14.25 – Människor i Jönköping är vana vid kyrkans närvaro
När veckans övriga punkter har avhandlats går vi mot centret igen. Pia betonar att en kristet präglad trakt som Jönköping inte alltid gör det lättare att arbeta expansivt. Människor är så vana vid kyrkans närvaro att de kan bli lite blasé, menar hon medan bussarna skär igenom Rådhusparkens späda grönska.
14.45 – Samtalsgrupp för kvinnor i sorg
Pias kollega Pernilla har arbetat på Vårsol sedan 2005. Innan dess var hon skolkurator. Nu ställer hon koppar på en turkos rullvagn. Snart börjar samtalsgruppen för kvinnor som förlorat sin man, eller barnens pappa.
— Vårsol är så varmt och inbjudande och samtidigt så professionellt, förklarar hon. Jag stortrivs med den flexibilitet vi har. Just nu studerar jag dessutom till samtalsterapeut, det är väldigt intressant.
15.06 – ”Sorgegruppen har betytt massor för mig”
Cathrin, en lång kvinna i 40-årsåldern är den första som ringer på dörren. Hon har en sexårig dotter och förlorade sin make för 1 1/2 år sedan.
— Sorgegruppen har betytt massor för mig. Att få höra vad andra har varit med om och veta att man inte är ensam i denna situation är så skönt. Pia och Pernilla har varit otroliga stöttepelare, säger hon och nickar åt de andra som droppar in.
15.27 –”Jag har längtat efter varje torsdag!”
Ett vitt långbord är dukat med kaffe, mackor, färger och papper men sorgegruppen startar i soffan. Stämningen är uppmärksam men avspänd – det märks att de känner varandra väl efter tio gånger. Pernilla ber kvinnorna att se tillbaka på de träffar som varit.
De första gångerna var oerhört smärtsamma, konstaterar alla. Särskilt när de ombads ta med ett foto på mannen.
— Det var riktigt tufft, säger Amanda, som förlorade sin 34-åriga man i cancer när deras barn var tre veckor respektive två år gamla.
Rashel, en tvåbarnsmamma som också förlorade sin man i cancer, blir tårögd.
— Ni har gett oss uppmuntran och råd, jag tackar Gud för detta. Jag har inte pratat om mina känslor någon annanstans än här och jag har längtat efter varje torsdag! säger hon med eftertryck.
Karin, vars exman dog i en överdos, har en fyraårig son. Hon minns när gruppen ritade familjeträd.
— Jag inser mer och mer hur många fler som faktiskt finns i min familj utan att vara blodsband. Det tar jag med mig.
15.57 – Hur mammorna vill leva i framtiden
Efter fikat leder Pernilla en avslappningsövning och ber sedan kvinnorna att blundande föreställa sig sin 75-årsdag.
— Era barn ska hålla tal till dig nu. Vad kommer de att säga till mamma? Vem har du varit i livet, vad var värdefullt? säger hon med lugn röst.
Sorgegruppen målar under tystnad. Känslan är lite andäktig när färger och former tar plats på det stora, vita pappret.
Vid genomgången börjar Karin:
— Jag önskar att Theo har fått kärlek och respekt med sig, och att jag fått visa de platser jag rest till i livet, säger hon.
Amanda har målat en röd blomma som reser sig ur allt det svarta. Inuti blomman finns ett hjärta av guld.
— Jag hoppas barnen tycker att jag har varit stark efter all hopplöshet jag gått igenom. Att jag skapat en tillåtande miljö med mycket humor och kärlek, säger hon.
Pernilla sammanfattar med att säga att man trots alla svårigheter ändå kan få tänka på hur man skulle vilja leva sitt liv i framtiden.
17.15 - Chattgrupp
Mammorna skiljs åt under kramar och småprat. De skrattar åt namnet på den gemensamma chatgruppen: ”Läderänkor med superkrafter”.
— Vi gillar svarta skinnbyxor lika mycket som Pia, nämligen.
17.30 – Dagen avslutas
Pia loggar ut från datorn och följer med ner på gatan. Vid parkeringsgaraget vinkar hon glatt och försvinner in i dunklet. Sjön Vättern ligger stålblå på andra sidan järnvägsspåret. Det skymmer. Men i morgon kommer en ny dag. Också då behöver människor hitta vägar ur sin sorg. Hitta vårsol mitt i mörkret.
Text: Carina Tyskbo
Foto: Jonas Nimmersjö
Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 - 2020