år och hade liksom Hanna ingen tidigare anknytning till Frälsningsarmén.

— Det bästa är gemenskapen, att man känner alla i gruppen så bra. Det är ju människorna som gör att det är roligt. Och hajkerna är väldigt kul, att få åka iväg och lämna vardagen och sova ute med vindskydd och eldvakt, säger han.

Han minns särskilt när det skulle byg­gas en flotte. Det tog lång tid och det kräv­des tio personer och många plastdunkar.

— Men det lyckades så vi blev jättegla­da. Vi kunde vara sex personer på den, berättar Love nöjt.

— Jag hoppas att pandemin tar slut så att vi kan ses och ha läger igen. Och jag hoppas att folk inser hur roligt det är så att vi blir fler.

Till vänster: Två händer som knyter en knop. I mitten: En flicka som klättrar på en klättervägg. Till höger:  Flera scoutmärken som sitter på en scouttröja.

Alla är med och alla är vinnare

Scoutingen fick sin start i England år 1907 när brittiske generalen Robert Ba­den-Powell samlade 20 pojkar till ett lä­ger på Brownsea Island. Tanken var att ge dem en meningsfull fritid och bättre fysik, redo för strid. Senare mynnade det hela ut i en friluftsrörelse.

En man som ler mot kameran.
Isak Borén

År 1910 kom scoutingen igång i Sverige. Frälsnings­armén var tidig med att haka på tren­den och startade sin första scoutkår i Örebro år 1916. Detta spred sig sedan till fler städer och periodvis har scoutlivet blomstrat. Idag är den inte lika utbredd inom Frälsningsarmén men finns på tolv orter. Deltagarna bär den blågröna skjor­tan som är gemensam för alla scouter medan halsduken har Frälsningsarméns färger; rött med blå/gult kantband.

Isak Borén är ungdomsofficer för Frälsningsarméns södra division i Sveri­ge som innefattar flera scoutkårer. För 15 år sedan blev han scoutledare i Norrkö­pings kår. Han tycker att det bästa med scoutingen är bredden, att den passar alla och att man kan hitta på nästan vilka aktiviteter som helst. Han nämner också de ledarkunskaper som scoutingen bidrar med och att man lär sig att arbeta i grupp.

— Och den är ett bra komplement för den som kanske inte ser sig själv i spor­tens värld. Alla är med och alla är vinnare. Den som inte hittat något sammanhang kan lätt göra det i scouterna och jag upp­lever att många föräldrar är väldigt tack­samma för det, säger han.

Sol och regn

Frälsningsarméns andra scoutkår star­tades i Södertälje år 1919. Där finns nu två små grupper. Erik Flink, 23 år, har varit scout sedan sju års ålder och senare ledare här i Södertälje. Han var med på sitt allra första scoutläger som åttaåring på Högaberg utanför Gränna i Småland. Då var det strålande sol.

— Men det kan vara riktigt jobbigt att vara scout om det har regnat en hel dag och all utrustning är blöt och det inte går att torka den. Eller om du vaknar mitt i natten och behöver gå på toaletten som ligger några hundra meter bort, säger han och skrattar.

Han har varit på scoutläger och haj­ker i Frälsningsarméns regi i Sverige och Norge.

— Det roligaste är att uppleva så myck­et olika saker och jag gillar vildmarksli­vet, att bo i tält och laga sin egen mat, säger Erik Flink.

— Något som utmärkt sig är andakter­na vi hade på ett läger i Evje i Norge. Lägerprästen var helt exceptionell i hur han förklarade Bibelns budskap med hjälp av drama och teater, fortsätter han.

Till vänster: En scout med ryggtavlan mot kameran som håller i en fackla. I mitten: En lägereld ute i naturen. Till höger: En ung scout som är ute i skogen.

"En scout söker sin tro och respekte­rar andras"

Scouterna i Sverige är en religiöst och politiskt obunden organisation men dess verksamhet finns representerad i olika religiösa grupper. I scoutlagen deklareras att ”en scout söker sin tro och respekte­rar andras”.

— En av de bästa sakerna med våra scouter är ju att få prata med barnen om Jesus. Det är det viktigaste av allt. Det är fantastiskt när jag fått vara med om att barn och ungdomar blivit frälsta på lä­ger. Det är sådana fina stunder och en av anledningarna till att jag håller på med scouting, säger Helena Cederholm.

Hon är fanjunkare, kårledarens högra hand, och ledare för de yngsta scouterna i Nässjö kår där det för tillfället finns två grupper med nästan 40 inskrivna delta­gare. Den verksamheten har vuxit på sist­one och Småland är den del av Sverige där Frälsningsarmén har störst scouting­verksamhet.

Under en period var det inga rikstäck­ande scoutläger i Sverige i Frälsnings­arméns regi men år 2018 blev det av i Bäckaby utanför Vetlanda på Frälsnings­arméns scoutgård. Temat var ”Tillbaka till framtiden” då varje dag präglades av en viss tidsålder. Lägerchef var kårleda­ren Per Lundell.

— Det var väldigt kul och många var jätteglada då det var lite av en omstart, säger han.

Han har varit involverad i scoutingen i hela sitt liv och förutom kamrater, vis­telse i naturen och minnesvärda andakter vid lägerbålen så kanske hans största vin­ning är att han träffade sin fru Lotta i det sammanhanget.

— Vi var ute och sprang om kvällarna när de små scouterna hade lagt sig. Det var år 1985 och det sa klick direkt och vi är fortfa­rande gifta, säger Per Lundell muntert.

Ett bra sätt att nå unga och ge en bra uppväxt

Under det gångna pandemiåret har många av Frälsningsarméns scoutkårer förlagt all sin verksamhet ute medan några har ställt in träffarna periodvis. I somras avstyrdes de större evenemangen men den här våren har det funnits hopp om att kunna genomföra lokala hajker och läger denna sommar. Isak Borén ser hur som helst ljust på framtiden för scoutingen inom Frälsningsarmén.

— Om det finns ett engagemang tror jag att scoutingen är ett bra sätt att nå unga och jag tror också att det är ett verk­tyg för att ge dem en god uppväxt. Och en del tar emot Jesus på så vis, säger han.

Även Per Lundell är positiv.

— Jag hörde på radion idag att scouting­en har ökat för fjärde året i rad i Sverige och att det blivit 3000 nya scouter under pandemiåret. Det känns väldigt roligt och jag hoppas att det smittar av sig på Fräls­ningsarméns scouter också, säger han.

Fakta om scouting

Scouter i Sverige och världen

Scouterna är riksorganisationen för scouting i Sverige och den är Frälsnings­arméns scoutverksamhet en del av.

  • Startade: År 1907 i England.

  • Startades i Sverige: År 1910 i Göteborg.

  • Antal scoutkårer i Sverige: Cirka 1000 från Gällivare till Trelleborg.

  • Antal scouter i Sverige: Cirka 75 257 (år 2020).

  • Antal scouter i världen: Cirka 55 000 000.

Scouting i Frälsningsarmén

  • Första scoutgruppen startades: År 1916 i Örebro. Flickscoutverksamhet startades år 1922.

  • Finns på följande orter: Örebro, Södertälje, Lidköping, Krokek, Norrköping, Nässjö, Forserum, Skillingaryd, Eksjö, Kristinehamn, Trollhättan och Jönköping.

  • Totalt antal scouter år 2020: 163 st (under 26 år. Totalt: 271 st)

Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.

  2. En scout är ärlig och pålitlig.

  3. En scout är vänlig och hjälpsam.

  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.

  5. En scout möter svårigheter med gott humör.

  6. En scout lär känna och vårdar naturen.

  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.

Scoutlöftet 

Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen.

Valspråk och lösen

Var redo! Alltid redo!

Text: Teresia Jansson
Foto: Shutterstock, Kent Nilssin och Jonas Nimmersjö

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 - 2021

Läs mer