Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Så fixar vi sommaren för barn som har det lite extra tufft

Barn som växer upp i social och ekonomisk utsatthet. Barn som är ensamma eller utsatta för mobbning. Och barn som kämpar med olika typer av diagnoser. Till Frälsningsarméns läger och kollon är alla barn lika välkomna. 

– Vi får ofta höra att vi är duktiga på att skapa en inkluderande, varm och trygg atmosfär. Vi är noga med att alla barn ska känna sig välkomna, säger Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén.

Frälsningsarméns dagkollon, läger och aktiviteter är öppna för alla barn. Vissa lever i trygga familjer. Andra växer upp i svår utsatthet. För Jennie Gallardo är det viktigt att alla barn känner sig välkomna och inkluderade på Frälsningsarméns sommaraktiviteter.

– Vi har gott om trygga vuxna med på våra läger och kollon, som gör att vi kan hantera barn som behöver lite extra utrymme och kärlek, säger hon.

För utsatta familjer är lägeravgiften en stor utmaning

För familjer i ekonomisk utsatthet kan det vara svårt att ens betala avgiften till lägret eller kollot. En del barn får möjlighet att följa med genom att Frälsningsarmén har hjälpt deras familjer under året.

– Vi får kontakt med familjer genom det sociala arbetet, och då känns det fint att ge barnen en chans att åka på läger eller kollon. Det är ofta deras enda aktivitet under sommaren, så det betyder jättemycket för de här barnen, förklarar Jennie Gallardo.

Samtidigt är Jennie Gallardo noga med att påpeka att alla barn kommer på lika villkor till Frälsningsarméns läger, kollon och andra sommaraktiviteter.

– Inget barn ska behöva känna sig utpekat på grund av sin sociala eller ekonomiska situation. Det är väldigt viktigt för oss, säger hon.

Frälsningsarméns läger och kollon betyder extra mycket för barn som lever i någon typ av utsatthet. Där får de leka, bada och busa med andra barn. Där får de äta sig mätta och lära sig viktiga saker om livet.

– Det vi hör från barnen är att de tycker att våra läger är jätteroliga. Känslan är att de längtar till nästa år redan när lägret slutar, säger Jennie Gallardo.

Hjälp ett barn i utsatthet

”Vi vill berätta för barnen att de duger precis som de är”

På Frälsningsarméns nationella barnläger, för barn mellan sju och tolv år, är temat för året ”Skapad”. Tanken är att barnen ska få möjlighet att skapa olika saker – enskilt och tillsammans med andra.

– Vi vill att barnen ska förstå att det finns en tanke och mening med deras liv. Vi vill berätta för barnen att de duger, och att de inte behöver anstränga sig för att vara någon annan. De är bra precis som de är, säger Jennie Gallardo.

Ett annat syfte med temat är att barnen ska får möjlighet att upptäcka sina talanger.

– Vi vill att de ska få möjlighet att upptäcka saker som de är bra på. Det är ett sätt att stärka deras självkänsla, berättar Jennie Gallardo.

Livsviktiga samtal – med trygga vuxna förebilder

En del barn bär med sig jobbiga saker i bagaget. Det kan handla om allt ifrån tuffa familjesituationer till upplevelser av mobbning eller andra typer av socialt och ekonomiskt utanförskap. Då kan det finnas behov av att prata av sig med någon trygg vuxen.

– På ett läger finns det tid att prata. Det kan ske i alla möjliga situationer, som när vi går till badet eller står i kön till maten. Plötsligt kommer tankarna ifatt och de lättar lite på trycket.

Frälsningsarméns läger brukar innehålla dagliga samlingar på olika teman. Budskapen på samlingarna öppnar ofta upp för samtal om viktiga saker.

– Vi brukar ha samtal i smågrupper efter samlingarna, då barnen får möjlighet att sätta ord på sina tankar, berättar Jennie Gallardo.

Att barnen får möta trygga vuxna, som lyssnar och förstår, kan betyda mycket för den som lever i en tuff vardagssituation, tror Jennie Gallardo.

– Vi får så många fina samtal, om livets utmaningar och annat. Jag älskar verkligen att prata med barnen och att uppmuntra dem på olika sätt.

En inkluderande miljö för barn med diagnoser

En grupp som Jennie Gallardo ömmar lite särskilt för är barn med olika typer av så kallade NPF-diagnoser – ADHD och annat. De här barnen – och deras föräldrar – kan lätt känna sig som en belastning. Men så är det inte på Frälsningsarméns läger och kollon.

– Vår förhoppning är att de här barnen ska känna sig extra varmt inkluderade och välkomna i sommar. Vi vet hur tufft det kan vara att leva med en diagnos, så det känns viktigt att få bidra till fina sommarminnen för dem. 

I anmälningsformuläret till sommarens läger uppmuntras föräldrar att anger vilka särskilda behov deras barn kan tänkas ha, för att Frälsningsarmén ska kunna möta dem på bästa sätt.

– Vi försöker lösa varje situation så gott vi kan. Det kan handla om allt från att ett barn har svårt att bo ensam med flera andra barn till att ett barn behöver lite extra stöd, förklarar Jennie Gallardo.

”På våra läger ska ingen behöva känna sig ensam”

För att underlätta för alla barn att komma in i gemenskapen är det viktigt att ledarna är uppmärksamma på om någon verkar vara ensam. En del barn kan vara mobbade i sin skolmiljö. Då är det extra viktigt att erbjuda gemenskap på lägret.

– Vi är väldigt noga med att se till så att inget barn är ensamt. Då bjuder vi in till gemenskap och hittar sätt att underlätta för samarbete med både ledare och andra barn.

Hela atmosfären brukar andas gemenskap på Frälsningsarméns läger. Både barn och ledare fyller en viktig funktion för att bidra till en sådan atmosfär, enligt Jennie Gallardo.

– Som ledare brukar vi uppmuntra barnen att lära känna någon ny person och att alltid bjuda in den som verkar vara ensam. På våra läger ska ingen behöva känna sig ensam.

För Jennie Gallardo är just den goda atmosfären det tydligaste kännetecknet för Frälsningsarméns läger och kollon.

– Vi får ofta höra att vi är duktiga på att skapa en inkluderande, varm och trygg atmosfär. Och det är vi väldigt glada för. Vi är noga med att alla barn ska känna sig välkomna, säger hon.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805