Hjälp behövande i jul - ge din gåva nu

Musiksommar hela året

I Västerås satsar man på en sommar med musik. För andra året i rad anordnar kåren musikkollo för kommunens barn och unga, där man oavsett förkunskaper får prova flera instrument i en härlig gemenskap. Flera av barnen har dessutom valt att stanna i musikverksamheten under året.

Två flickor på musikkollo som sitter och spelar trumpet.
Ett barn med ryggtavlan mot kameran som håller i en trumpet.
Tre personer från Frälsningsarmén som arbetar på musikkollot.

Den kyliga vårkvällen känns i kinderna men inne på Västeråskåren är stämningen varm. Gudstjänstlokalen ställs i ordning för orkesterrepetition. En trappa upp i kaféet serveras kaffe och smörgåsar när Christina Vauhkola, kårledare med ansvar för det sociala arbetet, Susanne Nordberg, musiklärare och Gabriel Jonasson, barn- och ungdomsledare, slår sig ner för att berätta.

Christina, Susanne och Gabriel berättar

Idén till musikkollot kom från kårens musikmästare Christer Åberg. Han ville med Frälsningsarméns rika musikliv i åtanke erbjuda unga en chans att prova på ett instrument eller fördjupa sin musikkunskap. Inledningsvis tänkte man enbart vända sig till barn inom kåren.

— När kommunen hörde om våra planer uppmuntrade de oss att gå ut bredare med inbjudan. Samtidigt kunde vi nå barn som inte hade något att göra på sommarlovet, säger Christina Vauhkola.

"En mix av nationaliteter, åldrar och musikvana"

Kåren planerade för en veckas långt läger för 7-14-åringar och kommunen tryckte upp broschyrer. Alla Västerås hushåll fick inbjudan med posten.

— Hela 42 barn anmälde sig, säger Susanne Nordberg. De flesta tillhörde inte vår verksamhet och några barn kom även från andra kommuner.

— Ja, vi fick en bra mix av nationaliteter, åldrar och musikvana, säger Christina Vauhkola.

Förutom den musikaliska prägeln var det viktigt att musikkollot skulle vara öppet för alla, oavsett trosuppfattning eller eventuell kristen bakgrund.

— Vi vill förstås stå för att vi är en kyrka. Varje dag höll vi en kort andakt och det kom inte en enda negativ kommentar om det från barn eller föräldrar, säger Christina.

Många hade aldrig spelat förr

Upplägget på kollot var att som huvudspår erbjuda avancerat brass och nybörjarbrass samt körsång på förmiddagarna. Efter lunch fick barnen prova på andra instrument, till exempel gitarr, keybord och trummor. Frukost, lunch och eftermiddagsfika ingick och pyssel och utflykter stod också på schemat.

— Många hade aldrig spelat förr men barnen lärde sig väldigt snabbt, säger Susanne Nordberg.

Gabriel Jonasson nickar. Han har själv vuxit upp inom Frälsningsarmén och medverkade som trumlärare och medhjälpare.

— Jag tycker att det blev ett bra kollo med fint upplägg. Det var kul att vi öppnade för alla och att vi fick in nya barn, säger han.

Kolloavslut med konsert för anhöriga

För att kunna genomföra musikkollot ställde hela kåren upp. Förutom frivilliga arbetade även ett tiotal anställda.

— Vi hade med oss seniorer, volontärer, asylsökande och kårungdomar som är duktiga musiker och som fick sitt första sommarjobb. Alla hjälptes åt med allt, från städning till sjukvård och konfliktlösning säger han.

— Ja, första dagen var det ganska kaotiskt och känslomässigt utmattande ska erkännas. Vi tänkte: Hjälp, vad har vi gjort? säger Susanne Nordberg och skrattar.

Efterhand föll allt fint på plats och som avslutning på veckan hölls en konsert för anhöriga till barnen. Alla var väldigt berörda och stolta över sina barn.

Musikkollot arrangeras även i år

I höstas hölls ett "Lägereko" för deltagarna, där man sjöng, spelade och visade bilder från sommaren. Och nu i sommar, den 18-21 juni 2018, arrangeras musikkollot på nytt. En lägerkommitté har planerat för fullt utifrån förra årets erfarenheter och i maj skickade kommunen ut broschyrer till hushållen. Sedan är det bara att hoppas på nya, glada musicerande kollobarn.

Nöjda med musikkollot

Maria,10 år

— Mamma anmälde Ruth och mig - jag hade aldrig varit på musikkollo innan. På fritiden sjunger jag i kören Yong Voice. Ja, så har vi en gitarr hemma som jag provat lite.Jag valde att spela både gitarr och kornett på kollot och sedan fortsatte jag med kornetten i musikkåren här på Frälsningsarmén. Det är kul!

Musikkollot var jättebra och jag ska gå i sommar också. Jag lärde känna Kajsa och hennes storebror. De går i samma skola som jag. På konsertens sista dag fick jag spela solo och duett med Elvira. Det var jätteroligt!

Elvira,12 år

— Min bästa kompis och jag ville gå på musikkollot. Jag har aldrig varit här förut. Alla bemötte oss jättebra här på Frälsningsarmén! Hemma spelar jag gitarr och piano och går på musik- och dansskola.

På kollot valde jag kör, piano, lite gitarr och kornett - jätteroligt! Efter kollot sade Christer Åberg att man fick fortsät¬ta med kornett och nu är jag med i musikkåren på måndagar. Bibelberättelserna var roliga och lagom långa med färgglada bilder. Bäst med kollot? Det var nog utflykterna och att man fick en ljusblå läger-t-shirt. Ja, jag vill verkligen komma i sommar igen!

Ruth, 8 år

— Jag har aldrig varit på musikkollo förut. Mamma och pappa berättade att det kom inbjudan på posten och jag ville gå. Hemma spelar jag fiol på fritiden. Instrumenten jag provade var kornett och gitarr. Kornett var svårast. Gitarr hade jag provat lite innan.

På konserten sista dagen fick jag spela båda instrumenten, det var nervöst men gick bra. Jag har fortsatt spela kornett här en gång i veckan. Det är kul. Jag tycker att musikkollot var jättekul! Jag fick flera nya vänner. Bäst av allt var att man fick lära sig en bibelberättelse varje dag.

Meningsfull sommar

Frälsningsarmén vill året om arbeta gentemot utsatta grupper, för att hjälpa människor att skapa en meningsfull tillvaro. Sommaren är en tid som kan upplevas särskilt belastande och tung för många barn. På sommarkollo kan barn och unga hitta inspiration, gemenskap och omsorg om ande, själ och kropp.

Det långa sommarlovet bör vara en efterlängtad, ljus och bekymmersfri tid, men det finns föräldrar som av olika anledningar saknar pengar, tid och ork att ge barnen goda sommarminnen och upplevelser att berätta om när höstterminen startar. Utan skolans fasta rutiner, schemalagda aktiviteter och att vara sedd av goda vuxna kan många barn uppleva brist på grundläggande trygghet, lagad mat och roliga utmaningar. Istället kan ensamhet, leda och oro prägla lovet och i värsta fall leda barnet in på destruktiva banor.

Ett gott sommaralternativ för barn är Frälsningsarméns kollon. De olika lägren är en väg att få komma bort ifrån den vanliga vardagen och uppleva gemenskap, roliga aktiviteter och att lära sig mer om den kristna tron. Beroende på område, socioekonomisk situation och föräldrars arbets- och semestertider har kollolägren olika betydelse i barnens liv - från ännu en rolig sommaraktivitet när föräldrarna arbetar till det enda roliga som kanske händer under sommaren.

Text och foto: Carina Tyskbo

Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 3 - 2018