Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Nu startar Frälsningsarmén i Husby

I början på september 2022 var det festlig kick off för Frälsningsarméns nya verksamhet i Husby Järva. Runt 250 barn och föräldrar dök upp och delade gemenskap, sockervadd, popcorn och pampig musik från Templets musikkår. ”Vi vill skapa en plats och gemenskap där människor känner sig hemma och lär känna Jesus. Förortens gator är vårt missionsfält och lokalen i Husby vår mötesplats” säger Julia Adolfsson, ansvarig för arbetet.

– Det känns underbart! Jag har blivit tårögd flera gånger när jag tänkt på tisdagen. Tänk att det kom en sådan fantastisk blandning av människor i olika åldrar hit till Husby!

Julia Adolfsson berättar rörd om tisdagens glada kick off, som blev startskottet för en mer långsiktigt kårplantering (församlingsstart) i Husby. Förorten till Stockholm räknas till ett av landets utsatta områden med många utmaningar vad gäller trångboddhet, arbetslöshet, kriminalitet, språkkunskaper och möjligheter till en god framtid för barnen. När andra flyr förorten tänker Frälsningsarmén tvärtom. Under tre somrar har man arrangerat Sommarkul – ett dagkollo för barn. Kollot skapade fina kontakter med både barn och familjer i Husby. Dessa relationer vill man nu fördjupa genom att finnas här året runt.

– För att ge ordentligt stöd till människor behövs kontinuerlig kontakt. Det får vi genom att möta barn och föräldrar i olika verksamheter varje vecka men också genom att röra oss ute i området, säger Julia.

En ung kvinna från Frälsningsarmén som ler mot kameran.
Julia Adolfsson är ansvarig för Frälsningsarméns verksamhet i Husby.

Stöd i arbetet från Templets kår

Hon berättar att visionen är att så småningom starta en gudstjänstfirande kår. Men arbetet fram dit får ta sin tid.

– Ja, det görs inte över en natt utan kräver långsiktighet, säger Julia och tillägger att ett bra stöd i arbetet kommer från Templets kår. Både praktiskt, emotionellt, ekonomiskt och genom bön ska kåren finnas med. Ute på gårdsplanen i Husby fanns i tisdags förutom kårledaren från Templet flera församlingsmedlemmar i olika åldrar och funktioner för att hjälpa till och ingå i gemenskapen.

Tjejgrupp vill stärka självkänslan

Vid Julias sida i projektet finns såväl fast anställda som timanställda medarbetare samt volontärer. "Trygga Kids" på måndagar vänder sig till barn i åldrarna 9-12, ett förebyggande arbete för att ge en trygg självkänsla inför tonårstiden. På tisdagar erbjuds tjejgrupp för 10-13-åringar. Föräldrarna har på onsdagar gruppen Connect som leds av Jenny Alm, ansvarig för Akalla kvinnocenter. Och intresse finns verkligen. Under sommarens kollo kom hela 190 barn varav många nu är taggade på höstens aktiviteter, menar Julia. 

– De frågade om det blir Höstlovskul igen och vi kunde berätta att det blir mer än så: Vi ska ha övernattningshelg i november och träffar varenda vecka! säger hon med ett stort leende.

Två unga flickor som tittar in i kameran och håller i sockervadd.
Sofia och Aisha gillade att det fanns sockervadd.

Möta allas behov oavsett tro

Men detta är bara början. Också bön och lovsång ska finnas här som ett kristet välkomnande alternativ mitt bland flerfamiljshusen på Järvafältet. Här där befolkningen domineras av många kulturer och även religioner.

– Vi kommer utan åtskillnad möta människors behov i Jesu namn, oavsett om de delar vår tro, har en annan tro eller inte tror alls, säger Julia.

Samarbete med myndigheter och organisationer

Hon berättar att hon även ska nätverka med en rad andra aktörer, såväl myndigheter, organisationer som församlingar i Järvaområdet. Också här ska arbetat få växa fram efterhand.

För egen del har tycker hon tisdagens start var en riktig milstolpe. Och precis som Frälsningsarmén arbetar annars, vill hon att Husbykåren ska visa på tro som leder till handling.

– Jag har visionerat länge om att starta kår i en förort – och de sista två åren om Husby. Var ska man då börja? Jo, med barn, unga och deras föräldrar!  

Text och foto: Carina Tyskbo