>
Nya vänner, skratt och roliga temadagar för barn i Kristinehamn
Nya vänner, skratt och roliga temadagar för barn i Kristinehamn
Frälsningsarméns sommarhem, en rödmålad trästuga med stor trädgård och blomstrande rabatter, ligger bara ett stenkast från Vänern. I det pittoreska lilla samhället finns sandstrand, bryggor och båtar inom räckhåll. För femte året i rad anordnar kåren i Kristinehamn dagkollo här för de i åldern 7-13 år.
Kompisarna Emilia och Matilda,
Som vanligt blev de 26 platserna till Frälsningsarméns dagkollo i Kristinehamn snabbt fyllda och barn har stått på kö i förhoppning om att en plats skulle bli ledig. De flesta som är med har ingen direkt anknytning till Frälsningsarmén.
– Jag vet inte vad alla dessa barn har för förutsättningar men min förhoppning är att det blir en meningsfull sommar för dem. Att de känner att de får göra något extra även om de bara är på det här kollot, säger Isak Borén, kårledare.
– Det har varit samma gäng hela veckan och alla har varit med på samtliga aktiviteter så det i sig är ju en väldigt positiv respons, fortsätter han.
"Det känns i luften hur väl barnen trivs"
Det är andra veckan i juni och precis som tidigare har varje dag sitt eget tema. Idag är det fredag och solen skiner från en klarblå himmel. Det är kollots sista dag och kanske det är en bidragande orsak till att stämningen är väldigt uppsluppen och det känns i luften hur väl barnen trivs med varandra.
– De hjälps åt och är väldigt positiva och schyssta mot varandra, säger Isak Borén.
– Alla har varit så snälla. De tar hand om varandra och ingen har varit utanför, säger Anja Kortzon, barn- och familjekonsult.
"Barnen funkar så bra i grupp"
Dagarna börjar med en morgonsamling och lek och sedan drar temat igång. På eftermiddagarna får barnen välja mellan bad, bakning, pyssel och spel och sedan avrundar man med att avnjuta de verk bakgruppen har åstadkommit. Tidigare dagar har teman varit friidrott, äventyr med utmaningar som lett fram till en godisgömma, vatten med experiment, lekar och tävlingar och en pysseldag då barnen har fått trycka batik på t-shirtar, tillverkat fotoramar av fogskum, gjort armband och målat på porslin.
– Det har varit väldigt roligt att komma på idéer och planera inför detta och att sedan se att det funkar även om allt inte riktigt blivit som vi tänkt oss, säger Anja Kortzon.
– Det har också varit otroligt roligt och härligt att få lära känna de här barnen som funkar så bra i grupp. De är nöjda och glada och har fått nya vänner, fortsätter hon.
Leken "Galenpanna" innan dagens show
Dagens tema är show då barnen får uppträda inför sina nära och kära under eftermiddagen. För att minska nervositeten inför detta så blir det lekar ute på gräsmattan under morgonen. Först "Galenpanna" då alla får en lapp med en djurart att placera på pannan. Någon är en manet, en annan gorilla medan ett annat barn är Nalle Puh. Genom att ställa frågor till kamraterna som ger ett ja- eller nej-svar så kan de lista ut vilket djur de själva har "blivit". Barnen springer runt med stort engagemang och en blandning av skratt och prat breder ut sig.
– Det här gör att barnen blir mer avslappnade och bekväma med varandra, säger Isak Borén som själv råkade bli en lax.
"Bra vecka, särskilt vattendagen!"
Därefter är det "Autografjakten" då barnen ska ta reda på vem eller vilka som har en viss typ av erfarenhet, som att ha varit med på TV, besökt USA eller läst alla Harry Potter-böcker, ett bra sätt att lära känna varandra och hitta gemensamma erfarenheter. Sedan blir det en teaterövning innan bordet i det stora tältet intill dukas upp med bullar, kex, melon och saft. Kompisarna Emil och Elias, tio respektive elva år, hugger in på fikat vid ett av de runda plastborden. De har varit med på det här kollot flera gånger och på frågan vad de tycker om veckan kommer svaret snabbt och nästan i kör:
– Bra, särskilt vattendagen!
”Allt har varit bäst”
MatildaIngen av deras familjer är engagerade i Frälsningsarmén men de fick nys om kollot genom kompisar. Emil nämner flera saker han ska göra i sommar medan Elias inte har några andra planer än att vara hemma. Vid bordet intill sitter Emils syssling, Emilia, med kompisen Matilda. De är nio och åtta år. Matildas mamma är med i Frälsningsarmén medan Emilia är scout och för henne är det första gången hon deltar i det här kollot. Vad som varit bäst under veckan är enligt Matilda "allt!" medan Emilia ger ett kanske lite överraskande svar:
– Det roligaste var när jag trillade på bryggan och skrapade upp benet så jag har en massa plåster där. Det är ett minne som jag kommer att komma ihåg, så det var kul, säger hon glatt och nästan lite stolt.
"Teatern och vattenballongskriget var bäst!"
Efter fikapausen är det dags att ordna rekvisita och öva teater och annat inför showen. Barnen samlas i stugan och när flera påsar med insamlade kläder åker fram blir det liv i luckan. Det provas byxor, kjolar och sjalar under glada utrop. Sex tjejer med stort åldersspann börjar prata om gruppens upplägg. De äldre intar en ödmjuk storasysterroll och planeringen går smidigt. De bestämmer sig för att göra en mix av dockteater och roliga sketcher. Borden är belamrade med tyger, snören, pärlor och annat i glada färger som de hjälps åt att tillverka handdockor av.
Alexander, åtta år, är med i en annan showgrupp.
– Vi ska göra en teater med unicorns och som utspelar sig i skogen, säger han käckt medan han klipper till några band.
– Det bästa med kollot var igår när vi hade vattenballongskrig, men också det här, fortsätter han.
– Det tycker jag med, utropar en flicka intill.
Showen för föräldrarna
Efter en stund står barn i kö till ansiktsmålning och främst blir det hjärtan på kinderna. Vid lunch serveras tacos ute i tältet och sedan finns det tid för genrep. Några barn bakar kladdkaka och då är teamandan på topp då många vill hjälpa till.
När föräldrarna kommer bjuds det både på denna och på äppelkaka. På grund av den kraftiga blåsten blir showen inomhus och lokalen blir nästan fullsatt då 60-70 närstående har samlats. Publiken får ta del av underhållning med rubriker som "Titanic", "Sune och snackarna" och "Tågmysteriet."
"Det finns inget tvång eller att man måste vara si eller så"
Åhörarna avnjuter tillställningen under tystnad men ibland bryter skrattsalvor och applåder ut. En av dem är Judith som är mamma till Alexander. Hon och sonens pappa är inte med i Frälsningsarmén även om de har en tro och det var en självklarhet att Alexander skulle vara med under den här veckan eftersom han tyckte att det var så kul förra året.
– Jag är jättenöjd och gillar upplägget och att det är så bra strukturerat. Här lär han sig också att ta ansvar och att lyssna på andra vuxna, säger Judith varmt.
– Det jag gillar med Frälsningsarmén är att man får vara med här oavsett om man är medlem eller inte och oavsett vilken religion man tillhör. Det finns inget tvång eller att man måste vara si eller så, fortsätter hon.
"Här finns det ingen mobbning eller skitsnack"
Ett par till som kommit för att se showen är Anna-Carin och Oscar som är föräldrar till Ella. Dottern fick nys om kollot genom en kompis i Svenska Kyrkan och är nu med för tredje året i rad. Enligt föräldrarna gillar hon särskilt mycket att det är olika teman under veckan och själva känner de en trygghet över att låta sin dotter delta i en verksamhet som denna.
– Här får alla vara som de är. I andra sammanhang kan det vara mobbning och skitsnack men så är det inte här, säger Anna-Carin.
– Jag tycker att det är bra att hon får kompisar i olika åldrar också. Det är en trygghet i skolan om det blir tjafs, just att de yngre barnen har äldre vänner, tycker Oscar.
En hundralapp per dag är kostnaden för att delta och då ingår både fika, lunch, glass och allt pysselmaterial. Anja Kortzon hoppas att de som är med under dessa dagar vill fortsätta komma till kåren i höst och delta i kör- och scoutingverksamheterna där.
Text och foto: Teresia Jansson
Läs mer
Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Ekonomisk stöttning, fritidsaktiviteter, en trygg gemenskap och ett lyssnande öra, är exempel på vad som erbjuds.
Barn, unga och familj ›
Meningsfulla fritidsaktiviteter kan förhindra utanförskap och minska risken att hamna snett i tillvaron då destruktiva inslag som kriminalitet, droger och missbruk i olika former kan bli följden. Frälsningsarmén har också många verksamheter för föräldrar i utsatthet där de kan få stöd på olika sätt.
Kristinehamn ›
Vi vill vara en mötesplats där du får känna dig som hemma och lära känna Jesus! Välkommen till oss!